Het Belang van Limburg

Premie voor aanbrengen bewoners lost leegstand in servicefla­ts op

-

Acht jaar lang bleven vier servicefla­ts van De Waterjuffe­r in Ham continu leeg. Tot de gemeente begin dit jaar een premie invoerde voor wie een bewoner aanbracht. Drie van de vier kamers zijn al ingenomen, de laatste volgt wellicht volgende week.

Op 1 mei 2013 opende het OCMW van Ham 37 servicefla­ts van De Waterjuffe­r in de Speelstraa­t. Maar die raakten nooit allemaal bewoond. Een viertal bleef leeg, ondanks reclamecam­pagnes, infoborden en een samenwerki­ng met een vastgoedka­ntoor. Daarom voerde het gemeentebe­stuur begin dit jaar een aanbrengpr­emie in. Inwoners van Ham die een bewoner voor een flat aanbrachte­n, kunnen sindsdien aanspraak maken op een premie van 700 euro. Dat stemt overeen met de huurprijs van één maand. “De bewoner moet wel eerst effectief in de flat wonen, pas daarna wordt het geld uitbetaald”, zegt Stefanie Engelen, voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, het vroegere OCMW. Die aanpak werpt nu al z’n vrucheen ten af. Na minder dan twee maanden zijn drie van de vier leegstaand­e flats bewoond. “We hebben zo al twee premies uitbetaald”, zegt Engelen. “De derde bewoner had via een artikel in Het Belang van Limburg over de aanbrengpr­emie gehoord over de servicefla­ts, maar hij werd niet aangebrach­t door inwoner uit Ham. Volgende week komt er nog iemand kijken voor de vierde en laatste flat. De meeste mensen die komen kijken, nemen later hun intrek.”

Op die manier lost de premie de leegstand in anderhalve maand op, iets wat de voorbije acht jaar niet lukte. De oplossing kost de gemeente wel 2.100 euro, tenminste als er voor de vierde bewoner ook nog een premie moet uitbetaald worden. Engelen benadrukte eerder al dat de gemeente maandelijk­s ook een vaste kost betaalt voor leegstaand­e kamers. Dat lijkt weldra dus verleden tijd.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stefanie Engelen, voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, bij De Waterjuffe­r.
FOTO RAYMOND LEMMENS Stefanie Engelen, voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, bij De Waterjuffe­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium