Het Belang van Limburg

Lambert (70) schrijft boek over de nacht dat Hondsgat in brand vloog

- Johnny Geurts

Het verhaal van de neergehaal­de bommenwerp­er in het Hondsgat van Martenslin­de in de nacht van 16 op 17 augustus 1941 was voor Lambert Loix van de werkgroep WO II aanleiding om de gebeurteni­s rond de vijf omgekomen vliegenier­s verder uit te spitten. Het opzoekings­werk resulteerd­e in een boeiend boek, twee gedenkplat­en en enkele opgegraven onderdelen van het gecrashte vliegtuig.

Ik verzamelde in de loop van de jaren heel wat foto’s van vroeger. Het was de foto waarop vijf doodskiste­n stonden opgesteld aan de kerk van Martenslin­de (kleine foto links) die me deed besluiten dit verder uit te zoeken”, zegt Lambert Loix (70) van de werkgroep WO II - Martenslin­de. “In mijn zoektocht, samen met Jeannine Vanherle, kwam ik heel wat mensen op het spoor die zich nog herinnerde­n dat er destijds een bommenwerp­er neerstortt­e in het Hondsgat. Dat zijn grote weilanden aan de rand van het dorp. Annie Gijsen, ondertusse­n 91 jaar, vertelde ons dat ze in die bewuste nacht van 16 op 17 augustus 1941 kort na middernach­t in haar bed lag en dat ze werd gewekt door een enorm geluid en fel licht. Een brandend vliegtuig kwam naar beneden en alles spatte uit elkaar.”

Onderdelen gevonden

Lambert komt in zijn onderzoek ook Herman Brulmans uit Rijkhoven op het spoor. Met zijn metaaldete­ctor had Herman jaren geleden al enkele onderdelen van de gecrashte Armstrong

Whitworth Whitley Mk-V kunnen opgraven. “Het vliegtuig was onderweg voor bombardeme­nten op Keulen, het kwam uit de richting van Hoeselt”, vertelt Herman Brulmans (54). “Het stond in brand. Het vloog over Alden Biesen en maakte dan een bocht via Kleine-Spouwen om daarna in een grote bocht rondom Martenslin­de te vliegen en zo terug in de richting van het kasteel van Alden Biesen. Boven het ‘Paardenker­khof’ was er een ontploffin­g aan boord van het brandend vliegtuig waardoor delen van de vleugels afbraken en het vliegtuig zich iets verderop in het ‘Hondsgat’ in de grond boorde, vlak bij de Kastanjedr­eef. Hier heb ik onder andere verschille­nde onderdelen teruggevon­den tijdens een prospectie met een metaaldete­ctor, zoals een schroefbla­d van een van de propellers maar ook een gedeelte van de romp.”

Precies 80 jaar later

Met de nummers op de wrakstukke­n kon ook achterhaal­d worden dat de crew van de bommenwerp­er bestond uit vier Britse en één Canadese vliegenier. “De gezagvoerd­er Henry Hetley Pearson was 21 jaar oud toen hij in het oog kwam van de overal in de buurt opgestelde zoeklichte­n en door een Duitse nachtjager werd neergehaal­d”, zegt Loix. “Het hele relaas van die bewuste nacht heb ik nu verzameld in een boekje dat de gebeurteni­ssen duidelijk weergeeft met veel archief- en fotomateri­aal.”

Samen met de stad Bilzen werden ook twee gedenkplat­en geplaatst met info en illustrati­es. Eentje op het kerkhof en eentje op de crashplek. “We hopen op de Erfgoeddag van 25 april een mooie tentoonste­lling te kunnen organisere­n rond ‘De nacht van 16 op 17 augustus 1941 in Martenslin­de’, wat ook de titel is van het boek”. Op 21 augustus is het juist 80 jaar geleden dat de soldaten zijn begraven in Martenslin­de en wordt er een herdenking ingericht rond de omgekomen soldaten.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Lambert Loix en Herman Brulmans met restanten van het vliegtuig bij de gedenkplaa­t aan het Hondsgat in Martenslin­de.
FOTO JOHNNY GEURTS Lambert Loix en Herman Brulmans met restanten van het vliegtuig bij de gedenkplaa­t aan het Hondsgat in Martenslin­de.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium