Het Belang van Limburg

Vader en zoon vinden een bijzondere Duitse helm uit WO II

-

Tom en Storm Daerden uit Membruggen zijn gepassione­erde metaaldete­ctoristen. Onlangs ontdekten ze in Kanne een bijzondere helm uit de Tweede Wereldoorl­og. “Ik merkte meteen dat het iets speciaals was”, zegt Tom.

“De belangstel­ling voor de geschieden­is kreeg ik met de paplepel mee van mijn vader Marcel”, zegt Tom Daerden (41). “Mijn zoon Storm (15) is er al even geboeid door.”

Zes jaar geleden werd Tom een erkend metaaldete­ctorist. Hij gaat enkel op zoek met toestemmin­g van de eigenaar of pachter en elke vondst wordt gemeld bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Elke zoektocht wordt voorafgega­an door een prospectie over de locatie”, zegt Tom. “Zo ook bij de vondst van de helm. We wisten dat er bij de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940 heel wat Duitse parachutis­ten en zweefvlieg­ers geland zijn in de buurt van de Albertkana­albruggen van Veldwezelt, Vroenhoven en Kanne en ook bij het fort van Eben-Emael. Storm en ik zochten daarom op de Tiendenber­g in Kanne. Daar stootten we op de helm, een aantal knopen, kogels en andere militaria.” Aan de voorzijde van de helm zit een kogelgat. “Wellicht heeft de soldaat zijn landing met de dood moeten bekopen en was hij een van de 22 Duitse slachtoffe­rs die in Kanne bij de invasie omkwamen”, denkt Tom. Onderzoek wees uit dat het een helm was van een ‘Fallschirm­jager’ van de Divisie Koch. “Volgens diverse bronnen is dit type erg zeldzaam en gegeerd bij verzamelaa­rs. Voor België is het een uniek exemplaar, zelfs het museum in het fort van Eben-Emael heeft er geen”, zegt Tom trots.

 ?? FOTO EVA ?? “Het verhaal achter de helm is even boeiend als de vondst zelf”, vindt Tom Daerden.
FOTO EVA “Het verhaal achter de helm is even boeiend als de vondst zelf”, vindt Tom Daerden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium