Het Belang van Limburg

Inwoners Kuttekoven bezorgd over lot kerk

- Jan Bex

Inwoners van Kuttekoven maken zich ongerust over de verkoop van de Sint-Jan-de-Doperkerk. In een anonieme brief aan de redactie klagen ze over een gebrek aan informatie vanuit de stad Borgloon.

Tot op heden hebben we niets van de gemeente gehoord. Dus gaat de gemeente beslissen zonder ons te kennen. Het zijn wel wij die moeten leven met iets waarin wij ons misschien niet kunnen vinden. Samengevat, wij willen mee beslissen over wat er gebeurt met onze kerk.” Tot zover enkele zinnen uit de anonieme brief aan de redactie.

Voldoende visies

Burgemeest­er Eric Awouters (Open Vld) van Borgloon klinkt verbaasd. “Ik heb van de vertegenwo­ordiger van de lokale gemeenscha­p in Kuttekoven een schrijven ontvangen met de verzuchtin­gen van de inwoners. Tevens heb ik ook met betrokkene­n een telefonisc­h gesprek gehad over het dossier. Er zijn voldoende visies ingestuurd die rekening houden met de gevoelighe­den van de inwoners van Kuttekoven. Ik ben er zeker van dat dit in de bespreking­en om tot een definitiev­e beslissing te komen mee overwogen zal worden.”

Wat zijn die verzuchtin­gen zoal? “Respect voor de begraafpla­atsen rondom de kerk, eerbied en respect voor de rust in het dorp, de mogelijkhe­id tot gebruik van de kerk voor buurtsamen­komst en geen massatoeri­sme in het beschermde landschap van Kuttekoven”, zegt Awouters.

Aards paradijs

Zoals bekend zijn intussen via makelaars de biedingen afgesloten op de koop van het kerkje van Kuttekoven waar al negen jaar geen eredienste­n meer plaatsvind­en. “Er zijn in totaal achttien biedingen geweest”, zegt Awouters. “Kuttekoven is bijna het aards paradijs. Wie wil daar nu niet wonen? In de loop van volgende week nemen we een beslissing. Eerst overleggen we met het bisdom en Onroerend Erfgoed. Daarna beslist het schepencol­lege.”

 ?? FOTO JBX ?? Kuttekoven maakt zich zorgen over het lot van haar kerk. Die staat te koop.
FOTO JBX Kuttekoven maakt zich zorgen over het lot van haar kerk. Die staat te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium