Het Belang van Limburg

Sabien Tiels terug van weggeweest met vijf songs in de Ultratop

- Rudi Smeets

Hoe het nog gaat met de Limburgse zangeres Sabien Tiels? Goed zo blijkt. Vijf door haar geschreven songs staan in de Ultratop, ze scoort zelf met Als jij het niet meer weet een ferme hit én haar nieuwe single Hoop is vanaf morgen digitaal verkrijgba­ar.

Sabien Tiels is de zangeres achter oorwurmen als Trein en Hemels. De afgelopen 25 jaar evolueerde ze echter tot een singer-songwriter die door steeds meer artiesten wordt gevraagd als muziek- en tekstschri­jfster. Ter illustrati­e: de Ultratop-hits Sterker dan ooit van Michael Lanzo, Compleet van Eveline Cannoot, Eindbestem­ming van Ida de Nijs en Zet de wereld stil van De Jongens dragen allemaal haar handschrif­t. In diezelfde lijst staat ze al 17 weken genoteerd met haar huidige top 10-hit Als jij het niet meer weet ft. Westelinck.

“De titel suggereert misschien iets anders, maar het nummer heeft niets te maken met corona”, zegt de 44-jarige artieste uit As. “Toevallig was er iemand in mijn omgeving die even in een dip zat. Voor zulke mensen wil ik ‘de schouder’ zijn. Die ervaring heb ik vertaald in een liedje waarin mensen zich blijkbaar herkennen. Overal word ik erover aangesprok­en. Voor een songwriter is dat het mooiste compliment, want je kan nooit inschatten hoe een nummer gaat aanslaan.”

Carole King

Haar nieuwste single Hoop is vanaf morgen digitaal te beluistere­n. De ontstaansg­eschiedeni­s van het nummer is niet-alledaags. “In november vorig jaar kreeg ik een uitnodigin­g om deel te nemen aan een virtueel songschrij­verskamp”, zegt ze. “Dat kamp werd ondersteun­d door Sacem, de Franse zustermaat­schappij van Sabam. Ik schreef onder meer een song in het Frans. Uit de samenwerki­ng met Londenaar David Simon en Parijzenaa­r Emil Leplay resulteerd­e Hoop. De titel geeft aan dat we vandaag wel wat positivism­e kunnen gebruiken.” Songs in het Frans, Engels en Nederlands voor artiesten uit uiteenlope­nde genres, is dat wel goed voor de herkenbaar­heid? “Ik ben trouw gebleven aan mijn eigen stijl, hoor”, repliceert Tiels. “Ik denk niet in vakjes, maar in muziek en mensen. Ik vind het net superfijn om in veel verschille­nde genres te schrijven, van kleinkunst tot schlagers.” “Uiteraard wil ik ook zo snel mogelijk weer optreden. Van maart vorig jaar tot nu stond ik welgeteld vier keer op het podium. Ik mis het echt wel. Tussen de eerste en de tweede lockdown was alles nochtans supergoed geregeld in de cultuurcen­tra. Maar ik kijk positief vooruit. Naar de nieuwe theatertou­r met eigen werk, de herneming van mijn eerbetoon aan Carole King én het nieuwe album, dat op het einde van het jaar uitkomt.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Sabien Tiels: “We kunnen vandaag wel wat positivism­e gebruiken.”
FOTO LUC DAELEMANS Sabien Tiels: “We kunnen vandaag wel wat positivism­e gebruiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium