Het Belang van Limburg

“Fijn om te kunnen vluchten in muziek”

-

JOOST ZWEEGERS

Wegens corona dit jaar geen MIA Awards, wel een Week van de Belgische Muziek. Elke dag laten we een Limburgse ex-winnaar aan het woord. Vandaag: singer-songwriter Joost Zweegers (49) van Novastar.

Naast Natalia, Brihang, Regi en Will Tura is ook Joost Zweegers vanavond te gast in de tweede aflevering van de muziekspec­ial Week van de Belgische Muziek op Eén. In een leeg Koninklijk Circus brengt de man van Novastar-klassieker­s als Wrong, The Best Is Yet to

Come en Never Back Down een verrassend duet met een collega. “Die opname was een topdag, een verfrissin­g na weken thuis te hebben gezeten”, zegt Zweegers.

Hoe nodig vind jij een initiatief zoals de Week van de Belgische Muziek?

“Ik vind zoiets erg leuk en nobel. Of het de artiesten in kwestie ook veel financiële hulp gaat opleveren, is een andere zaak. Dit is toch vooral een symbolisch­e actie. Maar goed, je hoort wel weer eens hoeveel goede muziek er in ons land wordt gemaakt.”

Wat is voor jou de ultieme Belpopklas­sieker?

“Ik blijf een enorm grote fan van Een heel klein beetje oorlog van Noordkaap. Er zijn veel meer liedjes die ik hier zou kunnen vernoemen, maar van dit nummer krimpt mijn buik nog altijd helemaal ineen.”

Welke muzikale landgenoot zouden meer mensen mogen ontdekken?

“High Hi, een steengoede groep uit Leuven waarvan Studio Brussel vorig jaar vaak de single Daggers heeft gespeeld. Ik volg deze jongens al sinds Humo’s Rock Rally 2014, waar ze in de finale als derde zijn geeindigd. Als jurylid vond ik dat High Hi moest winnen. Daar is toen nog ruzie over gemaakt.”

Wat is voor jou een muzikaal hoogtepunt in deze barre tijden?

“Het klinkt misschien raar, maar de mooie momenten die ik het voorbije jaar heb beleefd, waren allesbehal­ve schaars. Natuurlijk vind ik het erg dat mijn concerten werden afgelast, maar zoals vaak op moeilijke momenten ben ik gevlucht in mijn muziek. Ik heb de laatste twintig procent van mijn nieuwe plaat afgewerkt vanuit mijn kelderstud­io. Normaal reis ik daarvoor naar Brighton, maar dat kon nu natuurlijk niet. Dat thuiswerke­n heeft iets extra’s aan de plaat gegeven.”

Tot slot: waar bewaar jij de MIA die je in 2008 als Beste Auteur/Componist kreeg?

“In een hoek van mijn kelder, op de grond tussen dozen vol cd’s, gouden platen, oude piano’s en apparatuur die ik niet meer gebruik. Niet oneervol hoor, ik vind dat net romantisch. Elke keer als ik daar voorbijloo­p, voel ik mij trots.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium