Het Belang van Limburg

Koppel overleeft botsing met goederentr­ein

De wagen van een 80-jarige man en een 67-jarige vrouw uit de buurt belandde onder een goederentr­ein, beiden raakten niet ernstig gewond.

- Marij Wyers, Dirk Jacobs en Hanne De Belie

Gisteren is op de spoorwegov­ergang in Kermt (Hasselt) een goederentr­ein geknald op de auto van een ouder koppel. De auto van de 80-jarige man en de 67-jarige vrouw werd 30 meter meegesleur­d en belandde in een haag. De slagbomen waren naar beneden maar de bestuurder zou verblind geweest zijn door de zon. Als bij wonder raakten ze niet ernstig gewond.

Gisteren iets voor 11 uur knalde een goederentr­ein op de auto van een ouder koppel dat de overweg op de Lummense Kiezel in Kermt wilde oversteken. De slagbomen waren naar beneden maar de bestuurder van de wagen zou verblind zijn geweest door de zon. Na de botsing werd de auto dertig meter meegesleur­d door de trein, en belandde uiteindeli­jk in de haag van het aanpalende huis. “Ik hoorde een enorme knal. Eerst zag ik de trein, en toen zag ik een auto in de tuin van de buurman liggen”, zegt buurman Andy Gielen, die als eerste bij het wrak kwam en de hulpdienst­en verwittigd­e. “Ik heb de EHBO-koffer gepakt en ben erheen gelopen. De man was gelukkig zelf al uitgestapt. Zijn kant van de wagen was onbeschadi­gd. Hij bloedde aan zijn hand, maar voor de rest had hij niets. Hij bleef herhalen dat de zon laag stond en dat hij niets kon zien. Hij had het ook over zijn vrouw.”

Plots hoorde Andy een stem uit de auto. “Zijn vrouw was bij bewustzijn, maar ze wist niet wat er gebeurd was”, vertelt de buurman. “Ze had pijn in haar zij, en we hebben haar voor de zekerheid in de auto laten zitten tot de hulpdienst­en er waren. Aan haar kant was de wagen wel zwaar gehavend. Als je dat zag, dan is het heel straf dat ze het overleefd heeft. Een wonder. Een brandweerm­an zei dat ze een goede engelbewaa­rder hebben. Het is niet het eerste ongeval op deze overweg, maar vaak loopt dit heel anders af. Meestal hoor je eerst luid getoeter van de trein, en dan een knal. Nu was het meteen een knal. Ook de treinbestu­urder moet volgens mij verrast zijn geweest.”

Geen storingen

De hulpdienst­en hebben de vrouw uit het wrak bevrijd. De slachtoffe­rs zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht maar ook daar bleek dat hun verwonding­en niet ernstig waren. De man mocht in de loop van de dag al naar huis, de vrouw moest wel nog in het ziekenhuis blijven. Ook de machinist liep geen verwonding­en op. Het oudere koppel woont op zo’n 500 meter van de overweg, ze kennen de risico’s. De 80-jarige man staat in de buurt ook bekend als een voorzichti­ge bestuurder. Aan de overweg waren volgens de eerste vaststelli­ngen van spoorwegbe­heerder Infrabel geen storingen.

Overweg sluiten

Aanrijding­en met voertuigen blijven een probleem voor de spoorwegen. Vorig jaar gebeurden in ons land 23 ongevallen met voertuigen op een overweg, waarvan twee in Limburg. In Pelt en in Sint-Truiden viel een dode. Vorig jaar waren er minder aanrijding­en omdat er door corona minder verkeer was. In 2019 waren er nog 45 aanrijding­en met treinen. Ook de spooroverg­ang in Kermt heeft een slechte reputatie. “Infrabel

overweegt om deze overgang sluiten, en wij steunen hen daarin”, zegt Stefan ‘t Jolyn van vakbond ACOD Spoor. “Het is een heel gevaarlijk punt. De overgang ligt wat bergop, zodat je verblind kan worden door de zon. Dat geldt voor meer spooroverg­angen. Infrabel wil er daarom zoveel mogelijk afschaffen. Dat voorkomt niet alleen ongevallen, het zal ook zorgen voor minder vertraging­en.”

“Een wonder dat ze nog leven.” Dat zeggen de buren die gisterocht­end uitkwamen op het ongeval op de spoorwegov­ergang in Kermt (Hasselt).

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De auto van het koppel werd meegesleur­d door de trein en belandde zwaar gehavend in de tuin van een buurman. “Het is een wonder dat ze nog leven.”
FOTO TOM PALMAERS De auto van het koppel werd meegesleur­d door de trein en belandde zwaar gehavend in de tuin van een buurman. “Het is een wonder dat ze nog leven.”
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De bestuurder van de wagen bleef herhalen dat de zon laag stond en dat hij niets kon zien”, zegt getuige Andy Gielen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De bestuurder van de wagen bleef herhalen dat de zon laag stond en dat hij niets kon zien”, zegt getuige Andy Gielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium