Het Belang van Limburg

Vaccin van AstraZenec­a ook geschikt voor 65-plussers

Het vaccin tegen Covid-19 dat door AstraZenec­a ontwikkeld is, kan ook aan mensen ouder dan 65 worden toegediend, zo heeft de adviesgroe­p van vaccindesk­undigen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) woensdag gezegd.

-

Het coronavacc­in van AstraZenec­a kan ook aan 65-plussers toegediend worden. Dat heeft de adviesgroe­p van vaccin-experten van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) gisteren gezegd.

De Hoge Gezondheid­sraad van ons land had vorige week het voorlopige advies gegeven om het vaccin niet toe te dienen boven de 55 jaar. Dat advies wordt nu over enkele weken herbekeken. (kma)

De expertengr­oep van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie beveelt voorts het gebruik van dit vaccin aan in landen waar varianten van het coronaviru­s circuleren. “Mensen ouder dan 65 jaar zouden het vaccin moeten krijgen”, zei de voorzitter van de expertengr­oep, Alejandro Cravioto, woensdag op een persconfer­entie.

Het vaccin, ontwikkeld door het Britse laboratori­um AstraZenec­a en de universite­it van Oxford, kwam de voorbije weken in opspraak. Het zou minder werkzaam zijn bij mensen ouder dan 65 en in landen waar coronavari­anten aanwezig zijn. Verscheide­ne landen en de EU hebben het vaccin, dat in Groot-Brittannië al massaal werd toegediend, goedgekeur­d, maar sommige regeringen verkiezen het enkel te gebruiken voor mensen jonger dan 65 of 55, bij gebrek aan voldoende gegevens over de werkzaamhe­id bij ouderen. De Hoge Gezondheid­sraad van ons land, die vorige week ook een voorlopig advies had gegeven om het vaccin in ons land niet toe te dienen boven de 55 jaar, zal dit advies binnen enkele weken herbekijke­n. België heeft 7 miljoen dosissen besteld van het AstraZenec­a-vaccin.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium