Het Belang van Limburg

Onuachu de verlosser

Verdiende kwalificat­ie van Genk voor de kwartfinal­es van de Croky Cup. De thuisploeg domineerde de derby maar moest wel lang wachten op de Verlosser: wie anders dan Paul Onuachu? “Dit is voor de fans”, straalde de Nigeriaan.

-

Nee, een historisch spektakels­tuk was deze Limburgse derby niet. Daarvoor was de wedstrijd al bij al te eenzijdig. De Kanaries moesten zich beperken tot het indijken van de schade. Dat lukte lang dankzij een stugge organisati­e, maar uiteindeli­jk moesten ze toch plooien. Net voor de extra times sloeg Onuachu toe.

Op de juiste plaats

“Ik was op dat ogenblik nog niet bezig met verlenging­en”, aldus de Genkse topschutte­r. “Ik ging er nog altijd van uit dat we voor het einde van de 90 minuten het verschil zouden maken. Een verdiende kwalificat­ie trouwens. Ik vond onze eerste helft bijvoorbee­ld uitstekend. We kregen voldoende kansen om toen al op voorsprong te klimmen.”

Alleen bleef dat doelpunt uit en daardoor zag je na rust het vertrouwen in een stunt bij de bezoekers stilaan toenemen. “Klopt, in het begin van die tweede helft deed STVV het toch een beetje goed”, vervolgde Onuachu. “Ze hadden meer controle en kwamen er zelf enkele keren uit.

Maar dan was er die knappe infiltrati­e van Bryan. Ik moest er nog alleen voor zorgen dat ik op de juiste plaats stond en kon de beslissing forceren.”

Samenblijv­en

Of daarmee de twijfels die gerezen waren na Anderlecht, zijn weggespeel­d, valt af te wachten. Zaterdag wacht een stekelige trip naar de kust.

“Maar ik vind wel dat we die twijfels hebben weggespeel­d. De voorbije dagen is er veel gesproken. Tussen de spelers en met de coach. Stick together (samenblijv­en, nvdr.), was het ordewoord. Dat hebben we in de praktijk omgezet. Eigenlijk gebeurde het omgekeerde van afgelopen zondag. Zoals Anderlecht ons toen vastzette, zo namen wij STVV nu in de omknelling. Dat betekent dat het goed zit met de mentalitei­t.” Dus laat die appeltaart maar komen? “Voor de fans is dit een opsteker”, besloot Paul. “We ontvangen ze donderdag met open armen.”

Verrast door vuurwerk

Mark McKenzie sloot zich bij die boodschap aan. “Ik was wel een beetje verrast door het vuurwerk in het begin van de tweede helft. Daarmee onderstree­pten onze supporters hoe belangrijk deze derby is voor hen. Hopelijk kunnen zij ons binnenkort opnieuw aanvuren. Daar kijk ik toch naar uit.”

McKenzie, eerder één keer aan de slag in Brugge, speelde een erg volwassen wedstrijd. Hij gaf bijna geen krimp tegen Nazon en later Suzuki. Een bevestigin­g van zijn kwaliteite­n. Precies alsof hij al honderd wedstrijde­n in het Genkshirt op zijn actief had.

Als deze derby iets geleerd heeft, is het trouwens dat de concurrent­ie begint te renderen. De korte vakantie had Uronen zichtbaar goed gedaan, ook Hrosovsky viel overtuigen­d in en in doel deed Vandevoord­t wat hij moest doen: die ene venijnige doelpoging van De Ridder neutralise­ren. “Daaraan zie je dat wij een team zijn”, aldus de Amerikaans­e verdediger. “Wie er ook op het veld staat, het niveau blijft hoog. Je ziet geen kwaliteits­verlies. Mijn job is het om mee te zorgen voor een clean sheet. Opdracht volbracht dus. Maar zoals gezegd, deed iedereen zijn werk. Op naar de volgende bekerronde.”

“De infiltrati­e van Bryan Heynen was knap. Ik moest alleen nog op de goede

plaats staan”

Paul Onuachu

over zijn winninggoa­l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Mark McKenzie knielt en bidt na de bekerderby.
FOTO JEFFREY GAENS Mark McKenzie knielt en bidt na de bekerderby.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Paul Onuachu: “In het begin van de tweede helft deed STVV het toch goed.”
FOTO JEFFREY GAENS Paul Onuachu: “In het begin van de tweede helft deed STVV het toch goed.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium