Het Belang van Limburg

Potentieel is er maar Nederland blijft probleem

De spoorlijn Hamont-Weert zou 1.000 reizigers per dag opleveren. Toch deinst de NMBS terug voor de uitbating. “De businessca­se is negatief”, zegt federaal minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo).

- Timmie van Diepen

Het langverwac­hte onderzoek van de NMBS naar de grensovers­chrijdende spoorverbi­nding Hamont-Weert is afgerond. Twee jaar geleden startte de spoorwegma­atschappij een haalbaarhe­idsstudie. Dat onderzoek kwam er nadat de regering-Rutte III in 2017 had beloofd werk te maken van de heropening van de lijn voor passagiers. Begin 2019 vroeg Nederland aan ons land om de lijn uit te baten. Eerdere onderzoeke­n gaven aan dat de heropening van de verbinding Hamont-Weert 800 tot 1.000 reizigers extra per dag zou opleveren. Dat potentieel wordt nu bevestigd door de NMBS, zo zei minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) woensdag in de Kamer. Daar werd gedebattee­rd over de spoorlijn Hamont-Weert nadat CD&V vorige week een motie indiende om de regering op te roepen vaart te maken met het dossier.

Geen bovenleidi­ng

Maar er is niet alleen goed nieuws. Volgens Gilkinet blijkt uit de studie dat de NMBS een eigen uitbating van de lijn (de huidige verbinding Antwerpen-Hamont zou worden doorgetrok­ken tot Weert) voorlopig niet ziet zitten. Volgens Gilkinet gaat het om “een negatieve businessca­se”. Zijn woordvoers­ter verduideli­jkt dat het potentieel werd afgezet tegen de kosten, zoals de homologeri­ng van Belgisch treinmater­ieel, de personeels­kosten en de infrastruc­tuurwerken die nog moeten gebeuren. Het zou ook onduidelij­k zijn of, gezien de snelheidsb­eperkingen in Nederland, de huidige verbinding heen en terug kan worden gereden zonder extra treinstell­en. Vandaag staat de trein 40 minuten stil in Hamont. Alles samen leidde dat tot de negatieve score. Vooral de infrastruc­tuur in Nederland blijft het grote probleem. Op de 9 km spoor tussen Hamont en Weert, waarvan 90 procent op Nederlands grondgebie­d ligt, hangt er geen bovenleidi­ng. Wanneer straks, in juni, de werken voor de elektrific­atie van de spoorlijn Mol-Hamont zijn afgerond, wil de NMBS er met elektrisch­e treinen gaan rijden. In Hamont overstappe­n op een dieseltrei­n voor 9 km is niet alleen onpraktisc­h, Nederland wil er ook geen dieseltrei­nen omdat het traject door natuurgebi­ed loopt.

IJzeren Rijn

Nederland blijft dus het probleem. De stad Weert en de provincie Nederlands-Limburg reserveerd­en eerder al 6 miljoen euro voor de werken, maar infrastruc­tuurbeheer­der ProRail stelde de kostprijs voor de reactiveri­ng bij van 35 tot 50 à 150 miljoen euro. Kwatongen beweren dat de kosten worden opgedreven, omdat de noorderbur­en vrezen dat er straks ook goederentr­einen zullen rijden als de lijn wordt heropend voor passagiers­verkeer. De spoorlijn is een onderdeel van de IJzeren Rijn, de historisch­e goederenro­ute die Antwerpen verbindt met het Ruhrgebied. Dat zou concurrent­ie betekenen voor de haven van Rotterdam.

De NMBS zelf wil voorlopig geen commentaar geven over het dossier, omdat het nog besproken moet worden tussen het kabinetGil­kinet en Nederland.

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens mobiliteit­sminister Georges Gilkinet heeft de verbinding Hamont-Weert een potentieel van 1.000 reizigers per dag.
FOTO BELGA Volgens mobiliteit­sminister Georges Gilkinet heeft de verbinding Hamont-Weert een potentieel van 1.000 reizigers per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium