Het Belang van Limburg

“Alle festivals verhuizen naar september is zinloos”

De Vlaamse regering investeert 60 miljoen euro voor de eventsecto­r, maar de vraag is of daarmee de Limburgse festivalzo­mer is gered.

- Mark van Luyk

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt 10 miljoen euro beschikbaa­r voor organisato­ren van events om extra veiligheid­smaatregel­en te nemen. Haar collega van Economie Hilde Crevits (CD&V) geeft 50 miljoen euro aan terugbetaa­lbare voorschott­en. Achter de schermen wordt al maanden aan een kader gewerkt om events en concerten opnieuw veilig te kunnen laten plaatsvind­en. “We hebben een plan opgesteld met verschille­nde parameters: de stand van de vaccinatie­campagne, de mogelijkhe­id van sneltesten, de evolutie van het virus, de ziekenhuis­capaciteit, … Dat moet duidelijkh­eid brengen over de voorwaarde­n om veilig te kunnen organisere­n”, zegt Demir. “Dat plan ligt nu bij de virologen. Na de krokusvaka­ntie communicer­en we hierover.”

September festivalma­and?

Volgens de Vlaamse Federatie Muziekfest­ivals heeft nog geen enkele organisato­r een duidelijk zicht op de komende festivalzo­mer. “De markt verandert voortduren­d. Testdorpen, sneltesten, vaccinatie­bewijzen,… Alle opties worden nu bekeken”, zegt Serge Platel van de federatie. Pukkelpop hoopt nog steeds op een normaal festival eind augustus in Kiewit. Rock Werchter vindt normaal al begin juli plaats, maar organisato­r Herman Schuereman­s houdt rekening met een uitstel van twee maanden omdat er dan meer mensen zijn ingeënt. “In Nederland zijn er al een heleteel

boel festivals naar september verhuisd omdat het kabinet er een garantiefo­nds heeft aangekondi­gd vanaf juli. Hier is er geen garantiefo­nds, maar ik vermoed dat organisato­ren ook lonken naar september”, zegt Kristof Henseler van Afro Latino in Bree. “Maar

als we met z’n allen in september gaan organisere­n, ontstaan er natuurlijk logistieke problemen. Dan krijg je een tekort aan wc-wagens, omheininge­n,... Wij hopen op een evenement in juni, maar wel met meer dan 400 toeschouwe­rs.”

Perspectie­f

“Alle scenario’s die bij ons op tafel liggen, zijn kleinschal­ig en coronaproo­f. Maar een uitstel tot september is geen scenario”, zegt Roel Rabijns van Genk on Stage, dat normaal eind juni plaatsvind­t. “Dan krijg je een overaanbod in september. Ik denk dat we deze zomer heel veel coronaproo­f evenemente­n zullen zien. Puur commerciee­l is dat niet interessan­t, maar lokale overheden kunnen dat wel ondersteun­en.”

“We hebben veel meer nood aan perspectie­f dan aan geld”, vindt Maartens Reulens van Rock Herk, normaliter een festival van midden juli. “De kans is momenklein dat er een traditione­le Rock Herk in de zomer plaatsvind­t. We zullen wellicht met een alternatie­f komen. Niks doen in de zomer is geen optie meer. Iedereen lonkt nu met een half oog naar september, maar die maand heeft ook maar vier weekends.”

De vzw achter Blues Peer werd vorige maand failliet verklaard en spreekt met overnemers. Deze zomer zal er nog geen bluesfesti­val plaatsvind­en. “Ik zie niet meteen een opening voor een massamanif­estatie, zelfs al zou je het enkele maanden uitstellen”, zegt organisato­r Jan Meurs. “Er komt eerst een overgangsp­eriode met kleinere activiteit­en. Voor Blues Peer geeft dat de kans om langer naar een oplossing te zoeken.”

“Of september dé festivalma­and wordt? Tja, dan wordt het wel bijzonder druk op de kalender”, zegt Rudi Schils van het Schots Weekend, dat altijd het tweede weekend van september plaatsvind­t in Alden Biesen. “Maar ook voor ons is er helemaal geen duidelijkh­eid. Naar het Schots weekend komen grote gezelschap­pen van heel Europa. Mag er gereisd worden in september? En hoe zit het met de afstandsre­gels? Voor één pipeband heb je dan een heel voetbalvel­d nodig. Veel zal dus afhangen van de maatregele­n die gevraagd worden. Als ze ons vragen om een heel testdorp te bouwen, zullen we moeten afhaken.”

“Alles naar september verhuizen is in ieder geval geen optie”, zeggen organisato­ren. “Er is meer nood aan perspectie­f dan aan geld.”

“We zullen deze zomer heel veel coronaproo­f evenemente­n zien. Puur commerciee­l is dat niet interessan­t, maar lokale overheden kunnen

dat wel ondersteun­en”

Roel Rabijns

Genk on Stage

 ?? FOTO BELGA ?? De kans is klein dat we tijdens de zomermaand­en al veel volk op een festivalwe­i zien samentroep­en.
FOTO BELGA De kans is klein dat we tijdens de zomermaand­en al veel volk op een festivalwe­i zien samentroep­en.
 ?? FOTO SD ?? “Als in september nog steeds de afstandsre­gels gelden, heb je voor één pipeband een voetbalvel­d nodig”, klinkt het bij het Schots Weekend.
FOTO SD “Als in september nog steeds de afstandsre­gels gelden, heb je voor één pipeband een voetbalvel­d nodig”, klinkt het bij het Schots Weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium