Het Belang van Limburg

Eerste vaccins arriveren donderdag

- Koen Snoekx

Volgende week donderdag krijgen de 15 Limburgse vaccinatie­centra de eerste 1.600 vaccins geleverd, bedoeld voor onder meer huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n. De primeur is wel voor be-Mine in Beringen waar maandag de eerste 100 prikken gezet worden. In Hasselt, Houthalen-Helchteren en Maaseik hopen ze volgende week vrijdag de eerste vaccins toe te dienen. De meeste Limburgse centra plannen hun start op maandag 22 februari.

De 15 Limburgse vaccinatie­centra krijgen volgende week donderdag de eerste 1.600 vaccins geleverd, al zijn er dat mogelijk ook al 4.100. Die vaccins zijn bedoeld voor o.a. huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n. De primeur is wel voor be-Mine in Beringen waar de eerste 100 vaccins maandag al geprikt worden.

Na weken van sleuren met tafels en stoelen, het plaatsen van afscheidin­gswanden en het afplakken van looplijnen, zijn de vaccinatie­centra klaar om de eerste vaccins te prikken. Volgende week donderdag 18 februari krijgen de 95 Vlaamse vaccinatie­centra in totaal 10.500 AstraZenec­avaccins aangelever­d. Daarvan zijn er 1.600 voorzien voor de 15 Limburgse vaccinatie­centra, al kan dat aantal nog oplopen tot 4.100. De 2.500 vaccins die normaal gepland zijn voor 22 februari worden immers mogelijk ook al op 18 februari geleverd, al is dat nog niet honderd procent zeker. Be-Mine in Beringen krijgt zoals bekend de Vlaamse primeur. “Zondagavon­d krijgen we een eerste lading van 300 vaccins”, zegt burgemeest­er van Beringen Thomas Vints (CD&V). “Komende maandagmid­dag gaan we in be-Mine dan al de eerste 100 vaccins toedienen aan plaatselij­ke huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n en tandartsen. Die eerste honderd eerstelijn­szorgverle­ners worden momenteel gecontacte­erd. De 200 overige vaccins gaan we dan de maandag daarna, op 22 februari, toedienen.”

Startdatum

In de vaccinatie­centra wordt er momenteel volop overlegd over de startdatum van vaccinatie. In de centra van Hasselt, Houthalen-Helchteren en Maaseik hopen ze volgende week vrijdag al de eerste vaccins toe te dienen. “Als de vaccins op donderdag geleverd worden, willen we op vrijdag starten met het inenten van de vrijwillig­ers die ons centrum gaan bemannen”, zegt Alain Yzermans (sp.a), burgemeest­er van Houthalen-Helchteren. Ook de Maaseikse burgemeest­er Johan Tollenaere

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Gisteren werd met vrijwillig­ers proefgedra­aid in de Limburghal in Genk.
FOTO CHRIS NELIS Gisteren werd met vrijwillig­ers proefgedra­aid in de Limburghal in Genk.
 ?? FOTO BELGA ?? Dirk Dewolf van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
FOTO BELGA Dirk Dewolf van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium