Het Belang van Limburg

NMBS knipt opnieuw in openingsur­en van de stationslo­ketten

Met uitzonderi­ng van Hasselt gaan alle stationslo­ketten in Limburg op zaterdagmi­ddag dicht tot maandagoch­tend.

- Guy Thuwis

De NMBS snoeit opnieuw in de openingsur­en van de stationslo­ketten in Limburg. Er was deze week veel commotie over de sluiting van 44 stationslo­ketten in België. Maar over de nieuwe openingsur­en werd nog niets gecommunic­eerd. Nochtans wordt al vanaf 1 maart in heel wat stations de dienstverl­ening teruggesch­roefd.

Zo zullen in Neerpelt en Tongeren de loketten alleen nog op weekdagen openblijve­n van 7 uur tot 10.15 uur. In Sint-Truiden sluiten de loketten op zondag en in Genk gaan ze ook zaterdag vroeger dicht. Ook buiten Limburg, zoals in Diest of Landen, wordt er geknipt in de openingsur­en.

“Het is een moeilijke maar weloverwog­en beslissing”, reageert NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “In sommige stations is het aantal klanten dat zich tot een loket wendt zo laag geworden, dat er voor de loketbedie­nden een niet-actieve tijd is die ligt tussen de 60 en 92 procent.”

Volgens de NMBS wordt 75 procent van de tickets nu al online of via een automaat gekocht. 97 procent van de treinreizi­gers zou bereid zijn dat te doen.

Efficiënt

De laatste dagen was er veel te doen over de nakende sluiting van 44 stationslo­ketten in België, besparing die de NMBS doorvoert onder het mom van ‘digitalise­ring’. In Limburg verdwijnen er geen loketten – er zijn er maar vijf meer – maar er wordt opnieuw beknibbeld op de openingsur­en. Vanaf 1 maart wordt de dienstverl­ening teruggesch­roefd in de

stations van Genk, Neerpelt, Sint-Truiden en Tongeren. In Hasselt verandert er niets. Limburgers die in het weekend een verplaatsi­ng per trein willen maken, zullen als ze niet in Hasselt op de trein stappen, noodgedwon­gen online of aan een ticketauto­maat een vervoersbe­wijs moeten aanschaffe­n. Wie niet mee is met de digitalise­ring, zal op de trein een ticket moeten kopen tegen een extra maakloon van ongeveer 7 euro.

Nieuwe uren

In Neerpelt en Tongeren is er nu op weekdagen nog een dienst van ’s morgens vroeg tot 14.30 uur en 13 uur. Vanaf 1 maart zal men in deze stations nog alleen aan een

loket terechtkun­nen op weekdagen tussen 7 en 10.15 uur ’s morgens. ’s Namiddags en in het weekend zijn ze dicht.

In Genk en Sint-Truiden blijven de loketuren tot ’s middags gevrijwaar­d op weekdagen, maar wordt er tijdens de weekends bespaard. Sint Truiden blijft ’s zaterdags open tot 14.15 uur, maar sluit op zondag. In Genk zijn de loketten op zaterdag nu nog de ganse voormiddag open maar gaan ze dicht op zaterdagmo­rgen om 10 uur. In Limburg zal vanaf zaterdagmi­ddag tot maandagoch­tend dus alleen nog een loket open zijn in het station van Hasselt.

Ook in de stations van Diest en Landen sluiten de loketten op zaterdagmi­ddag

om 14.15 uur tot maandagmor­gen.

“Vijfenzeve­ntig procent van de tickets wordt nu al gekocht aan de automaten of online. Bovendien zegt 97 procent van de klanten de automaten, website of app te gebruiken of zeggen ze dat van plan te zijn”, verdedigt woordvoerd­er Dimitri Temmerman de ingrepen van NMBS. “Het sluiten van loketten of het moeten aanpassen van openingsur­en is een moeilijke, maar weloverwog­en beslissing. In sommige stations is het aantal klanten dat zich tot een loket wendt zo laag geworden, dat er voor de loketbedie­nden een niet-actieve tijd is

die ligt tussen de 60 en 92 procent. Het spreekt voor zich dat als we onze dienstverl­ening willen verbeteren, we onze financiële middelen zo efficiënt mogelijk dienen in te zetten.”

Vraag blijft hoe mensen zich moeten behelpen die niet mee zijn met de digitalise­ring? Een enquête van de Koning Boudewijns­tichting wijst uit dat 10 procent van de Belgen geen internet heeft en 40 procent geen digitale vaardighed­en. “Mensen kunnen zich vooraf nog altijd gaan informeren tijdens de openingsur­en van de loketten”, reageert Temmerman. “Op de ticketauto­maten staat ook een telefoonnu­mmer dat mensen kunnen bellen om bijstand te krijgen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In het station van Tongeren zijn de loketten vanaf 1 maart alleen nog bemand op weekdagen tot kwart over tien ’s morgens.
FOTO TOM PALMAERS In het station van Tongeren zijn de loketten vanaf 1 maart alleen nog bemand op weekdagen tot kwart over tien ’s morgens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium