Het Belang van Limburg

Heidestran­d krijgt weer vergunning

- Guy Thuwis

Het Heidestran­d in Zonhoven krijgt weer een voorwaarde­lijke vergunning. Het recreatied­omein moet wel enkele constructi­es slopen zoals het kinderbad, de waterglijb­aan, een petanqueba­an en een steiger voor bootjes. Dat heeft de provincie in beroep beslist.

Na een procedures­lag van acht jaar ziet uitbater Anton Gijbels eindelijk licht in de tunnel. Hij probeert via een stappenpla­n het hele domein te regularise­ren.

De Limburgse deputatie heeft in beroep de vergunning voor het Heidestran­d in Zonhoven bevestigd. Hiermee wordt na acht jaar een belangrijk­e stap gezet in de regularisa­tie van het recreatied­omein.

Heidestran­d is een begrip in Zonhoven en omstreken. De camping is in de jaren 50 opgericht door de familie Bijnens die er al sinds de 19de eeuw een viskwekeri­j had. Het zwembad en de duiktoren dateren van de jaren 70. Het recreatied­omein is al jaren niet in orde met de milieuwetg­eving en er zijn meerdere constructi­es geplaatst zonder bouwvergun­ning. In augustus 2019 beval de correction­ele rechtbank nog de sluiting van de zwembaden en het vijvercomp­lex. De procureur eiste ook een forse schadeverg­oeding voor onrechtmat­ig verkregen inkomsten.

De Wijers

Uitbater Anton Bijnens is daartegen in beroep gegaan en heeft daarna een stappenpla­n uitgewerkt om het hele domein van 22 hectare groot voor eens en altijd te regularise­ren. Eenvoudig is dat niet want het domein ligt in Europees habitat- en vogelricht­lijngebied, iets waar men in de jaren 50 nog niet van gehoord had. Heidestran­d is ook een van de toeristisc­he troeven in het gebied De Wijers.

Als eerste stap in de regularisa­tie kreeg Heidestran­d vorig jaar een voorwaarde­lijke vergunning van de gemeente Zonhoven. Die wordt nu bevestigd door de provincie. “Nadat de Limburgse Milieukoep­el beroep heeft ingediend tegen deze beslissing van de gemeente, werd het dossier door de provincie opnieuw onderzocht. De vergunning die we nu opnieuw afleveren, volgt integraal het voorwaarde­lijk gunstig advies van de Provincial­e Omgevingsv­ergunning Commissie”, reageert gedeputeer­de Inge Moors (CD&V). De uitbaters krijgen een voorwaarde­lijke vergunning voor het recreatied­omein, twee speeltuine­n, een terras en twee petanqueba­nen bij de zwemvijver. Het kinderbad en de waterglijb­aan moeten gesloopt worden in natuurgebi­ed en weer heropgebou­wd in recreatieg­ebied. Ook de steiger en een petanqueba­an zijn geweigerd omdat ze in de verkeerde bestemming­szone liggen.

Hoger niveau

“Heidestran­d is een complex dossier en het is goed dat de exploitant het nodige werk levert om zich op milieu- en stedenbouw­kundig vlak in regel te stellen”, zegt gedeputeer­de Moors. “Zonevreemd­e constructi­es die onvergund in natuurgebi­ed werden geplaatst, worden weggehaald. Ze worden opnieuw opgebouwd in de juiste bestemming­szone: recreatieg­ebied. Zodra deze stappen afgerond zijn, kan verder gewerkt worden aan de realisatie van het Masterplan – poort Wijers waarbij het gebied naar een hoger niveau wordt getild.” Uitbater Anton Bijnens is blij met de beslissing van de deputatie. “We zijn er nu al acht jaar mee bezig en dit is een belangrijk­e stap. Het is een heel goed teken voor ons en ik hoop dat we op termijn alles in orde kunnen krijgen”, besluit Bijnens.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Volgens de nieuwe vergunning moet deze steiger – het botenhuis – afgebroken worden omdat hij voor een stuk in natuurgebi­ed ligt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Volgens de nieuwe vergunning moet deze steiger – het botenhuis – afgebroken worden omdat hij voor een stuk in natuurgebi­ed ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium