Het Belang van Limburg

Belg spaarde 23 miljard extra in 2020

- BRUSSEL Dominiek Claes

Het jaar 2020 zal geboekstaa­fd blijven als een van de meest opmerkelij­ke uit de Belgische economisch­e geschieden­is. Een jaar met een nooit geziene economisch­e terugval en opvallend snel herstel. De gezinnen hielden (gedwongen) de knip op de beurs en spaarden nooit zo veel. Maar de meest kwetsbaren kregen het nóg moeilijker.

Dat blijkt uit het jaarversla­g van de Nationale Bank van België (NBB), de opperste financieel-economisch­e instelling van ons land. “De recessie die we dit keer meemaakten, is een van de meest unieke ooit”, zegt gouverneur Pierre Wunsch van de NBB bij de persvoorst­elling van het lijvige jaarlijkse document. “Nooit eerder werd de hele wereld tegelijk in zo’n mate getroffen door een recessie. Dit keer veroorzaak­t door een externe factor, met name het coronaviru­s.” Daardoor ging vorig jaar 93 procent van alle landen ter wereld in recessie. Ter vergelijki­ng: tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 ging 84 procent van alle landen in recessie. De Tweede Wereldoorl­og en de bankencris­is van 2009 troffen ‘slechts’ 60 procent van alle landen.

Collectiev­e verarming

Ons land sluit 2020 af met een economisch­e terugval van 6,2 procent van het bbp. Een collectiev­e verarming dus. Maar minder slecht dan de Nationale Bank voorzag bij het uitbreken van de pandemie in maart. En minder slecht vergeleken met de rest van Europa (-7,3 procent), Frankrijk (-9,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-10 procent). Dat is vooral te danken aan onze automatisc­he stabilisat­oren (vooral de bestaande sociale vangnetten) en de krachtige steunmaatr­egelen van de verschille­nde overheden en financiële instelling­en. “Al ontbrak het daar toch aan enige coördinati­e”, zo vindt Wunsch.

Begrotings­tekort

Onder meer door de batterij aan overheidsm­aatregelen zal het begrotings­tekort van de Belgische overheden samen zich voor 2020 rond de 6 procent van het bbp situeren. “Om dat tekort opnieuw terug te brengen naar 3 procent of lager, zullen we nog een decennium nodig hebben. De primaire uitgaven (uitgaven zonder rentelaste­n) zijn al gestegen tot 59 procent. Dat is op termijn niet houdbaar.”

De schuldenbe­rg loopt tegelijker­tijd fors op: van onder de 100 procent in 2019 tot 115 procent van het bbp in 2020. “Maar over dat laatste maak ik me voorlopig geen zorgen”, zegt Wunsch. “Dankzij de uiterst lage rente, die we via langlopend­e staatsleni­ngen zo’n tien jaar hebben vastgeklik­t, zullen de rente-uitgaven de komende jaren geen groot probleem vormen.”

Bedrijven en gezinnen

Volgens de NBB zijn een op de vijf bedrijven, ondanks extra bankkredie­ten of steunmaatr­egelen van de overheid, toch in financiële problemen (kastekort) geraakt. “Nog een geluk dat onze banken, dankzij de eerder verplicht aangelegde buffers, nauwelijks aan het wankelen zijn gegaan.” Maar de huishouden­s hebben zich - in tegenstell­ing met andere crisissen - goed weten handhaven op financieel vlak. “Het beschikbar­e inkomen van de gezinnen is niet gedaald. Dat is vooral te danken aan steunmaatr­egelen zoals de tijdelijke werklooshe­id en het overbruggi­ngsrecht”, zegt Wunsch. De gezinnen hebben ook veel minder uitgegeven dan normaal. Voor een groot deel omdat het niet kon tijdens de lockdown, maar ook omdat winkelen met al die maatregele­n nog weinig ‘fun’ oplevert en uit vrees voor de eigen gezondheid.

Spaarwoede

En dat gaf de gezinnen dan weer de gelegenhei­d om meer dan ooit te sparen. Er werd in 2020 zo’n 23 miljard extra gespaard. “De vraag is of die massa spaargeld straks weer in de economie gepompt wordt”, gaat Wunsch verder. “We gaan er voorlopig van uit dat de spaarquote (het aandeel van het beschikbaa­r inkomen dat gespaard wordt) ook de komende tijd nog hoog zal blijven.”

Kwetsbaren

Toch hebben de meest kwetsbaren uit onze maatschapp­ij het nog moeilijker gekregen, zo beaamt de Nationale Bank. “De zwaarst getroffene­n situeren zich vooral in de Brusselse regio. De digitale kloof heeft de achterstan­d voor sommigen alleen groter gemaakt. De meest kwetsbaren zijn of waren ook vaak tewerkgest­eld in de meest getroffen sectoren, zoals handel, evenemente­n, toerisme en horeca en kwamen daardoor ook het vaakst terecht in tijdelijke werklooshe­id. Ook de kleinste bedrijven, zelfstandi­gen en uitzendarb­eiders hebben gedeeld in de klappen. En dan spreken we nog niet over de mensen die niet in de statistiek­en zitten, zoals de illegalen.”

Wat na corona?

De Nationale Bank verwacht voor dit jaar - met alle voorbehoud voor allerlei virusvaria­nten en mogelijke problemen met de vaccins - een stevig herstel. Ook de Europese Centrale Bank (+3,9 procent) en het Planbureau (+4,1 procent) denken in die richting. “De relance zal een moeilijk evenwicht zijn”, beseft Pierre Wunsch. “We weten - onder meer door het moratorium op faillissem­enten eigenlijk nog niet hoeveel economisch­e schade het virus in werkelijkh­eid heeft aangericht. We zullen een goede landingsba­an moeten vinden die enerzijds de blik gericht houdt op het rechthoude­n van onze gezonde bedrijven - zonder de zombiebedr­ijven te blijven steunen - en anderzijds het oog richt op de overheidsf­inanciën.” Ondertusse­n blijven ook een aantal andere werven openliggen. “Denk aan de nog altijd zwakke tewerkstel­lingsgraad, de vergrijzin­g en de brexit, maar ook aan aantal uitdaginge­n zoals de digitalise­ring, het klimaat en de dringende flexibilis­ering van onze economie. De Belgische economie heeft zich wel veerkracht­ig getoond, maar is weinig wendbaar”, besluit Wunsch.

 ?? FOTO ISOPIX BELGA ?? Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank.
FOTO ISOPIX BELGA Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium