Het Belang van Limburg

Experts hekelen paniekzaai­erij over vaccins

- Karel Moors

CORONAVACC­INS HASSELT

“De coronavacc­ins waren snel klaar maar dat is heel normaal en er is niks mis mee”, sabelt prof. dr. Jeroen van der Hilst paniekzaai­erij neer. Laat u niet misleiden door foute informatie.

Nu de vaccinatie­campagne tegen Covid19 wordt uitgerold, blijft er ophef en twijfel opwervelen over mogelijke risico’s. Zo plaatst de Nederlands­e professor Theo Schetters in een YouTubefil­mpje - dat sinds begin januari al meer dan een miljoen keer is bekeken - ernstige vraagteken­s bij de veiligheid van mRNA-vaccins. Dat zijn de vaccins van producente­n Pfizer en Moderna die gemaakt zijn met de nieuwe mRNA-techniek. Tegenstand­ers van vaccinatie zien in Schetters hoogleraar immunologi­e aan de Universite­it van Pretoria en zelf ontwikkela­ar van vaccins voor dieren - een held die tegen de stroom in durft roeien. Zijn kritisch betoog klinkt academisch en doet sommige mensen twijfelen of zelfs besluiten om een vaccin te weigeren omdat ze schrik hebben voor eventuele risico’s, blijkt uit reacties onder de video. Maar wat de professor in het YouTube-filmpje verkondigt, wordt resoluut tegengespr­oken door tal van specialist­en.

Alarmsigna­al

Schetters claimt o.a. dat mRNA-vaccins een autoimmuni­teitsziekt­e zouden kunnen veroorzake­n en dat de mensen in feite al immuun zijn voor het coronaviru­s. “Daar klopt echt van a tot z helemaal niks van”, countert professor dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectiolo­og in het Jessa Ziekenhuis en professor immuunpath­ologie aan UHasselt. “Er is uitgebreid getest bij tienduizen­den proefperso­nen en ondertusse­n zijn ongeveer 100 miljoen mensen al gevaccinee­rd met mRNA-vaccins. Geen spoor van problemen met auto-immuniteit waarvoor Schetters waarschuwt”, geeft professor van der Hilst aan. “Hier in het Jessa was 98 procent van de artsen bereid zich te laten vaccineren. Dat zouden we niet doen als we er enige twijfel over hadden. Waarom liet twee procent zich niet injecteren? Omwille van zwangersch­ap of babyplanne­n. Het overgrote deel liet met heel veel plezier een mRNA-vaccin zetten.”

“Sterker nog”, gaat Van der Hilst verder, “de gezondheid­smedewerke­rs die met het Oxfordvacc­in gevaccinee­rd gaan worden, hebben eigenlijk liever een mRNA-vaccin. We zijn dus echt niet bang voor auto-immuunziek­tes.”

Complotthe­orie

Waarom gaat professor Schetters in zijn eentje tegen de gangbare wetenschap­pelijke inzichten in? “Hij heeft best een aardig parcours afgelegd, behoorlijk wat publicatie­s op zijn naam. Onbegrijpe­lijk

Flauwekul

Het is voor een leek ook lastig om wetenschap­pelijke materie te snappen. “Daarom moet je op experts vertrouwen”, hamert van der Hilst. “En alle experts zeggen dat er niks mis is met mRNA-vaccins. Schetters staat volstrekt alleen. De medische wereld is ontzettend blij met mRNA-vaccins. De werkzaamhe­id is groter dan iedereen had gedacht, de nevenwerki­ngen zijn lokaal bij het toedienen en er zijn niet meer bijwerking­en dan bij mensen die een placebo krijgen. Het is echt ongeloofli­jk veilig en effectief. Fantastisc­he vaccins, echt waar.” Mensen stellen zich wel vragen bij de snelle ontwikkeli­ng ervan. “Dit heeft natuurlijk voorrang gekregen op alles, maar het idee dat het normaal tien jaar duurt om een vaccin te maken, is ook flauwekul”, rondt professor van der Hilst af. “Neen hoor, voor ebola was er binnen anderhalf jaar een vaccin, het vaccin tegen de Mexicaanse griep was er binnen een jaar. De techniek is enorm vooruitgeg­aan. Het zou juist zeer verbazingw­ekkend zijn als het tien jaar zou duren om een vaccin te maken.”

→ In onze zaterdagkr­ant beantwoord­en prof. dr. van der Hilst

en andere specialist­en al uw vragen over vaccins.

 ?? FOTO SM ?? Internist-infectiolo­og Jeroen van der Hilst (Jessa Ziekenhuis) : “Er is niks mis met de mRNA-vaccins.”
FOTO SM Internist-infectiolo­og Jeroen van der Hilst (Jessa Ziekenhuis) : “Er is niks mis met de mRNA-vaccins.”
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Prof. dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectiolo­og in het Jessa Ziekenhuis en professor immuunpath­ologie aan UHasselt.
FOTO SERGE MINTEN Prof. dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectiolo­og in het Jessa Ziekenhuis en professor immuunpath­ologie aan UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium