Het Belang van Limburg

Gezocht: vrijwillig­ers voor Limburgse sneltestce­ntra voor scholen

- Hanne De Belie

CORONAVIRU­S PELT Rode Kruis Vlaanderen zoekt vrijwillig­ers voor de uitbouw van acht sneltestce­ntra in Limburg, om leerlingen en leerkracht­en te testen bij besmetting­en in scholen. “Testers krijgen een opleiding van een arts”, klinkt het. Onder meer in Pelt, Hasselt, Genk en Beringen komt een centrum.

In Vlaanderen komen zestig testcentra voor het onderwijs, om een snelle Covidtest te doen bij leerlingen en onderwijze­nd personeel na besmetting­en op school. Op die manier wil Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voorkomen dat scholen volledig gesloten moeten worden. Het Rode Kruis is samen met de CLB’s bezig aan de uitbouw van die centra. Een sneltest gaat enkel na of je al dan niet besmetteli­jk bent, en geeft binnen het kwartier het resultaat aan. Op die manier kunnen besmetting­sclusters en superversp­reiders snel in kaart gebracht worden.

Zeven op zeven

“Wij zorgen vooral voor de logistieke ondersteun­ing van de testcentra voor leerlingen en onderwijze­nd personeel”, zegt de persverant­woordelijk­e van Rode Kruis Vlaanderen. “Daarom zijn we op zoek naar vrijwillig­ers om de sneltesten te doen. De centra zijn zeven dagen op zeven open. Op weekdagen meestal namiddag en ’s avonds. In het weekend voormiddag. Het is de bedoeling dat er drie vrijwillig­ers per shift aanwezig zijn. Eén persoon om de mensen te ontvangen, iemand om de test te doen en een derde om de resultaten door te geven aan het CLB. Zij brengen de leerlingen op de hoogte. Het is ook het CLB dat de leerlingen en leerkracht­en doorstuurt naar de testcentra. Als er een besmetting of een vermoeden van een besmetting is op school, dan gaan zij na wie een hoog- of laagrisico­contact is en wie getest moet worden. Als een volledige school getest moet worden zal gewerkt worden met mobiele testteams die ter plaatse gaan. Onze sneltestce­ntra zijn er eerder om kleinere groepen te testen. Op die manier kan er kort op de bal gespeeld worden.”

Parochiece­ntrum

Het is de bedoeling dat in elke eerstelijn­szone een sneltestce­ntrum voor scholen komt. Voor Limburg zijn er dat acht: Herkenrode, Kemp en Duin, West-Limburg, Zuid-Oost Limburg, Noord-Limburg, Haspengouw, Maasland en MidWestLim. Waar precies, dat wordt nog verder bekeken door de CLB’s en het Rode Kruis. Vast staat dat het testcentru­m van Pelt gevestigd wordt in de parochieza­al van Holheide. Dat centrum zal actief zijn vanaf 1 maart tot eind juli. “We zijn volop bezig met de uitrol van alle centra”, klinkt het bij het Rode Kruis. “Sommige centra zijn al geopend, onder meer in Gent en Tienen. De bedoeling is dat de zestig Vlaamse centra er zo snel mogelijk komen, maar dat gaat natuurlijk stap voor stap. In Limburg komt er naast Pelt ook een testcentru­m in Hasselt, Genk en Beringen.” Ook de sneltest gebeurt met een keelwisser en een staafje in de neus. “Onze vrijwillig­ers krijgen via e-learning een opleiding. De testers krijgen ook een praktische opleiding van een arts of iemand met een medische achtergron­d om te leren testen. Die vrijwillig­ers moeten zelf dus niet medisch geschoold zijn, maar de opleiding is wel verplicht.”

→ Meer info: www.rodekruis.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vrijwillig­ers die de test moeten doen, worden opgeleid door een arts.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vrijwillig­ers die de test moeten doen, worden opgeleid door een arts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium