Het Belang van Limburg

Verbod op niet-essentiële reizen verlengd

-

OVERLEGCOM­ITÉ BRUSSEL

Wie denkt nog gauw na de krokusvaka­ntie te gaan skiën mag die plannen weer opbergen. Er was wat onduidelij­kheid over, maar het Overlegcom­ité heeft ook het verbod op niet-essentiële reizen verlengd tot 1 april.

Het Overlegcom­ité besliste vrijdag dat alle coronamaat­regelen worden verlengd tot 1 april. Maar tot op vandaag staat bijvoorbee­ld op de website van Buitenland­se Zaken dat niet-essentiële reizen verboden zijn tot 1 maart. Die informatie is niet correct: het Overlegcom­ité heeft ook die maatregel verlengd tot 1 april. Het Ministerie­el Besluit van 28 oktober dat verlengd werd, bevat immers ook de maatregele­n over reizen.

Extra controles

De krokusvaka­ntie start op zaterdag 13 februari. Om de maatregele­n te handhaven zal de politie de grenzen extra controlere­n, meldt Nicholas Paelinck, korpschef van politiezon­e Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) aan Belga. “De lokale en federale politie zal controlere­n aan de grenzen via enkele gestructur­eerde acties en gerichte patrouille­s”, zegt Paelinck. “Wie een overtredin­g maakt, krijgt per persoon een boete, en wordt teruggestu­urd.”

“Voor de uitzonderi­ngen, zoals grensarbei­ders of reizen omwille van dwingende gezinsrede­nen of reizen als onderdeel van het dagelijkse leven van grensgemee­nten en grensregio’s, stelt zich geen probleem”, merkt Paelinck op.

Over die laatste uitzonderi­ng, en wat al dan niet tot het dagelijkse leven behoort, zou discussie kunnen ontstaan. Maar Paelinck heeft vertrouwen in de controles: “Grenszones weten perfect wat tot de dagelijkse gang van zaken behoort. Wij leven hier ook.”

 ?? FOTO GOOS VAN DER VEEN ??
FOTO GOOS VAN DER VEEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium