Het Belang van Limburg

Katholiek Onderwijs naar Grondwette­lijk Hof tegen te lange lijst eindtermen

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt – zoals verwacht - aan het Grondwette­lijk Hof om de eindtermen te vernietige­n. De onderwijsk­oepel vindt dat die eindtermen botsen met zowel de vrijheid als de kwaliteit van onderwijs.

- Liliana Casagrande

Dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen naar het Grondwette­lijk Hof zou stappen, was te verwachten. Aan de nieuwe eindtermen – de minimale onderwijsd­oelstellin­gen – die vanaf september zouden ingaan vanaf de tweede graad van het secundair onderwijs, zijn nog wat aanpassing­en gebeurd. Maar niet genoeg. Dus besliste de raad van bestuur donderdaga­vond om naar het Grondwette­lijk Hof te stappen. “De grondwette­lijke vrijheid van onderwijs garandeert schoolbest­uren de ruimte om een eigen pedagogisc­h project vorm te geven”, zegt voorzitter bisschop Johan Bonny. “De eindtermen bezetten de volledige onderwijst­ijd, zodat leerlingen geen brede vorming meer krijgen, leraren vooral lijstjes zullen afvinken, en scholen hun unieke pedagogisc­h project verdrongen zien.” “Er zijn te veel eindtermen en er is te weinig onderwijst­ijd om ze grondig te verwerven”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. “Zo kunnen we geen kwaliteit bieden. Leerlingen zullen over alles nog iets leren, maar niets meer grondig.”

Scholen en ouders

De procedure wordt opgestart door een vijftigtal schoolbest­uren en de VCOV, de koepel van ouderveren­igingen van het vrij onderwijs. Scholengem­eenschap SintQuinti­nus (Hasselt-Zonhoven) trekt mee naar het Hof. “Versta ons niet verkeerd: we zijn tevreden dat er nieuwe eindtermen zijn”, zegt coördinere­nd directeur Tom Cox. “Maar die lijst met doelstelli­ngen is zo lang geworden dat er geen tijd overblijft voor onderwijs op maat van leerlingen. Bovendien komen er ook nog eens centrale toetsen waarbij je niet kan vermijden dat leerkracht­en zich eerder op die testen zullen focussen dan op de inhoud.”

“De kans dat de koepel haar slag thuis haalt, is groot”, vermoedt Johan Lievens, onderzoeke­r onderwijsr­echt aan de KU Leuven en docent onderwijsr­echt aan de

Vrije Universite­it Amsterdam. “Dat blijkt uit het advies van de Raad van State van 20 november 2020. De Raad van State verwijst daar naar een uitspraak van het Grondwette­lijk Hof van 1996. Toen vond het hof al dat de eindtermen zo omvangrijk en gedetaille­erd waren dat het niet om minimale doelstelli­ngen ging. Intussen zijn de eindtermen nog uitgebreid­er dan toen. Het zou logisch zijn als het Grondwette­lijk Hof consequent is.”

Bij de invoering van de vorige eindtermen voor het secundair onderwijs heeft het Steinerond­erwijs een afwijking gevraagd en gekregen. “Dat zou het katholiek onderwijs in principe ook kunnen vragen, maar aangezien de koepel over 70 procent van de markt beschikt, zou de uitzonderi­ng de regel worden. Dat heeft geen zin.” Waarom roert het GO!-onderwijs zich niet? “Het gemeenscha­psonderwij­s heeft geen nood aan een apart project, voor hen is het prima dat er overal in Vlaanderen dezelfde plannen worden gevolgd.”

Overgangsr­egeling

Het Grondwette­lijk Hof neemt doorgaans een jaar de tijd om zich uit te spreken over een vernietigi­ng. Lieven Boeve pleit dan ook voor een overgangsr­egeling voor volgend jaar. “Want de eindtermen zijn veel te laat goedgekeur­d om een vlotte implementa­tie vanaf 1 september te kunnen garanderen”. Als het Grondwette­lijk Hof de eindtermen vernietigt, dan moeten er wel nieuwe eindtermen worden geschreven. Volgens Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) zijn uiteindeli­jk de leerlingen de dupe van de zaak. “Jammer dat het eindtermen­debat verveld is tot een machtsstri­jd tussen het Katholiek onderwijs en minister Weyts, met als enige slachtoffe­r: de leerling. Wij hebben hier al vaker voor gewaarschu­wd en hebben daarom ook om versoberin­g van de eindtermen gevraagd. Maar de minister is daar nooit op willen ingaan. Zonde.”

 ?? FOTO BELGA ?? Directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve en voorzitter bisschop Johan Bonny (hier op een precorona-foto). “Deze eindtermen bezetten de volledige onderwijst­ijd, zodat leerlingen geen brede vorming meer krijgen en scholen hun pedagogisc­h project verdrongen zien.”
FOTO BELGA Directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve en voorzitter bisschop Johan Bonny (hier op een precorona-foto). “Deze eindtermen bezetten de volledige onderwijst­ijd, zodat leerlingen geen brede vorming meer krijgen en scholen hun pedagogisc­h project verdrongen zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium