Het Belang van Limburg

Legden leerlingen Smartschoo­l plat?

- Liliana Casagrande

De overbelast­ing van het leerplatfo­rm Smartschoo­l maandag was - minstens voor een stuk - het gevolg van een cyberaanva­l, zo heeft de redactie uit goede bron vernomen. Mogelijk zelfs het werk van scholieren.

Sinds maandag zijn de scholieren van het secundair onderwijs allemaal overgescha­keld op een week afstandson­derwijs. Diezelfde maandagoch­tend ging het leerplatfo­rm plat. Wegens een overbelast­ing van het systeem was de uitleg, want maandag meldden zich drie keer zoveel gebruikers als anders. Nochtans was de week afstandson­derwijs al ruim op voorhand aangekondi­gd. Maar die overbelast­ing blijkt intussen wel minstens voor een deel - veroorzaak­t te zijn door een cyberaanva­l, waarbij “botnets” ingeschake­ld worden om massaal verbinding te maken met een doelwit, zo heeft de redactie uit goede bron vernomen. Van Smartschoo­l kregen we nog geen reactie.

“We gaan nooit op een concreet dossier in”, zegt Katrien Eggers, van het Centre for Cybersecur­ity Belgium (CCB). “Maar we kunnen wel een Distribute­d Denial of Service (DDOS) uitleggen. Via botnets kan je zo meer trafiek organisere­n zodat een systeem overbelast geraakt en de server tijdelijk platgelegd wordt. Dat gebeurt courant. Het is uiteraard zeer vervelend, maar je kan dit moeilijk voor 100 procent voorkomen.”

Het verhaal doet de ronde dat leerlingen hier achter zouden zitten, kunnen die zoiets klaar krijgen? “Voor kleine aanvallen wel, maar voor een grote DDOS is geld nodig, dat kunnen ze niet alleen.”

Aandacht voor veiligheid

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kreeg woensdag in het parlement vragen over de problemen met Smartschoo­l. Hij verwees naar de 375 miljoen relancemid­delen die uitgetrokk­en worden om het onderwijs een digitale sprong te laten maken.

“Maar er moet ook aandacht gaan naar veiligheid”, voegde hij eraan toe. Federale materie, stipte Weyts aan die hierover al contact heeft gehad met premier De Croo, bevoegd voor het Centre for Cybersecur­ity Belgium.

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
FOTO BELGA Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium