Het Belang van Limburg

Internatio­nale mestzwende­l blootgeleg­d: biogasbedr­ijven, verwerkers en labo betrokken

Speurders legden donderdago­chtend een grootschal­ige zwendel bloot rond het afvoeren van mest. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van zeventien personen. In Limburg vonden twee invallen plaats.

- Phillip Pergens

Twee Belgische mestverwer­kers met takken in Nederland en gigantisch­e spelers op de internatio­nale markt, pleegden op grote schaal fraude. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale gerechteli­jke politie (fgp) Antwerpen. Beide groepen zijn duidelijk met elkaar verweven via gemeenscha­ppelijke aandeelhou­ders en konden, doordat ze binnen elk onderdeel van de landbouw actief zijn, de sector van A tot Z manipulere­n. Terwijl ze hun mestzwende­l opbouwden streken ze ook nog eens grote bedragen aan Vlaamse subsidies op via de groene stroom die ze met hun biogascent­rales opwekken. De verdachten, als bestuurder­s actief binnen een wirwar van gedeelde vennootsch­appen in België en Nederland, werden donderdag gearrestee­rd. Ze verdienden volgens de speurders massa’s geld door te sjoemelen met de mestafvoer en verwerking daarvan. Zuid-Nederland en Vlaanderen kampen al jaren met problemen rond de toegelaten mest waarmee landbouwgr­ond nog bewerkt mag worden. Omdat de wettelijke fosfaaten nitraatwaa­rden naar onder werden gehaald ontstond een mestoversc­hot. Akkerbouwe­rs zien hun gewassen minder snel groeien en veehouders betalen steeds hogere bedragen voor de afvoer ervan.

Mesttransp­orten niet geregistre­erd

Twee grote firma’s hebben dat afvoersyst­eem gemanipule­erd op enorme schaal. De ene is een landbouwgr­oep uit Merksplas die actief is in de gehele landbouwke­ten, van akkerbouw en veeteelt tot productie van biogas uit mestoversc­hotten. De andere een firma uit de Waaslandha­ven die als een van de grootste mestverwer­kers van West-Europa geldt. Samen werkten ze een systeem uit waarbij veehouders goedkoper van hun mestoversc­hotten af geraakten en akkerbouwe­rs hun percelen meer konden bemesten en daardoor een hoger rendement haalden.

Ze deden dat door mesttransp­orten niet te registrere­n en analyseres­ultaten van staalnames van mest te vervalsen. Hiervoor kregen ze mogelijk hulp van een door de overheid erkend labo. Concreet komt het erop neer dat ze geld verdienden aan mest dat niet naar de verwerking­sbedrijven ging, zoals op papier aangegeven, maar werd verspreid over de akkergrond­en. Die ‘zwarte’ transporte­n gingen ook de landsgrenz­en over. De laboresult­aten werden vervalst zodat het leek alsof bij de veehouder mest met hoge fosfaat- en nitraatgeh­altes naar de verwerkers vertrok. Volgens de documenten werden dan weer lage concentrat­ies over de akkers uitgesprei­d, terwijl ze in werkelijkh­eid veel hoger liggen.

Biogas met nietgeregl­ementeerd afval

De bal ging begin 2020 aan het rollen. De Mestbank, die instaat voor het controlere­n van de normen, ontdekte dat de gerapporte­erde stalen van de firma’s niet overeenkwa­men met die van hen terwijl de Omgevingsi­nspectie de voorbije jaren al meerdere milieumisd­rijven bij de bewuste bedrijven had vastgestel­d. Zo meldt het kabinet van betrokken Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) dat bij een van de bedrijven een permanente lozing van een restproduc­t in de biogasindu­strie werd gevonden. Dat digestaat werd in een waterloop gedumpt. Die gezamenlij­ke vaststelli­ngen leidden tot een gerechteli­jk onderzoek. Daarbij ontdekten de speurders nog andere onregelmat­igheden. Zo werden meerdere afvalstrom­en niet aangegeven, maar wel aangevoerd en verwerkt door de biogascent­rales van de bedrijven. Het kan daardoor niet achterhaal­d worden welke grondstoff­en werkelijk gebruikt werden om groene biogas te creëren. Een prodcutiep­roces waarvoor ze subsidies ontvingen.

In het fraudedoss­ier zijn huiszoekin­gen uitgevoerd op 24 plaatsen in Vlaanderen en op 8 locaties in Nederland.

In Limburg ging het om een mestverwer­kend bedrijf op het industriet­errein Jagersborg in Maaseik. Deze vestiging is een onderdeel van de mestverwer­ker in de Waaslandha­ven. De tweede locatie was bij een firma op Kieleberg in Bilzen. Daar zou een Nederlande­r gearrestee­rd zijn.

Enorm schadelijk voor waterkwali­teit

Zeventien personen zijn gearrestee­rd. Dertien voertuigen en opleggers zijn in beslag genomen. De feiten zijn op dit moment gekwalific­eerd als criminele organisati­e, valsheid in geschrifte­n, oplichting, inbreuken op het mestdecree­t, op het omgevingsv­ergunnings­decreet, op het decreet algemene bepalingen milieubele­id en op het materialen­decreet, inbreuken op de Europese Verordenin­g inzake overbrengi­ng van afvalstoff­en en inbreuken op de Europese Verordenin­g inzake dierlijke bijproduct­en. Demir spreekt van laf en asociaal gedrag waarbij de frauduleuz­e praktijken een enorm schadelijk­e impact op milieu en de waterkwali­teit in het bijzonder hebben.

 ?? FOTO MMD ?? Het bedrijf op Jagersborg in Maaseik.
FOTO MMD Het bedrijf op Jagersborg in Maaseik.
 ?? FOTO MMD ?? De leverancie­rs mochten het bedrijf donderdag niet binnen.
FOTO MMD De leverancie­rs mochten het bedrijf donderdag niet binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium