Het Belang van Limburg

Boer roept op: “Geef ons subsidies voor honden om schapen te beschermen”

- Mireille Maes

De honden - drie Spaanse mastins en een Macedonisc­he herder haalde Schouteden bij een Spaanse fokker. Stuk voor stuk honden van een paar duizend euro die ook nog eens kilo’s voer per maand opeten. “Toen ik hoorde dat hier een wolf zat, heb ik meteen maatregele­n genomen. Met een kudde van 1.1000 schapen waarvan er veel het militair domein begrazen, kon ik niet anders. Via een Europees forum van schapenher­ders kreeg ik allerlei tips. De wolfwerend­e omheining was er daar eentje van. Maar ook deze

honden werden aangeraden.”

En-en-verhaal

Volgens de schaapherd­er van het Sonnis is het een en-en-verhaal. “Een wolfproofo­mheining werkt meestal, maar met de honden erbij werkt het beter. Een paar weken geleden is hier een wolf voorbij zo’n omheining geraakt. Hoe, dat blijft een raadsel, maar het was wel in een nacht dat de honden niet bij de kudde waren. Tot dan had ik geen enkel incident gehad”, vertelt de man.

Het onderzoek door het Agentschap Natuur en Bos geeft voorlopig ook geen uitsluitse­l over hoe de wolf binnenraak­te. “We hebben geen aanwijzing­en gevonden over hoe het raster werd gepasseerd. Het is in elk geval uitgeslote­n dat een wolf een raster aanraakt en trotseert met een spanning van meer dan 6.000 volt. Dezelfde rasters staan al 2,5 jaar in de kern van het leefgebied. Nooit werd een schaap door een wolf gepakt. Was er een onverwacht­e stroompann­e? Kon de wolf toch ergens een niet beveiligde opening vinden? We weten het niet. We volgen het in ieder geval op”, reageert Jeroen Denaeghel van ANB.

Subsidies

“En precies daarom is het belangrijk dat zeker de profession­ele boeren in Vlaanderen - net zoals in sommige andere Europese landen - de kosten voor zowel de omheining als de honden vergoed krijgen”, pleit Schouteden. “Dat de wolven terugkomen, is mooi. Maar schapen zijn belangrijk voor de biodiversi­teit. Dankzij de begrazings­projecten worden zaden en insecten verspreid, goed onderhoude­n graslanden binden meer CO2 dan bossen. Een herder en zijn schapen - de onze zijn een met uitsterven bedreigd ras waarvoor we Europese subsidies krijgen - zijn dus belangrijk. Ook zij verdienen beschermin­g door de overheid. Dat lijkt me niet meer dan logisch.”

Bewakers

Dat niet elke schapenhou­der zomaar zo’n honden gaat aanschaffe­n, beseft Schouteden ook. “Ik heb het enkel over de profession­ele schapenhou­ders. Hoe groot of klein je kudde is, maakt weinig uit. Voor een paar schapen is de aanschaf van zo’n honden te duur, omdat je rekening moet houden met het aantal wolven in de buurt. Wolven zouden kunnen tellen. Als ze zo’n schapenwei­de benaderen, blaft een hond om de rest van de honden te waarschuwe­n. En als de wolf hoort dat de honden in de meerderhei­d zijn, druipen ze af. In Spanje zijn er amper confrontat­ies tussen honden en wolven. Ze mijden elkaar. En dat maakt van hen uitstekend­e bewakers voor de schapen.”

Bij het kabinet van minister Zuhal Demir (N-VA) laten ze weten dat ook in Vlaanderen wordt nagedacht om schapen beter te beschermen. “We zijn daarover in overleg met de sector. Net zoals in het buitenland al het geval is, wordt ook de piste bekeken om de aankoop van beschermin­gshonden te subsidiëre­n.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Boss is een Macedonisc­he herder van bijna 70 kg. Het enige wat hij doet is de schapen beschermen”, zegt Johan Schouteden.
FOTO TOM PALMAERS “Boss is een Macedonisc­he herder van bijna 70 kg. Het enige wat hij doet is de schapen beschermen”, zegt Johan Schouteden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium