Het Belang van Limburg

Mia (88) uit Oudsbergen kreeg vijf achterklei­nkinderen in 2020

- Sanne Deferme

BABYBOOM OUDSBERGEN

Mia is al jarenlang de mater familias van een grote familie. Ze heeft immers zes kinderen en negen kleinkinde­ren, die ze het liefst zo dicht mogelijk bij zich heeft. Tot een goed jaar geleden had ze ook al drie achterklei­nkinderen van zeven, vijf en vier jaar oud. Afgelopen jaar kwamen er daar maar liefst vijf bij. “Die kindjes waren een enorme vreugde tijdens het voorbije jaar”, vertelt Mia, die door haar achterklei­nkinderen toepasseli­jk Omia genoemd wordt.

Een goed jaar geleden, op 8 februari, kwamen Fien en Ollie als eersten van het kwintet ter wereld. “En het was ook nog eens een tweeling. Dat is extra speciaal, aangezien twee van mijn eigen kinderen ook een tweeling zijn”, glundert Mia trots. “En Fien was trouwens ook het eerste meisje na drie jongens.”

Viergeslac­ht

Op 25 maart, toen de coronacris­is helemaal losgebarst­en was, zag Quinn het levenslich­t. “Door de pandemie en het feit dat ze wat verder woont, heb ik haar in het begin niet zoveel kunnen zien”, zegt Mia. “Maar in de zomer konden we gelukkig wel samenkomen.” Op 24 augustus was het de beurt aan Ellie, en op 4 september sloot de kleine Lara het rijtje af. Die laatste zorgde als klap op de vuurpijl ook nog eens voor het eerste viergeslac­ht in de familie. “In het begin was het wel even oefenen om de namen te onthouden, maar nu ken ik ze allemaal. En toen de Babyspecia­l in de bus viel, heeft het ook wel even geduurd voor ik ze allemaal kon vinden.” (lacht)

Wanneer we Mia spreken, is haar dochter Gaby samen met achterklei­ndochter Lara op bezoek. Het liefst van al zit Lara bij Omia op schoot. “Met haar vijf maanden is ze de jongste. Maar het is een rappe hoor, je moet haar goed vasthouden!” Mia is het zorgen voor kleine kindjes na al die jaren duidelijk nog niet verleerd. “Laatst was ze nog eventjes alleen bij mij toen haar mama hier vlakbij naar de winkel ging. Ik heb haar op de speelmat gelegd en liedjes voor haar gezongen, dat vond ze fantastisc­h!” Of ze ook nog pampers ververst? “Natuurlijk! Daar deins ik niet voor terug, hoor. Al is het nu met die pampers toch wel helemaal anders dan vroeger, toen we enkel doeken hadden.”

Goede raad

“Niet teveel eten op het lepeltje doen!”, waarschuwt Mia even later wanneer dochter Gaby fruitpap aan Lara geeft. “Je ziet, ze heeft voortduren­d nog goede raad klaar”, lacht Gaby. “Maar mijn kleinkinde­ren hebben eigenlijk geen raad meer nodig”, voegt Mia fier toe. “Ze doen het stuk voor stuk heel goed. Alleen vind ik het voor de kindjes wel jammer dat de mama’s vandaag allemaal weer moeten gaan werken. Dat vond ik vroeger toch beter.”

Mia kijkt er enorm naar uit om terug met de hele familie samen te kunnen komen. “Vroeger kwam iedereen elke zondag op de koffie. Dan gingen we ook vaak wandelen, of we zaten in mijn mooie tuin. Sinds drie jaar woon ik op een appartemen­t met een kleine tuin, en is dat moeilijker. Maar in de zomer buiten kon het nog wel. Door corona kan het nu helemaal niet meer. Maar intussen is de familie dus ook weer een heel stukje groter geworden.” Toch heeft ze het voorbije jaar wel contact kunnen houden met iedereen. “We hebben veel gebeld via Skype op de computer. Maar dat is toch niet hetzelfde. Gelukkig heb ik alle achterklei­nkinderen wel een aantal keer kunnen zien, toen de maatregele­n in de zomer versoepeld werden. En ook nu komen ze af en toe eens vanop een afstandje op bezoek.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Fien en Ollie kwamen op 8 februari als eersten van het kwintet ter wereld.
FOTO DICK DEMEY Fien en Ollie kwamen op 8 februari als eersten van het kwintet ter wereld.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Op 24 augustus was het de beurt aan Ellie.
FOTO SERGE MINTEN Op 24 augustus was het de beurt aan Ellie.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Op 25 maart zag Quinn het levenslich­t.
FOTO RAYMOND LEMMENS Op 25 maart zag Quinn het levenslich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium