Het Belang van Limburg

Tegenslag voor Bart De Pauw: enveloppe met eerste getuigenis­sen blijft dicht

- Pieter Huyberecht­s

STALKING MECHELEN Berusten of alsnog in beroep? De advocaten van Bart De Pauw beraden zich over de beste strategie nadat de Mechelse rechtbank geoordeeld heeft dat niemand toegang krijgt tot de “geheime” enveloppe met de initiële getuigenis­sen over de televisiem­aker.

De onderzoeks­rechter, de preventiea­dviseur en de betrokken actrices Liesa Naert en Maaike Cafmeyer. Dat is het selecte groepje dat 100 procent precies weet wat er in de oorspronke­lijke notities – opgeschrev­en in het najaar van 2017 – staat. Die notities zouden later de aanzet vormen tot de heisa rond de televisiem­aker uit Lier. En dat gezelschap wordt niet uitgebreid, zo oordeelden gisteren de drie rechters die zich over de strafzaak tegen Bart De Pauw wegens stalking buigen.

De voornaamst­e reden dat de destijds verzegelde enveloppe dicht blijft? De juridische discussie die daarover jaren terug al beslecht is voor de Antwerpse kamer van inbeschuld­igingstell­ing. De enveloppe alsnog openen, zou een uitholling zijn van het beroepsgeh­eim van zo’n preventiea­dviseur, zo klonk het toen. Diezelfde redenering werd nu opnieuw gemaakt.

Maanden vertraging

Christine Mussche, advocate van de negen vrouwen die zich burgerlijk­e partij gesteld hebben, noemt de beslissing logisch. Zij hoopt nu vooral dat de zaak snel inhoudelij­k behandeld wordt. Dat hangt van Bart De Pauw en zijn advocaten af. Zij hebben nu wettelijk dertig dagen de tijd om eventueel beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Zetten ze alsnog alles op alles om die enveloppen geopend te krijgen, dan moeten ze via het Antwerpse hof van beroep passeren, wat de zaak alvast maanden zou vertragen.

De andere optie is berusten, aangezien de actrices volhouden dat hun initiële getuigenis op de VRT niet wezenlijk verschilt van hun latere getuigenis aan de Mechelse onderzoeks­rechter. Die verklaring­en kon De Pauw wel al lezen. De precieze inhoud van die initiële getuigenis kan voor het kamp-De Pauw echter van groot belang zijn in de latere juridische strijd tegen de VRT, van wie hij twaalf miljoen euro eist. De volgende zitting staat gepland op 25 februari. Althans op één voorwaarde: dat De Pauw berust in de verzegelin­g.

 ?? FOTO BELGA ?? De precieze inhoud van de initiële getuigenis­sen kan voor Bart De Pauw van groot belang zijn in de latere juridische strijd tegen de VRT, van wie hij twaalf miljoen euro eist.
FOTO BELGA De precieze inhoud van de initiële getuigenis­sen kan voor Bart De Pauw van groot belang zijn in de latere juridische strijd tegen de VRT, van wie hij twaalf miljoen euro eist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium