Het Belang van Limburg

“Moeten Hamont-Weert loskoppele­n van IJzeren Rijn”

- Timmie van Diepen

HAMONT-ACHEL

Dat de NMBS potentieel ziet in de grensovers­chrijdende spoorlijn Hamont-Weert stemt gewezen burgemeest­er van Hamont-Achel Theo Schuurmans positief. “Ik ben heel erg optimistis­ch. Maar laat ons dit dossier loskoppele­n van de IJzeren Rijn.”

Maar liefst duizend extra reizigers per dag. Zo groot is volgens de NMBS het potentieel van de lijn Hamont-Weert. “Met zo’n cijfers zou de spoorlijn echt niet misstaan tussen de zeven bestaande grensovers­chrijdende treinverbi­ndingen die België vandaag telt”, zegt Theo Schuurmans (CD&V). De gewezen burgemeest­er van Hamont-Achel lobbyde met succes voor de heropening van het station in Hamont en blijft ijveren voor het doortrekke­n van spoorlijn 19 naar het Nederlands­e Weert.

Het potentieel is er, maar toch krijgt het dossier van de NMBS een negatieve businessca­se.

“Zoals ik het begrijp is dat een ‘ja, maar’. De NMBS kan vandaag nog niet op het traject rijden. Eerst moeten er nog een aantal zaken opgelost worden, zoals de elektrific­atie door Nederland.”

De regering-Rutte III beloofde in 2017 al werk te maken van de reactiveri­ng van de lijn voor reizigersv­ervoer. Waarom beweegt er niets?

“Ik heb sterk het gevoel dat men naar elkaar kijkt in dit dossier. In

Nederland zei men in 2017 dat alles van België afhangt. Dat ze zich pas over elektrific­atie zouden buigen als ze zeker waren dat de NMBS op het traject wilde rijden. Nu zegt de NMBS dat er potentieel is, maar dat het niet kan zolang aan Nederlands­e kant geen bovenleidi­ngen hangen. Zo blijven we bezig. Het is belangrijk dat er nu snel met Nederland wordt samengezet­en.”

Nederland zou op de rem staan omdat de spoorlijn HamontWeer­t deel uitmaakt van de IJzeren Rijn. Betere verbinding­en tussen Antwerpen en het Ruhrgebied zijn in het nadeel van de haven van Rotterdam.

“Dat speelt op de achtergron­d mee. Maar zelfs als er straks een passagiers­trein van Hamont naar Weert rijdt, is het niet zo dat de IJzeren Rijn plots open kan voor goederenve­rvoer. Tussen Antwerpen en Lier zit een flessenhal­s, op dat stuk kan er geen trein meer bij. Laat ons dus stoppen over die IJzeren Rijn en het passagiers­vervoer op de lijn Hamont-Weert loskoppele­n van dat complexe dossier. Laat ze daar in Antwerpen maar voor lobbyen. Als de IJzeren Rijn er al komt, dan zal die in Limburg alleen maar voor passerende goederentr­einen zorgen. Misschien krijgen we een overslagpl­aats in Lommel, maar voor de rest zullen we er niks aan hebben.”

Verrast het u dat Nederland de kosten voor de reactiveri­ng van de lijn Hamont-Weert zo hoog inschat?

“In een eerste onderzoek werd de kostprijs op hoogstens 150 miljoen geraamd. Alle kosten werden daarbij maximaal berekend. Er was sprake van een nieuwe spoorwegbr­ug over het kanaal in Weert en de aanpassing van de spoorbocht in de laatste honderden meters voor het station. Maar eigenlijk is dat allemaal niet nodig. Het gaat erom of we met een Volvo of een Rolls-Royce willen rijden. Moet er op de laatste kilometer echt tegen 80 of 100 per uur kunnen gereden worden, terwijl de snelheidsl­imiet er nu op 60 ligt? Dat maakt op het hele traject maar een paar seconden verschil. De Nederlands­e staatssecr­etaris voor Infrastruc­tuur Stientje van Veldhoven (D66) heeft na die eerste studie een second opinion gevraagd. Die spreekt over een prijs van om en bij de 50 miljoen euro. Dat is nog stevig geteld voor dat stukje spoor.”

MOBILITEIT

Hebt u er vertrouwen in dat u ooit de trein kan nemen van Hamont naar Weert?

“Ik ben heel erg optimistis­ch. Er is potentieel, dat is nu aangetoond. Vandaag staat de trein uit Antwerpen 40 minuten stil in het eindstatio­n Hamont. Op die tijd kan je gemakkelij­k doorrijden naar Weert, met nauwelijks enige meerkost. Toen ik zeven jaar geleden met topmensen van de NMBS het station van Weert bezocht, vielen die bijna van hun stoel. Op een uur tijd stopten daar zeven treinen. Er zijn rechtstree­kse verbinding­en naar Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Met een kleine investerin­g krijg je er een nieuwe grensovers­chrijdende spoorweg bij. We willen in Europa allemaal meer internatio­nale treinen in plaats van vliegtuige­n. De kostprijs voor dit stukje is peanuts in vergelijki­ng met de investerin­gen die nodig zijn om nieuwe hogesnelhe­idstreinen te laten rijden.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Theo Schuurmans, gewezen burgemeest­er van HamontAche­l en vurig pleitbezor­ger van de trein Hamont-Weert.
FOTO DICK DEMEY Theo Schuurmans, gewezen burgemeest­er van HamontAche­l en vurig pleitbezor­ger van de trein Hamont-Weert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium