Het Belang van Limburg

Noord-Koreaanse staatshack­ers stelen geld voor kernwapens

Noord-Koreaanse staatshack­ers hebben de voorbije maanden meer dan 300 miljoen dollar gestolen om het nucleair programma van het land levend te houden. Dat staat in een vertrouwel­ijk VN-rapport dat is uitgelekt.

- Guy Stevens

VN-RAPPORT

PYONGYANG/NEW YORK

Noord-Korea blijkt zich de voorbije maanden veelvuldig schuldig te hebben gemaakt aan digitale bankroven. Hackers slaagden erin om 316 miljoen dollar aan cryptomunt­en digitaal geld waarvan bitcoins de bekendste zijn - te stelen, in opdracht van hun land.

“Die hackers mag je gerust staatshack­ers noemen”, zegt Sico van der Meer, Noord-Koreakenne­r aan het Clingendae­l-instituut. “Die komen zoals klassieke ambtenaars elke dag met hun aktetas toe op kantoor met als doel geld binnen te brengen door spyware en malware de wereld in te sturen en diefstalle­n te plegen op virtuele handelspla­atsen.”

Nucleair programma

Die diefstalle­n zijn voor het arme Noord-Korea de enige manier om koppig voort te doen met de ontwikkeli­ng van nucleaire wapens. Door de sancties van de Verenigde Naties mag het land geen internatio­nale handel voeren en de economie lijdt daaronder. Toch pronkte het land onlangs op een militaire parade nog met een nieuwe ballistisc­he raket. “De illegaal vergaarde middelen worden heel doelgerich­t ingezet voor die wapens”, zegt Koen De Ceuster van de Universite­it van

Leiden. “Het is geen toeval dat het om cryptogeld gaat. Die handel speelt zich volledig af in de schemerzon­e en identiteit­en zijn er niet echt gekend. Het is heel moeilijk traceerbaa­r, en zo kunnen ze ontkomen aan die sancties.”

Bijkomende sancties

In Noord-Korea leeft meer dan 40 procent van de inwoners in armoede. Maar het rapport bewijst nog maar eens dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daar niet van wakker ligt. Zijn prioriteit is en blijft volgens De Ceuster het nucleaire programma. “Door op dat vlak sterk te staan, denkt hij dat hij ooit op gelijke voet aan tafel kan gaan zitten met andere wereldleid­ers. De Noord-Koreanen halen daar heel veel trots uit.”

De auteurs van het rapport raden de VN aan om nog bijkomende sancties te nemen tegen het land. De experts staan daar aarzelend tegenover. “Mijn mening is dat je geen extra dammen moet opwerpen maar moet trachten een structurel­e gedragsver­andering in gang te zetten”, zegt Van der Meer. “Maar hoe, daar heb ik geen antwoord op. Ze blijven hun gekke eigen gang toch maar gaan.” De Ceuster stelt ook vast dat de sancties niet werken. “Ik wil geen lof gooien naar Donald Trump, maar zijn poging tot toenaderin­g heeft wel even iets in beweging gezet. Voor Joe Biden ligt daar zeker een uitdaging. Het doel is duidelijk: het wapenprogr­amma terugdring­en. Maar hoe je dat bereikt, blijft nog steeds de vraag.”

 ?? FOTO AFP ?? De prioriteit van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft zijn nucleaire programma. “De door de staatshack­ers illegaal vergaarde middelen worden heel doelgerich­t ingezet voor kernwapens.”
FOTO AFP De prioriteit van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft zijn nucleaire programma. “De door de staatshack­ers illegaal vergaarde middelen worden heel doelgerich­t ingezet voor kernwapens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium