Het Belang van Limburg

Onbetrouwb­aar

- Guido Cloosterma­ns

Het lijkt op het eerste gezicht een logische beslissing: AB InBev verhuist de productie van Stella Artois voor de Amerikaans­e markt van Jupille in de buurt van Luik naar de Verenigde Staten. Daarmee wordt per jaar een uitstoot vermeden van 7.000 ton CO2. Het klimaat is echter niet de enige reden voor de beslissing. De voorbije vier jaar waren er in Jupille ruim dertig stakingsda­gen en dat maakt Jupille onvoldoend­e betrouwbaa­r. In de VS wordt een miljard dollar geïnvestee­rd. In Jupille sneuvelen 27 vaste en 58 tijdelijke jobs.

Dat specifiek wordt verwezen naar het sociale klimaat in Jupille is op zich niet echt verrassend. Wel verrassend is dat er in alle openheid en zonder enige terughoude­ndheid over gecommunic­eerd wordt. Het personeel en de vakbonden in Jupille gedragen zich niet zoals het hoort en moeten dus gestraft worden. AB InBev is niet het enige en ook niet het eerste bedrijf dat zijn ongenoegen uit over het sociale klimaat in een vestiging. Tot nu toe gebeurde dat veelal in bedekte termen, achter de schermen. Audi bijvoorbee­ld uitte in het verleden kritiek op het aantal stakingsda­gen in zijn Brusselse vestiging. Oudgediend­en van Ford Genk herinneren zich allicht de min of meer subtiele opmerkinge­n van de internatio­nale directie over het aantal werkonderb­rekingen. Als vakbonden en directie geen protocolle­n hadden opgesteld om werkonderb­rekingen en spontane stakingen te vermijden, was Ford Genk waarschijn­lijk al veel eerder gesneuveld. De oplossing op Ford Genk kwam er trouwens door meer en niet door minder sociaal overleg. AB InBev is overigens ook niet het eerste bedrijf dat bij het toewijzen van investerin­gen rekening houdt met het sociale klimaat. De syndicale rechten en vrijheden die wij in Europa kennen, met het stakingsre­cht als kroonjuwee­l, zijn in de rest van de wereld nog altijd uitzonderl­ijk. Bedrijven als AB InBev zijn wereldwijd actief, ook in landen waar werknemers­rechten en sociaal overleg onbestaand­e zijn en vakbonden in de clandestin­iteit opereren. Mogelijker­wijze werkt dat inspireren­d.

Het is niet nieuw: bedrijven die lak hebben aan sociaal overleg en allergisch zijn voor vakbonden, om de Amazons en Ryanairs van deze wereld maar met naam te noemen. Zij gedragen zich als negentiend­eeeuwse patroons. Toch hebben werkgevers en werknemers elkaar nodig. Dat een groot en (toch nog een beetje) Belgisch bedrijf als AB InBev, met Belgische aandeelhou­ders, de indruk wekt het sociaal overleg niet langer nodig te hebben, op een moment dat de sociale partners zouden moeten onderhande­len over een loonakkoor­d, komt op zijn minst ongelegen. De coronacris­is zal de sociale verhouding­en de komende maanden ook zonder AB InBev op scherp zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium