Het Belang van Limburg

Robbe Ghys vol vertrouwen over voorjaar: “Tijdens afgelopen ploegstage heb ik overal nieuwe records geduwd”

- CLASICA DE ALMERIA (ZONDAG) Rob Rodiers

Wie Robbe Ghys zegt, zegt Kenny De Ketele. Uiteraard is het grote doel van beide heren de olympische madison, oftewel ploegkoers, op de velodroom van Tokio. Maar de naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Lummenaar van Sport Vlaanderen-Baloise is ambitieuze­r dan dat. “Een voorjaar, met Omloop en Ronde van Vlaanderen, primeert nu even.”

Robbe Ghys (24) is zondag één van de vier Limburgers aan de start van de Clasica de Almeria, een 1.Prorace van 183 kilometer tussen Puebla de Vícar en Roquetas de Mar. Een koers waarbij veel schoon volk in de buik van het peloton schuilgaat. Zo wagen ronkende namen als Alejandro Valverde, Ivan Garcia Cortina (Movistar), Pascal Ackermann, Nils Politt (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), Mark Cavendish, Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step), Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos), Niki Terpstra (Total Direct Energie), Luka Mezgec (Team BikeExchan­ge) en Luis Leon Sanchez (Astana-Premier Tech) hun kans. Evenals landgenote­n als Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Loïc Vliegen (Intermarch­é-Wanty Gobert), Victor Campenaert­s (Qhubeka-Assos) en Timothy Dupont (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Laatstgeno­emde krijgt Milan Menten aan zijn zijde. De puncher uit Rosmeer komt in de sprintklas­sieker rondom Almeria nog drie andere, rappe gouwgenote­n tegen: Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en… Robbe Ghys.

“Aangezien Kenny en ik al een week in Alicante vertoeven voor een extra trainingss­tage heeft de ploegleidi­ng ons gevraagd om de Clasica de Almeria mee te pikken alvorens terug te reizen”, verklaart Ghys zijn deelname. “Oorspronke­lijk was het de bedoeling dat we zaterdag zouden terugkeren, maar we blijven met plezier twee dagen langer. Na het annuleren van de Challenge Mallorca en de Ronde van Valencia had ik het even moeilijk. Mijn opdrachten vielen één voor één weg, waardoor ik wat motivatiep­roblemen kende. Maar Kenny heeft me erdoor gesleurd. Bovendien komen vier ploegmaats met de wagen naar Almeria, om hier deel te nemen aan een eendagskoe­rs. Dat zegt alles over hetgeen een renner er momenteel voor over heeft om te kunnen koersen.” Dankzij zijn vriendscha­p met zijn vaste pistepartn­er De Ketele krijgt Ghys niet de kans om te kniezen.

“Klopt, ik heb veel aan Kenny”, beaamt de Linkhouten­aar. “We kennen elkaar door en door. Trainen vaak samen, weten van elkaar wat we nodig hebben gedurende een training en hebben dikwijls hetzelfde doel om naartoe te leven. Dat maakt het leuker werken. Zoals ik daarnet zei, had ik het onlangs even moeilijk. Kenny was echter de eerste om me gerust te stellen en kwam op de proppen met het idee om een extra stage in te lassen. Omdat het al ’s avonds laat was, zei hij: ‘Ga maar slapen, Robbe. Ik zal alles wel regelen’. En inderdaad, daags nadien was onze trip naar Alicante een feit. Inclusief een budget toegekend door Belgian Cycling opdat we in ideale omstandigh­eden konden trainen. Een mooie geste, toch?”

Omloop en Ronde

De adelbrieve­n die de profrenner Ghys tot dusver kan voorleggen, behaalde hij allemaal op de velodroom. Toch wil de pistier ook op de weg uitblinken.

“Ik durf te zeggen dat ik dik in orde ben”, aldus Ghys. “Tijdens de ploegstage in januari heb ik

TOUR DE LA PROVENCE “Na het annuleren van de Challenge

Mallorca en de Ronde van Valencia

had ik wat motivatiep­roblemen. Maar De Ketele heeft me erdoor gesleurd”

Robbe Ghys

“Gedurende vier maanden staat alles in functie van de ploegkoers in Tokio. Maar nu primeert het voorjaar op de weg” Robbe Ghys

overal nieuwe records geduwd. Mijn waardes zijn duidelijk verbeterd. Als alles meezit, kan ik dit voorjaar mooie dingen laten zien.”

Dat hoge vormpeil is ook de ploegleidi­ng niet ontgaan. Zo maakt Ghys deel uit van de selectie voor de Omloop Het Nieuwsblad en zelfs de Ronde van Vlaanderen behoort tot de mogelijkhe­den.

“Klopt, ik heb een stekje verdiend in de ruime voorselect­ie voor de Ronde. Ik wil en kan daar bij horen. Ik heb al een tijdje geen last meer van de knie. De pijn belemmert me niet langer op training.”

Nadien Tokio

Zondag kan Ghys zijn kandidatuu­r voor de Ronde al meteen kracht bij zetten. Waaraan verwacht hij zich?

“Aan een stevige koers”, klinkt het. “Kan ook niet anders met dit deelnemers­veld. In het eerste uur zal er hard gekoerst worden om weg te geraken. Nadien zal er controle komen. De voorbije jaren nam ik iedere kans te baat om mee te springen in de ontsnappin­g, maar dat heb ik intussen wel gehad. Dit jaar wil ik uitslagen rijden. Als ik er aan het eind nog bij zit, smijt ik mij ertussen. In een gesprek met de ploegleidi­ng heb ik aangegeven dat ik me zal gedragen als een volwaardig wegrenner. Pas na - hopelijk - de Ronde gaat alle focus terug naar het baanwielre­nnen. Gedurende vier maanden staat alles in functie van Tokio. Maar nu? Nu primeert even het voorjaar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Robbe Ghys (l.) ment samen met pistemaatj­e Kenny De Ketele de troepen van Sport Vlaanderen-Baloise op stage in Spanje.
FOTO GETTY IMAGES Robbe Ghys (l.) ment samen met pistemaatj­e Kenny De Ketele de troepen van Sport Vlaanderen-Baloise op stage in Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium