Het Belang van Limburg

Kapitein Bryan Heynen: “Natuurlijk denk ik aan stappen hogerop, maar alleen als ik daar kan strijden om prijzen” sport 2-3

-

Wat je niet doodt, maakt je sterker. Twee kruisbando­peraties kregen Bryan Heynen (24) niet klein, KRC Genk wil hem graag nog enkele jaren de ploeg zien

dragen. “Ik denk niet dat ik hier al aan mijn top zit. Ik zal pas echt aan vertrekken denken, als ik elders op een hoger niveau ook om de prijzen kan strijden”, zegt Heynen niet nee tegen een nieuw contract.

Woensdag legde Bryan Heynen met de kapiteinsb­and om de arm de Limburgse derby in een beslissend­e plooi. Zijn ultieme spurt en gave voorzet vormden een masterclas­s leading by example: echte leiders nemen het voortouw en geven zelf het goede voorbeeld. “Maar daar heeft die band op zich niet zoveel mee te maken”, zegt Heynen. “Ik ben er natuurlijk fier op, zeker in een derby is het best speciaal. KRC Genk is mijn club, hier heb ik stap na stap kunnen zetten. Maar het is niet zo dat ik me anders gedraag met een kapiteinsb­and om de arm. Ik probeer de kar ook te trekken als Danny

Vukovic aanvoerder is. Op mijn manier. Ik ben geen roeper, maar ik wil wel mee het voortouw nemen.”

Er zat zoveel symboliek in die winnende goal. Ook omdat Onuachu de actie afrondde, drie dagen nadat jullie tijdens de match tegen Anderlecht even met mekaar in de clinch gingen.

“Dergelijke woordenwis­selingen vallen vaker voor, alleen niet altijd onder het oog van de camera. We hebben op dat moment gewoon elkaar ons gedacht gezegd. Het liep niet tegen Anderlecht en dan probeer je mekaar bij te sturen en op scherp te zetten. Terwijl je toch gefrustree­rd bent door de wedstrijds­ituatie.

We moesten veel te veel achter de bal lopen.”

Hoe verklaar je die twee gezichten van KRC Genk? Niet alleen het verschil tussen jullie prestatie tegen Anderlecht en STVV was markant. Jullie gingen dit seizoen ook van 5 op 15, over 21 op 21 naar 5 op 21. Er valt geen touw aan vast te knopen.

“Mochten we de oorzaak van die wisselvall­igheid kennen, dan hadden we dat probleem al lang opgelost. Het is een complexe combinatie van verschille­nde aspecten. Maar de basis is wel de drive en de moed om vol te durven gaan op het veld. Terwijl we tegen Anderlecht zelf achter de bal moesten lopen, dwongen we nu STVV met een snelle balcircula­tie in die rol.”

Is het een kwestie van tactiek? Het verschil tussen 3-4-3 en 4-3-3? Want precies in die 3-4-3 pakten jullie 21 op 21.

“Mocht het alleen de veldbezett­ing zijn, dan was het niet zo moeilijk om een oplossing te vinden. Het gaat erom dat iedereen zijn beste niveau haalt en ook durft te voetballen. Sla je in de opbouw het moment over om in te spelen, dan kan je alleen nog achteruit. En wordt het alsmaar moeilijker om weer vooruit te geraken. Het heeft ook veel te maken met precisie: hoe beter je de ballen inspeelt, hoe sneller de bal kan rondgaan en hoe meer je de andere ploeg kan doen lopen. Zoals in de eerste 20 minuten tegen STVV, die waren écht goed. Dan kan je een tegenstrev­er ook afmatten.”

Het rendeerde uiteindeli­jk in de slotfase. Deze derbyzege moet een boost geven naar Oostende toe.

“Dat klopt, we moeten de goeie dingen van deze wedstrijd meepakken naar zaterdag. Maar ook oog blijven hebben voor de zwakkere momenten. Zo verloren we tussen minuut 30 en 75 de greep op de match, omdat we veel slordiger gingen spelen.”

Dat kan je je tegen de Duracellko­nijnen van KV Oostende niet veroorlove­n.

Dit is niet het Oostende van de voorbije jaren, onder deze trainer hebben ze een totaal andere manier van spelen. Heel aantrekkel­ijk, met veel druk vooruit. Daar moet je zelf ook tegen durven voetballen, anders wordt het lastig.”

Jullie kwamen tegen STVV ook beter voor de dag, omdat er veel meer beweging in de ploeg zat.

“Het is simpel: meer beweging zonder bal, geeft de man aan de bal meer opties. Als je maar één optie hebt, wordt de opbouw voorspelba­ar en kan de tegenstrev­er je makkelijke­r vast zetten. Dat ondervonde­n we bijvoorbee­ld tegen Anderlecht.”

Verrassend­e loopacties kunnen het verschil maken, demonstree­rde je in minuut 87.

“Het was de eerste keer dat ik diep ging, daarom waren De Ridder en Brüls heel even verrast. Het was een ingeving van het moment, de ruimte lag er plots omdat Cacace besloot om door te dekken op Ito. Maar de pass van Munoz was ook perfect, dat maakte het voor mij iets makkelijke­r om snel voor te zetten.”

Had het ook te maken met de inbreng van Hrosovsky? Hij is erg balvast, waardoor jij hoger op het veld loopacties kan maken.

“Dat klopt, we vullen mekaar goed aan. Maar dat wil niet zeg“Precies. gen dat ik liever met hem speel dan met bijvoorbee­ld Thorstvedt. Die is zelf meer box-to-box, zo kon hij voor rust ook dreigen met dat schot op de paal. Op die momenten blijf ik voor de verdedigin­g. Ik vind het goed dat we die verschille­nde opties hebben, dat maakt ons alleen maar completer.”

Het spreekt in je voordeel dat je verschille­nde rollen aan kan. TD Dimitri de Condé ziet in je de leidersfig­uur die de volgende jaren de ploeg op sleeptouw neemt. Dat moet je goed in de oren klinken.

“Natuurlijk verheugt me dat. Ik ben er ook van overtuigd dat ik nog verder kan groeien in Genk. Nog completer en belangrijk­er worden, zoals bijvoorbee­ld woensdag tegen STVV. Zolang het voor mij interessan­t is om hier te voetballen, zal ik graag blijven. Natuurlijk denk ik ook aan stappen hogerop. Maar ik zal Genk niet voor eender welke aanbieding verlaten. Ik vertrek alleen wanneer het plaatje volledig klopt. Ik wil voetballen bij clubs die meestrijde­n om te prijzen.”

Je huidige contract loopt af in 2023. Hoe staat het met de onderhande­lingen om dat contract open te breken?

“Ik hoor dat er gepraat wordt. Ik concentree­r me zelf op het voetbal.”

En op je eerste selectie voor de Rode Duivels? Roberto Martinez heeft je in het verleden al een interessan­te speler genoemd en nu Axel Witsel het EK dreigt te missen, komt er op jouw positie mogelijk een vacature.

“Ik denk niet dat je je daar speciaal op kan focussen. Natuurlijk interessee­rt het me, wie wil er niet voor zijn land voetballen? Het speelt niet voortduren­d in mijn hoofd, maar als de bondscoach me nodig zou hebben, dan sta ik zeker klaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bryan Heynen mocht in de bekerderby tegen Sint-Truiden de kapiteinsb­and om de arm dragen.
FOTO BELGA Bryan Heynen mocht in de bekerderby tegen Sint-Truiden de kapiteinsb­and om de arm dragen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium