Het Belang van Limburg

Physical coach Winters: “We moeten zeker niet vrezen voor een dip”

- ZATERDAG 18.30 UUR Pieter Vanlommel

“Het is doorbijten tot na zaterdag. Dan spelen we opnieuw één match per week en kunnen we weer aan basis schaven”

Stefan Winters

Physical coach STVV

Weegt de leeftijd bij sommige basispionn­en door?

Opvallende vaststelli­ng in de Limburgse derby: in het laatste kwartier

kon STVV geen vuist meer maken. Zijn de Kanaries uitgeblust na een moordend wedstrijds­chema? Physical coach Stefan Winters geeft een antwoord op zes pertinente vragen: “We moeten zeker niet vrezen voor een dip.”

Moeten we op fysiek vlak conclusies trekken uit de derby?

Stefan Winters: “Neen. De data van de spelers zijn niet significan­t slechter dan twee à drie weken geleden. Vergeet niet dat Genk in het eerste halfuur erg dominant voetbalde, waardoor wij voortduren­d achter de bal moesten lopen. Dat kan een verklaring zijn waarom die punch ontbrak in het slotkwarti­er.”

Hoe wordt vermoeidhe­id bij de spelers getest?

“Daarvoor gebruiken we de resultaten van parameters die de interne en externe belasting van spelers bepalen. Daarbuiten zijn er dagelijkse vragenlijs­ten waarmee we informeren naar het mentale welzijn van de spelers en een aantal fysieke tests die ons een zicht geven op de vermoeidhe­id van de groep. Vanzelfspr­ekend zijn die waarden nu niet van hetzelfde niveau als in een periode met minder competitie. Maar we moeten zeker niet vrezen voor een dip. De waarden zijn nog niet van die orde dat we vanuit fysiek oogpunt spelers moeten sparen.”

Is het drukke programma de grote boosdoener?

“Het competitie­format kunnen we niet veranderen, maar het is hier wel verantwoor­delijk voor, ja. We komen uit een periode van vier weken met minstens twee wedstrijde­n per week. Dan kan je onmogelijk altijd topfit zijn. Je merkt ook dat ploegen die een dag meer rust kregen, frisser voor de dag komen. Moeskroen had een dag meer rust dan wij, tegen Cercle was het omgekeerd. Het resultaat van die twee wedstrijde­n is gekend.”

Hoe vertaalt dit moordend wedstrijds­chema zich op training?

“In een week als deze is de belasting op training bijzonder laag. Donderdag kregen de spelers een lichte hersteltra­ining, vrijdag werken we tactisch en zaterdag wacht alweer een wedstrijd. Een normale cyclus ziet er anders uit. Dan is er sprake van één hersteltra­ining, twee dagen lange en intensieve trainingen, en twee dagen korte, maar krachtige trainingen.”

Speelt de fysieke voorbereid­ing van Kevin Muscat nog een rol?

“Het is logisch dat het vormpeil pieken en dalen kent als je rekening houdt met hoe er in het verleden op het conditione­le werd getraind. Ook voor de paraatheid van de wisselspel­ers was er werk aan de winkel. Daarom zijn we in december meteen begonnen met het verbreden van de basis. Na de match van zaterdag tegen Zulte Waregem komen we opnieuw in een normaal schema terecht met één wedstrijd per week. Dan kunnen we opnieuw aan die basis schaven.”

“Peter Maes speelt met een typeeltal. Die kernspeler­s maken veel minuten. Er is geen enkele ploeg die altijd met dezelfde elf speelt en altijd dominant is. Het klopt dat we een aantal spelers in de kern hebben die wat ouder zijn en iets minder vlot herstellen dan de youngsters. Op training kan je spelers die nood hebben aan een lichter programma of die net meer moeten doen, apart nemen. In een wedstrijd gaat dat niet. Het is nog even doorbijten tot na zaterdag. Dan kunnen we opnieuw op een vertrouwde manier te werk gaan.”

ANTWERP

Haroun en Mbokani nog niet fit -

Bij Antwerp zijn Faris Haroun en Dieumerci Mbokani, die beiden met de kuit sukkelden, nog altijd out. Het duo sloot nog niet aan op de groepstrai­ning en mist dus ook de match tegen Standard, de achtste al op rij. Ook de wedstrijd van volgende donderdag tegen Rangers komt in het gedrang.

KV OOSTENDE

Hendry hersteld van corona, Skulason nog in quarantain­e -

Gisteren kwam er meer duidelijkh­eid over de inzetbaarh­eid van Jack Hendry voor de thuiswedst­rijd van KVO tegen RC Genk zaterdagav­ond. De Schotse verdediger testte positief op het coronaviru­s en zat een week in quarantain­e. Gisteren testte hij opnieuw negatief. Hij is dus inzetbaar, het is wel nog afwachten hoe fit hij is. Skulason, die vorige week positief testte, blijft dit weekend nog in quarantain­e. Hij kan pas ten vroegste vanaf volgende week opnieuw ingezet worden. Guri revalideer­t voort van zijn blessure.

WAASLAND-BEVEREN Koita en Schoonbaer­t twijfelach­tig -

Bij Waasland-Beveren hebben Aboubakary Koita (foto boven) en Brendan Schoonbaer­t (foto onder) gisteren voor het eerst voorzichti­g meegetrain­d met de groep. Het duo is wel nog twijfelach­tig voor de thuiswedst­rijd van zaterdag tegen Eupen. Voorts hebben alle spelers en leden van de technische staf opnieuw negatief getest op het coronaviru­s.

KV KORTRIJK

De Sart opnieuw op de club -

Julien De Sart heeft opnieuw aangeslote­n bij de groep na zijn blessure aan het enkelligam­ent. Hij traint met een kinesist en zal op korte termijn opnieuw inzetbaar zijn. Ook Kristof D’Haene revalideer­t verder. Voor de rest zullen alle spelers klaar geraken voor de match tegen Leuven. Voor de selectie tegen Leuven is er één nieuwe naam: Yani Van Den Bossche. Sissoko, Badamosi en Luqman haalden de selectie niet.

BUITENLAND­S VOETBAL PSG zonder Neymar in CLclash tegen FC Barcelona -

Paris Saint-Germain kan volgende week in de heenwedstr­ijd van de achtste finales in de Champions League tegen FC Barcelona geen beroep doen op zijn vedette Neymar. De Braziliaan heeft woensdag in het Bekerduel tegen tweedeklas­ser Caen een kwetsuur aan linkeraddu­ctoren opgelopen, waarmee hij een viertal weken aan de kant zal staan. Met wat geluk haalt hij zo de terugwedst­rijd tegen Barça, die op 10 maart gespeeld wordt.

Hazard traint opnieuw mee bij Real Madrid -

Eden Hazard (30) heeft donderdag opnieuw meegetrain­d bij Real Madrid, acht dagen nadat bekend raakte dat hij op training een spierbless­ure had opgelopen in het linkerdijb­een. De aanvoerder van de Rode Duivels trainde zowel binnen als buiten op het trainingsv­eld. De Koninklijk­e bereidt zich voor op de competitie­match van zondag, thuis tegen Valencia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium