Het Belang van Limburg

De Rode Duivels trekken met hun geld naar Engeland

- RODE DUIVELS Dimitri Thijskens

Elf Rode Duivels hebben de afgelopen jaren een vennootsch­ap opgericht in het Verenigd Koninkrijk, blijkt uit een doorlichti­ng van onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. Zij hebben dat gedaan om hun portretrec­hten te beheren. Luxemburg heeft dus plaatsgema­akt voor Londen.

Dendoncker, Tielemans en Batshuayi zijn de afgelopen twee jaar in de voetsporen getreden van Courtois, Vertonghen, Alderweire­ld, De Bruyne, Lukaku, Benteke, Origi en Hazard: zij zijn nu allemaal directeur van een Limited company om hun portretrec­hten te beheren. Ook bondscoach Roberto Martinez beheert zijn mediarecht­en overigens via een Engelse bvba.

Voor het gebruiken van de beeltenis en de naam van de spelers betalen clubs een bepaald percentage van het loon. Dat ligt nooit hoger dan twintig procent en hangt af van de bekendheid en de economisch­e waarde van de speler. Zo kunnen enerzijds de inkomstenb­elastingen gedrukt worden. In plaats van 45 procent inkomstenb­elasting en 13,8 procent socialezek­erheidsbij­dragen wordt er bij de portretrec­hten slechts 19 procent vennootsch­apsbelasti­ng afgehouden en geen sociale zekerheid. Anderzijds kunnen die rechten via een Ltd. ook beter beheerd worden en kan de aansprakel­ijkheid gescheiden worden van het persoonlij­k vermogen van de spelers.

VOETBAL

Luxemburg

De Engelse route is trouwens al jarenlang een fiscaal interessan­tere oplossing dan de Luxemburgs­e door de lage vennootsch­apsbelasti­ng, die de volgende jaren waarschijn­lijk nog verder zal dalen. Maar allerlei adviseurs, die daarvoor ruim vergoed werden, hebben veel voetballer­s toch nog lang naar Luxemburg gedreven. Daaraan is nu definitief een einde gekomen: Londen is het nieuwe Luxemburg.

 ?? FOTO BELGA ?? In Engeland kunnen de Rode Duivels hun portretrec­hten beter beheren dan in het voorbijges­treefde Luxemburg.
FOTO BELGA In Engeland kunnen de Rode Duivels hun portretrec­hten beter beheren dan in het voorbijges­treefde Luxemburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium