Het Belang van Limburg

Andreas Vesalius

-

Andreas Vesalius werd in 1514 in Brussel geboren als Andries Wytinck van Wesele. Hij studeerde in Leuven, Parijs en Padua. Als arts en anatoom bestudeerd­e en vertaalde hij de leer van Galenus (arts, 2de eeuw na Chr.), die de toestand van menselijk lichaam en geest zag afhangen van het (on)evenwicht tussen de vier voornaamst­e lichaamssa­ppen, slijm, bloed, gele gal en zwarte gal.

Vesalius week later af van deze leer na zijn eigen anatomisch­e onderzoeke­n van dode lichamen die hij kreeg toegewezen, meestal van ter dood veroordeel­den. Hij dissecteer­de deze lijken tot in de kleinste details.

Als eerste prepareerd­e hij beenderen tot een anatomisch skelet. Zijn zevendelig werk ‘De humani corporis Fabrica’ wordt nog steeds beschouwd als een wereldbero­emd meesterwer­k. Hij behandelde in elk van de zeven boeken een bepaald deel van het menselijk lichaam: spieren, aderen, organen, hersenen, hart en longen, zenuwstels­el… Na onbegrip en kritiek van de Galenus-aanhangers trok hij zich terug uit de wetenschap­pelijke wereld. Hij werd lijfarts van Keizer Karel V en later van diens zoon Filips II. Na een scheepsrei­s met veel averij en ontberinge­n, stierf hij in 1564, waarschijn­lijk aan scheurbuik, op het Griekse eiland Zakynthos en werd er begraven. Tal van ziekenhuiz­en en medische instelling­en zijn naar Vesalius vernoemd.

...Ne man bè e scherrep meske...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium