Het Belang van Limburg

De Genkse C-mine, van noeste arbeid tot hotspot voor creatievel­ingen

VROEGER&NU

-

De Genkse C-mine was destijds de eerste werkende steenkoolm­ijn in Limburg. In 1914 werd de eerste klomp van het ‘zwarte goud’ naar boven gehaald in Genk, niet veel later daalden de eerste mijnwerker­s de diepte in. Vandaag staat de mijnsite in Winterslag niet meer voor nijverheid, maar werd ze omgetoverd tot een hotspot voor creatievel­ingen.

Hoewel de eerste steenkoolk­lomp in Genk in 1914 naar boven gehaald wordt, begint de eigenlijke ontginning pas in 1917. Dat jaar gaat de steenkoolm­ijn van Winterslag in productie onder de maatschapp­ij Société anonyme Charbonnag­es de Winterslag. Het is de eerste mijn in het Kempische bekken die steenkool bovenhaalt. Dertig jaar later werken er meer dan 6.000 mijnwerker­s. Exact 71 jaar later, in 1988, halen de kompels de laatste kolen naar boven en sluiten de deuren van de mijn voorgoed. Water overspoelt de gangen en van het mijnverled­en valt niets meer terug te vinden. Of toch niet ondergrond­s. Boven de grond zijn er wél nog heel wat delen van het verleden te bespeuren. Zo staan de oudste én de jongste schachtbok van Limburg nog steeds op de oude mijnsite van Winterslag in Genk en pronken er ook nog elf overblijve­nde gebouwen op de site.

Creativite­it

Het doel van de site is intussen compleet veranderd. Nadat de LUCA School of Arts dreigde te verdwijnen uit Genk, werd er al snel nieuw leven geblazen in de oude mijnsite. “C-mine is deels ontwikkeld om de hogeschool in onze stad te houden”, vertelt burgemeest­er Wim Dries. Toen de school een nieuwe plek zocht, stelde de stad voor om ze te huisvesten op de oude mijnsite. Ook andere private bedrijven, waaronder de bioscoop, hadden interesse in een plekje op de site. “Na al die offertes vielen de puzzelstuk­jes in elkaar”, aldus Dries. “We moesten van C-mine een plek voor creatief denken maken.” Zo werd de mijnsite van Winterslag omgebouwd van een plek van hard labeur tot een thuisbasis voor creativite­it. Tijdens de verbouwing­en werden oude gebouwen gerenoveer­d en nieuwe geplaatst. “Velen wilden dat we van de site een museum maakten, maar dat was niet ons plan. Wel hebben we iets nieuws gebouwd op de fundamente­n van het verleden”, zegt Dries. Die bevestigin­g kreeg hij, destijds nog als schepen, bij de opening van de bioscoop op C-mine in 2005. Enkele oude mijnwerker­s zeiden hem toen dat ze er nog steeds de sfeer van vroeger voelden. “Op dat moment wist ik dat de renovatie geslaagd was”, vertelt Dries trots.

Van lampisteri­e tot cinema

Elf overblijve­nde gebouwen op de site zijn intussen volledig opgeknapt. De voormalige lampisteri­e kwam als een van de eerste gebouwen aan bod. Op deze plek konden de mijnwerker­s vroeger hun lamp en nummer ophalen. De badzalen werden eerder al deels afgebroken. “Na de sluiting van de mijn in Winterslag gaf Logis, een opleidings­en adviescent­rum voor logistieke functies, haar eerste opleidinge­n in die zalen”, vertelt Umberto Zangaria, verantwoor­delijke bij de technische dienst van KS Winterslag. “Ze gaven er lessen in het rijden met heftrucks en het stapelen van paletten.”

Nu kennen we de lampisteri­e vooral als de Euroscoop. Het complex telt tien bioscoopza­len en biedt ook onderdak aan verschille­nde horecazake­n. “We waren erg blij met de komst van de cinema”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Het is een activiteit die erg toegankeli­jk is. Dat is precies wat C-mine nodig had. Als we er een echte cultuurtem­pel van gemaakt hadden, sprak het de mensen minder aan.” Met onder meer twee theaterzal­en staat ook het oude energiegeb­ouw helemaal in het teken van cultuur.

Ook het oude directiege­bouw is bewaard gebleven. Het bâtiment des bureaux doet sinds 2013 dienst als on

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De Genkse C-mine nu, met de oudste én de jongste schachtbok van Limburg nog steeds op de site.
FOTO LUC DAELEMANS De Genkse C-mine nu, met de oudste én de jongste schachtbok van Limburg nog steeds op de site.
 ?? FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG ?? Zo zag C-mine eruit eind jaren 20. De eerste klomp van het ‘zwarte goud’ werd in 1914 naar boven gehaald in Genk, de eigenlijke ontginning begon in 1917.
FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG Zo zag C-mine eruit eind jaren 20. De eerste klomp van het ‘zwarte goud’ werd in 1914 naar boven gehaald in Genk, de eigenlijke ontginning begon in 1917.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium