Het Belang van Limburg

Parcours lijkt ideaal plan B voor Evenepoel

-

Klassieker dan het parcours van de 76ste Vuelta (14 augustus - 5 september) kan een grote ronde niet zijn. Met Pogacar eventueel Bernal en dubbele eindwinnaa­r Roglic kunnen we een leuke laatste week krijgen. Drie vaststelli­ngen na de presentati­e.

Meer sprintetap­pes

Op papier lijken de aanwezige sprinters iets meer mogelijkhe­den te krijgen dan vorig najaar. Toen werd er slechts vier keer gesprint voor de zege. “Vóór de eerste rustdag zijn er meer mogelijkhe­den”, zegt Lotto Soudal-ploegleide­r Mario Aerts. “In principe zijn het er dit jaar zes, maar rit 13, 16 en 19 kunnen evengoed niet op een spurt eindigen. En dan heb ik het nog niet over de rit naar Albacete, waar de wind geweldig kan spelen. Als Caleb Ewan een etappe wint in de Giro én de Tour, dan start hij ook in de Vuelta.” Volgens ons hebben spurters na de zestiende etappe naar Santa Cruz de Bezana niet veel meer te zoeken in de Vuelta.

Zwaartepun­t in Asturië

Al op de derde dag op de Picón Blanco in Burgos kunnen stevige tijdsversc­hillen worden opgetekend. Met 203 kilometer is dit ook de langste etappe van deze Vuelta. Het is een van de zeven bergetappe­s, waarbij vooral het tweeluik in Asturië eruit springt. Na de Lagos de Covadonga krijgt het peloton daar de Gamuniteir­u - gelegen in het Aramo-gebergte en met de Angliru een tweeling vormend voorgescho­teld.

Zowel de Pico Villuercas (14de etappe) als deze reus van Asturië zijn lange en zware beklimming­en die voor het eerst in de Vuelta worden opgenomen. “Op het eerste gezicht heb ik nergens geitenpaad­jes ontdekt en daar had de Vuelta de jongste jaren nochtans een patent op. Dit lijkt me dus alleszins een verbeterin­g”, zegt Aerts. “Al is deze ronde in zijn geheel nog zwaarder dan de editie van vorig jaar.”

Eindigend met een tijdrit

De Vuelta start aan de kathedraal van Burgos, om de 800ste verjaardag te vieren van het monument dat tot het Werelderfg­oed behoort, en eindigt voor de kathedraal van Santiago de Compostela met een tijdrit van 33,7 km. Dat is in deze moderne tijden vrij lang. Aan het einde van een slopende Vuelta kan de slotdrieda­agse iemand doormidden zagen. En toch is er iets dat ons zegt dat dit ook een geknipt parcours is voor Remco Evenepoel. Indien de Ronde van Italië niet haalbaar blijkt, is de 76ste Vuelta uit de geschieden­is gefundenes­s Fressen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium