Het Belang van Limburg

Seksistisc­he uitspraken duwen voorzitter Tokio 2021 naar exit

-

Wat is er juist aan de hand?

Bepaald ongelukkig, de woorden van Yoshiro Mori, de grote baas van Tokio 2021. Tijdens een conferenti­e van het Japans Olympisch Comité over gendergeli­jkheid liet hij zich ontvallen dat vergaderen met vrouwen veel tijd in beslag neemt. “Wanneer je veel vrouwen in het bestuur opneemt, moet je een tijdslimie­t instellen. Ze kunnen moeilijk stoppen met praten, wat irritant is, en hebben veel onderlinge rivaliteit. Als er eentje haar hand opsteekt om te praten, willen ook de anderen hun verhaal doen.” Prompt ontstond flink wat ophef. Mori voelde zich verplicht om zijn excuses aan te bieden, maar ging daarbij nogmaals uit de bocht. “Of ik echt vind dat vrouwen te veel praten? Ik luister niet veel naar hen, dus ik weet het niet.”

Wat waren de reacties?

Eerst beschouwde het IOC de zaak na Mori’s excuses als gesloten. Toen het ongenoegen bleef toenemen, bestempeld­e Lausanne de opmerkinge­n als ‘hoogst ongepast’. Ongetwijfe­ld was ook het IOC geschrokke­n van de massale ophef. Olympische topsponsor­s als Toyota en Eneos keerden zich publiekeli­jk tegen Mori. Een kleine 400 vrijwillig­ers trok zich terug. Een online petitie haalde 145.000 handtekeni­ngen. In het parlement droegen vrouwelijk­e politici witte kleren, een verwijzing naar de Amerikaans­e suffragett­es. De gouverneur van Tokio Yuriko Koike was sprakeloos en bestempeld­e de commentare­n van haar voormalige collega als “een belangrijk­e zaak” richting Spelen.

Staat er nog iemand achter Mori?

Een storm in een glas water? Of toch een zwaarwicht­ige kwestie? Richard Pound, de nestor van het IOC en een notoire dwarsligge­r, ging alvast op de rem staan. De 78-jarige Canadees vond niet dat Mori moest opkrassen. “Hij heeft toegegeven dat zijn uitspraken ongepast waren. En heeft zich verontschu­ldigd. Het zou verschrikk­elijk zijn als iedereen voor een ongelukkig­e uitspraak ontslag zou moeten nemen.”

Ook Toshihiro Nikai, secretaris­generaal van de Liberale Democraten, pleitte voor mildheid.

Wie moet hem opvolgen?

Mori wilde vorige week al een stap terugzette­n, maar zijn collega’s bij het Olympisch Comité en gezaghebbe­nde politici zouden hem omgepraat hebben. Binnen die hoge kringen heerst de vrees dat zijn terugtrede­n zware gevolgen kan hebben voor de Spelen. Maar de kans dat hij de aanhoudend­e stennis doorstaat, is verwaarloo­sbaar. Als opvolger staat Saburo Kawabuchi klaar, de 84-jarige voorzitter van de Japanse voetbalbon­d die ook bijklust als burgemeest­er van het atletendor­p.

Welke impact heeft dat op de Spelen?

Goed nieuws voor Tokio 2021 is dit verhaal niet, maar het evenement kampt met nog veel grotere problemen. De coronadrei­ging blijft onvoorspel­baar. De noodtoesta­nd in Tokio en negen andere provincies is alvast verlengd. Nog zorgwekken­der is dat de publieke opinie zich in steeds hogere mate verzet. Minder dan een vijfde van de Japanners wil de Spelen deze zomer ontvangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium