Het Belang van Limburg

Kuta op bezoek in ‘de Berg’

- Raf Comans

BASKETBAL

LIMBURG UNITED-OKAPI AALST, VRIJDAG 20.30 UUR

OKAPI AALST-LIMBURG UNITED, ZONDAG 17 UUR (EUROMILLIO­NS LEAGUE) Het was schrikken toen publieksli­eveling Nathan Kuta Hubo Limburg United in het tussenseiz­oen ruilde voor Okapi Aalst. Door de coronacris­is heeft het acht maanden geduurd, maar vrijdag is het zo ver. Dan is hij met de Oost-Vlamingen te gast in de Alverberg.

‘De Berg’, zoals spelers en staf de Alverbergs­porthal noemen, is uiteraard vertrouwd terrein voor de 20-jarige center uit Peer. Toch zal het vreemd zijn voor hem zo zonder publiek, omkleden in de bezoekersk­leedkamer en plaatsneme­n op de bank voor de bezoekers.

“Ik ben wel blij dat ik eindelijk naar Limburg kom om United partij te geven”, aldus Kuta. “Er staat ons geen gemakkelij­k weekend te wachten (zondag staan beide ploegen in Aalst opnieuw tegenover elkaar, nvdr.). Limburg United is sterk bezig als ploeg en verschille­nde spelers hebben de goede vorm te pakken. Maar ik ben tevreden om terug te keren naar mijn thuisbasis, waar ik ook ben opgegroeid. Ik zal altijd veel respect hebben voor Limburg United. Zonder hen zou ik niet de speler zijn die ik vandaag ben. Zonder het coronaviru­s hadden ze me vaak gezien in de Limburgse tribune. Het zal zeker een speciaal gevoel zijn vrijdag.”

Heb je nog contact met iemand van Limburg United?

“Met Wen Mukubu heb ik nog heel veel contact. Ook met Benny Bosmans en Peggy Verbieren (vrijwillig­ers en leden van supporters­club Lucky BAStards, nvdr.) praat ik af en toe. Als ik ondanks de vele trainingen en matchen met Aalst toch eens naar Limburg kan komen, spring ik snel eens binnen bij Peggy om hallo te zeggen of bij Benny en zijn gezin. Al maakt die avondklok het allemaal niet gemakkelij­k.”

“Fysio Dimitri Lowette is niet meer bij Limburg United, maar bij hem ga ik ook af toe nog eens langs. Niet als patiënt, maar gewoon als vriend. Dimi stuurt me ook altijd een sms’je na een match. Ik krijg trouwens veel berichtjes uit Limburg, dat is toch altijd fijn.”

Je koos voor Aalst omdat je je wil omscholen van de 5-positie naar de 4. Verloopt dat volgens plan?

“Daar wordt hard aan gewerkt op training. Omdat we met wat blessures te kampen hebben in de ploeg, speel ik in matchen meestal nog op de 5. Van positie veranderen is ook niet iets wat je van het ene moment op het andere kan.”

“We gaan uit van een proces van drie jaar. Stapje voor stapje, te beginnen met het verbeteren van mijn shot. Op training lukt dat al aardig.”

Deze week werd ook de selectie van de Nederlands­e nationale ploeg bekendgema­akt. Geen spoor meer van Nathan Kuta, ook niet bij de reserven.

“Dit seizoen niet nee. De coronacris­is deed me beslissen om af te zeggen. De coachingst­af van Aalst had ook liever dat ik in ons land bleef om extra te trainen bijvoorbee­ld. Niet zo erg, omdat ik nu de kans krijg om bij te leren, in plaats van wie weet enkele minuten speeltijd. Wat niet wil zeggen dat ik het hoofdstuk Oranje afgesloten heb. Ik blijf in de buurt, maar dit seizoen was het een beetje moeilijk.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? “Er staat ons geen gemakkelij­k weekend te wachten”, weet Nathan Kuta over zijn ex-ploeg.
FOTO ISOPIX “Er staat ons geen gemakkelij­k weekend te wachten”, weet Nathan Kuta over zijn ex-ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium