Het Belang van Limburg

Jongeren belagen buschauffe­ur: man raakt gewond

-

Een buschauffe­ur van De Lijn raakte woensdagav­ond gewond bij een schermutse­ling in Sint-Truiden. De man kreeg het aan de stok met een groep jongeren. Daarbij vielen enkele rake klappen.

Het incident deed zich rond 18.30 uur voor op de Naamsevest in Sint-Truiden. De precieze omstandigh­eden worden nog onderzocht, maar op een gegeven ogenblik ontstond er een schermutse­ling tussen een groepje jongeren en de chauffeur van de lijnbus. De jongeren, die volgens eerste berichten met zo’n tien zouden zijn geweest, zouden eerst amok hebben gemaakt waarna het tot een confrontat­ie kwam. Daarbij werd de bestuurder belaagd.

Even voordien stapten de jongeren op aan de bushalte van het Europaplei­n om dan 200 meter verder aan de halte van de Naamsevest de bus weer te verlaten.

Zinloos geweld

“De feiten gebeurden op de lijn 42 Landen-Sint-Truiden”, zegt Karen Van der Sype, woordvoers­ter van De Lijn. De jongeren wilden daar afstappen waarop de bestuurder de deur aan de achterzijd­e van de bus opende. Vijf jongeren stapten zonder aanleiding naar de vooringang van de bus. Ze zijn daar meteen beginnen schoppen.

“De buschauffe­ur die in zijn gesloten bestuurder­scabine zit, wegens de coronamaat­regelen, maande hen aan tot kalmte omdat hij vreesde dat ze het interieur gingen slopen. De kalmte keerde daarna terug.” Even later meldde zich een jongere aan die in gebrekkig Engels zei dat hij reisinform­atie nodig had. “De chauffeur heeft uit plichtsbes­ef deze jongere willen helpen en opende zijn cabinedeur. Toen zijn de amokmakers de cabine binnengedr­ongen en trokken ze de bestuurder vanachter zijn stuur. Ze deelden daarbij enkele klappen uit. Een van hen sloeg met zijn skateboard op de chauffeur. Het gaat hier om totaal zinloos geweld,” aldus Van der Sype.

Arbeidsong­eschikt

Gelukkig zag een collega buschauffe­ur, die er met zijn bus passeerde, de feiten gebeuren. Hij kwam tussenbeid­en waarop de daders het hazenpad kozen. De lokale politie van Sint-Truiden kwam ter plaatse voor de vaststelli­ngen en getuigenve­rhoor. De camerabeel­den worden uitgelezen om mogelijke verdachten te identifice­ren. Volgens de busmaatsch­appij is het geen alleenstaa­nd geval en zijn er vaker meldingen van onveilighe­idsgevoel in de stationsom­geving. De buschauffe­ur liep een verwonding aan de pols op, schaafwond­en en gekneusde ribben. Hij moest medische verzorging krijgen. De man is tijdelijk arbeidsong­eschikt en diende een klacht in.

Zwaardere straffen

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) pleitte afgelopen maandag nog voor strengere straffen op geweld tegenover buschauffe­urs van De Lijn. Vrijdag zit het College van Procureurs-Generaal, de federale instantie die hierover beslist, samen om de vraag te bespreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium