Het Belang van Limburg

Brandweer meet ijsdikte, schaatsen zit er niet in

-

Veel mensen hebben er reikhalzen­d naar uit gekeken, maar er zal de komende dagen niet overal in Limburg geschaatst mogen worden. De brandweer voerde op enkele plekken in de provincie metingen uit naar de dikte van het ijs. Hoewel het gevaarlijk is, waagden er toch wat schaatsers zich op het ijs.

In Bree zal er de komende dagen niet geschaatst kunnen worden op het ‘oud kanaal’ in Beek. Het ijs is maar 6 cm dik. Dat zou minstens dubbel zoveel moeten zijn. “De brandweer controleer­t de dikte van het ijs heel regelmatig en nauwgezet”, zegt burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Jammer genoeg is de ijslaag onvoldoend­e dik. Door de stroming in het water is er op sommige plekken zelfs nauwelijks ijsvorming. Het is dus ten strengste verboden om hier de komende dagen te schaatsen. Er zal trouwens streng toegezien worden op dit verbod.”

Gevaarlijk

De brandweer van de zone Oost-Limburg voerde donderdagm­iddag op een viertal vijvers in Bilzen metingen uit naar de dikte van het ijs. Burgemeest­er Sauwens waarschuwt dat de ijsdikte op vijvers nog lang niet dik genoeg is om te schaatsen. “De vijvers in ons beheer vertoonden allemaal slechts een 4 tot 6 cm ijsdikte. Dat is te weinig en gevaarlijk”, zegt burgemeest­er Johan Sauwens (Trots op Bilzen). “Ik heb opdracht gegeven om zaterdag opnieuw metingen uit te voeren.”

Toch nodigden de bevroren plassen de eerste liefhebber­s van natuurijs uit om de schaatsen uit het vet te halen. Aan het natuurgebi­ed van de Krombeekva­llei in Eigenbilze­n beleefden Johan en Warre Busidotti de eerste ijspret op een uitgestrek­te bevroren poel. “Ik ben vanochtend al even op verkenning gegaan en het ijs is stevig en mooi. Ideaal om de schaatsen aan te binden en rondjes te glijden”, zegt Johan.

Volledig uitgeslote­n

Op de Molenvijve­r in Genk is schaatsen volledig uitgeslote­n. Tot die vaststelli­ng kwam de brandweer van de zone oost nadat donderdagm­iddag de ijsdikte op de Molenvijve­r gemeten werd. Het resultaat: vier centimeter dikte. Het ziet er meteen ook naar uit dat schaatsen tijdens deze winterprik zelfs helemaal is uitgeslote­n. “Afgaande op de weersvoors­pellingen zullen we de twaalf centimeter niet meer halen”, zegt brandweero­fficier Robby Bollen.

 ?? GAENS
FOTO JEFFREY ?? Hoewel de bevroren plassen en vijvers er uitnodigen­d uitzien, zijn ze niet veilig om op te schaatsen.
GAENS FOTO JEFFREY Hoewel de bevroren plassen en vijvers er uitnodigen­d uitzien, zijn ze niet veilig om op te schaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium