Het Belang van Limburg

Genkse vrijgespro­ken voor overval krantenwin­kel

-

Verrassing donderdag in de Hasseltse rechtbank waar de rechter een 25-jarige Genkse vrij sprak van een overval op een krantenwin­kel in Runkst. Haar vriend, een Turnhouten­aar (24), is wel schuldig bevonden. Hij kreeg drie jaar cel. De overval was uitvoerig te zien in het VTM-programma Faroek.

“Probeer uw kameraden in het vervolg beter uit te kiezen”, adviseerde de rechter na de vrijspraak de zichtbaar geëmotione­erde Genkse. Sinds 16 november verblijft de jonge vrouw in de gevangenis op verdenking meegewerkt te hebben aan een mislukte overval op krantenwin­kel ’t Runksters Gazetje in Hasselt. Het was de Turnhouten­aar die op 22 september 2020 de zaak op het Sint-Hubertuspl­ein binnenstap­te. Hij haalde een mes boven en riep: “Geef mij al uw geld of ik maak u kapot.” Daarop smeet hij het scherm uit plexiglas tegen de grond. De uitbater ging vervolgens zelf in de aanval. “Ik ga u niks meegeven. Je gaat alleen maar klappen krijgen.” Zonder buit zette de verdachte het op een lopen.

Faroek

Pas na het vertonen van de bewakingsb­eelden in het VTM-programma Faroek kwam de man in het vizier. Ook de Genkse was te zien. Vlak voor de feiten was ze in gesprek met de Turnhouten­aar, die al geruime tijd in Hasselt en Genk rondhing. De twee kenden elkaar en woonden zelfs een tijdje samen. “Mijn cliënte heeft er niets mee te maken”, pleitte advocate Vanessa Penninger met succes op het proces. “Het enige wat te zien is op de beelden, is dat zij in zijn gezelschap was. De vrouw heeft een blanco strafblad en in tegenstell­ing tot hem geen drugsversl­aving. Bovendien wilde ze bij hem vertrekken omdat hij haar geslagen had.”

Het parket vorderde vorige maand twee jaar cel voor de vrouw, maar ze kreeg nu de vrijspraak. De man kreeg een ticketje voor een verblijf van drie jaar in Zwarte Brugstraat in Hasselt. De overval komt hem op drie jaar cel en 1.600 euro boete te staan. Hij draait ook op voor de proceskost­en van bijna 475 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium