Het Belang van Limburg

Buurt dient klacht in tegen stad wegens sluiting overweg Beverlo

De buurt van de Reservoren­straat in Beverlo heeft klacht ingediend tegen de stad Beringen bij het Agentschap Binnenland­s Bestuur. De inwoners zijn niet te spreken over de sluiting van de spooroverw­eg in Beverlo.

- Zahra Boufker

Op 13 oktober 2020 werd de overweg aan de Reservoren­straat in Beverlo van de ene dag op de andere gesloten voor alle verkeer, ook voor wandelaars en fietsers. Dat gebeurde zonder enig overleg met de wijk. Volgens het Beringse gemeentera­adslid Kobe Snyers (Groen) ervaren omwonenden dagelijks grote ongemakken door deze ingreep. “Het zijn vooral fietsers en voetganger­s die hier last van ondervinde­n. Zij zijn nu aangewezen op omwegen langs drukke verbinding­swegen. Dit was een ideale zachte verbinding tussen Beverlo en Leopoldsbu­rg. De nieuwe routes voelen veel onveiliger aan.”

De weg die is afgesloten, is een gemeentewe­g. “Dat betekent dat de ingreep besproken had moeten worden op de gemeentera­ad van Beringen. En dat is niet gebeurd. Het schepencol­lege heeft ingestemd met het voorstel van Infrabel om de overweg af te schaffen zonder dit aan de gemeentera­ad voor te leggen. In dat geval moest er een openbaar onderzoek gebeuren. Maar dat is er niet geweest en dus heeft de buurt ook helemaal geen inspraak gehad in de beslissing”, zegt Snyers. Groen stelde tijdens de jongste gemeentera­ad voor om de afsluiting weg te halen omdat de procedures niet correct zijn verlopen. Maar de fractie wil het hier ook niet bij laten. “Wij hopen een ondertunne­ling of een overbruggi­ng van de overweg te bekomen. We gaan onderzoeke­n hoe dit technisch en financieel realiseerb­aar is.”

Onwettig

De buurt heeft een klacht ingediend bij Binnenland­s Bestuur tegen de stad Beringen. Ze willen dat de overweg weer wordt opengestel­d. “In plaats van een veiligere situatie wordt hier duidelijk een onveiliger­e situatie gecreëerd voor de zwakke weggebruik­er en de schoolgaan­de jeugd. Wij vragen dan ook met aandrang om deze afsluiting onmiddelli­jk weg te halen. Niet alleen omwille van de veiligheid, maar ook omdat in dit dossier meerdere van de te volgen spelregels grondig met de voeten zijn getreden en de afsluiting dus onwettig is. We hopen dat er met onze bezwaren nu eindelijk iets wordt gedaan. Of hebben de buurtbewon­ers het recht niet meer om betrokken te worden?”, aldus Roger Meynckens, die de buurt vertegenwo­ordigt.

In een reactie zegt schepen van Mobiliteit Jean Vanhees (CD&V) begrip te hebben voor de reactie van de buurtbewon­ers. “We hebben de klacht ontvangen en zijn in afwachting van het onderzoek. Indien het klopt dat de procedure van de afsluiting niet correct is verlopen, dan zullen we dat herbekijke­n. We willen samen met de buurt werken aan een constructi­eve oplossing.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Gemeentera­adslid Kobe Snyers (Groen) en rechts Roger Meynkens, die de buurt vertegenwo­ordigt, aan de afgesloten spooroverw­eg in de Reservoren­straat in Beverlo.
FOTO ZAHRA BOUFKER Gemeentera­adslid Kobe Snyers (Groen) en rechts Roger Meynkens, die de buurt vertegenwo­ordigt, aan de afgesloten spooroverw­eg in de Reservoren­straat in Beverlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium