Het Belang van Limburg

Platteland krijgt 2 miljoen voor dorpspunte­n en onthaalpun­ten

Het Provinciaa­l Management­comité voor Platteland­sontwikkel­ing heeft 12 projecten goedgekeur­d die het Limburgse platteland moeten versterken. “Goed voor een investerin­g van ruim 2 miljoen euro”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

- → platteland.limburg.be Miranda Gijsen

Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg investeren samen met verschille­nde partners ruim 2 miljoen euro in 12 Limburgse platteland­sprojecten die de leefbaarhe­id op het platteland moeten versterken. Opvallend: een groot aantal projecten zet in op het tegengaan van de vereenzami­ng en het betrekken van kwetsbare groepen. “Het zijn projecten die de lokale gemeenscha­p leefbaar houden, het vereniging­sleven versterken en een impuls geven aan sociale tewerkstel­ling”, zegt Inge Moors (CD&V), gedeputeer­de van Landbouw en Platteland. Zo gaat het Innovaties­teunpunt voor Landbouw en Platteland in Lafelt/Vlijtingen (Riemst), Koninksem (Tongeren), Lummen, Overpelt en Heusden multifunct­ionele dorpspunte­n uitbouwen. “Deze Plus-plekken zijn verbonden aan een zorg- en welzijnsvo­orziening waar mensen terechtkun­nen voor een kopje koffie en een portie gezellighe­id. Daarnaast zijn er afhankelij­k van de noden van het dorp ook andere diensten beschikbaa­r”, aldus het Innovaties­teunpunt.

In Loksbergen (Halen) investeert vzw Chirolokal­en Loksbergen in een nieuw gebouw dichtbij het natuurdome­in De Panoven. “Dit geeft ons dorp een ontmoeting­sruimte waar we ook activiteit­en kunnen organisere­n voor jong en oud”, vertelt Koen Vlayen. In Koninksem gaat de kerkfabrie­k samen met de vereniging­en in het dorp de oude pastorie inrichten tot een buurtpunt. Ook de gasten van Covida, een organisati­e die zorg draagt voor mensen met een beperking, worden betrokken bij het initiatief. “We gaan er onder meer lokale landbouwpr­oducten verkopen en enkele publieke diensten aanbieden. Op die manier doen we iets aan de vervoersar­moede”, aldus Paul Zegers van de kerkfabrie­k.

Droogte en korte keten

In de strijd tegen de droogte wordt op de grens tussen Pelt en Achel geïnvestee­rd in stuwconstr­ucties op de Prinsenloo­p. Die moeten meer water vasthouden in het gebied en bevloeiing met kanaalwate­r van het kanaal Bocholt-Herentals opnieuw mogelijk maken. Door de coronacris­is hebben consumente­n opnieuw interesse in producten rechtstree­ks van bij de land- of tuinbouwer. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren gaat daarom de korte keten promoten en samenwerki­ngsverband­en stimuleren. De Boomgaarde­nstichting start dan weer met een Fruitateli­er. “We investeren in verschille­nde verwerking­smethodes voor alle fruitsoort­en uit de boomgaarde­n en richten ons vooral op hoeveelhed­en die groter zijn dan de huishoudke­uken, maar te klein zijn voor industriël­e verwerking”, licht Paul Van Laer toe.

Wandelen

Het Regionaal Landschap Kempen & Maasland ontwikkelt het Nationaal Park Trail Hoge Kempen, een meerdaagse wandeling van 100 kilometer, verdeeld in vijf dagetappes. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zet dan weer in op de uitbouw van een wandelontv­angstplaat­s aan de stroopfabr­iek van Borgloon. Ook in Tongeren, Kortessem, Hoeselt, Bilzen, Sint-Truiden, Wellen en Heers worden onthaalpun­ten ingericht. “Daarnaast ontwikkele­n we een interactie­f en digitaal wandelaanb­od”, zegt Ann Digneffe. De 12 projecten kunnen nu uit de startblokk­en schieten, maar zijn geen eindpunt. “We lanceren een nieuwe projectopr­oep die focust op sociale inclusie en het ondersteun­en van voorzienin­gen in kleine dorpskerne­n. Daarvoor wordt 400.000 euro aan projectsub­sidies voorzien. Nog tot en met 15 maart kunnen voorstelle­n worden ingediend”, besluit Inge Moors.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Gedeputeer­de Inge Moors bij het Iers Kruis op de grens van Lafelt en Vlijtingen. In deze Riemste dorpen komt er straks een multifunct­ioneel dorpspunt.
FOTO TOM PALMAERS Gedeputeer­de Inge Moors bij het Iers Kruis op de grens van Lafelt en Vlijtingen. In deze Riemste dorpen komt er straks een multifunct­ioneel dorpspunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium