Het Belang van Limburg

Ambassadeu­r moet kinderen in armoede meer kansen geven

De stad Hasselt start de zoektocht naar een ‘kinderkans­enambassad­eur’. Die moet bij gezinnen met kinderen nagaan wat hun noden zijn. “Sinds de coronacris­is is hier meer dan ooit nood aan”, zegt schepen Joost Venken (RoodGroen+).

- Dirk Jacobs

Vlaanderen heeft een kinderrech­tencommiss­aris, Hasselt wil nog dit voorjaar een kinderkans­enambassad­eur. “Hoewel beide functies het welzijn van het kind centraal stellen, is de naam bewust verschille­nd”, legt schepen Venken uit. “Wij zoeken iemand, liefst uit een mensgerela­teerde richting, die dankzij relevante werkervari­ng met kansengroe­pen meteen heel praktisch en actief werkt aan het detecteren van noden en scheppen van extra kansen voor de jongste Hasselaren. Dat gebeurt binnen, maar ook buiten de muren van het stadhuis in samenwerki­ng met onze diensten en andere organisati­es. We zoeken daarom een echte netwerker en teamspeler.”

Verdoken armoede

In Hasselt wonen heel wat kansarme gezinnen die het op het vlak van school, sociaal netwerk, taal, armoede, eenzaamhei­d, inkomen en/of huisvestin­g moeilijk hebben. “Soms blijven rechten of kansen zo onbenut of weten ze niet welke diensten hen kunnen helpen”, zegt schepen Venken. “Onze sociale dienst begeleidt al heel wat gezinnen maar er blijft, uit trots of schaamte, ook heel wat verdoken armoede. Corona levert niet alleen veel ellende op, het heeft ons, op dit vlak, ook geholpen. Langs verschille­nde wegen kregen we de voorbije maanden een beter zicht op kwetsbare gezinnen met kinderen en hun specifieke noden. Vandaar de beslissing om ons beleid hier nog sterker op toe te spitsen.”

Rechten

De toekomstig­e ambassadeu­r zal deel uitmaken van het team ‘intake and outreach’, dat kwetsbare kinderen en ouderen moet ondersteun­en en versterken. Hij of zij zal een ‘kinderrech­tenonderzo­ek’ voeren binnen het gezin, met als doel een beeld te krijgen van wat er eventueel al is en waar kinderen nog meer recht op hebben. Zo kunnen we de bestaande drempels in kaart brengen en gezinnen handvatten aanreiken om deze drempels weg te werken. Daarom is het erg belangrijk dat de ambassadeu­r, binnen zijn netwerk, perfect op de hoogte is van het aanbod in Hasselt, de provincie en zelfs daarbuiten.”

Kandidaten

“De nieuwe functie komt bovenop het huidige aanbod die de sociale dienst al levert om gezinnen te ondersteun­en. Zorgen voor een stabiele thuissitua­tie door bijkomende huisvestin­g voor kwetsbaren te realiseren, maar ook bijvoorbee­ld uithuiszet­tingen terug te dringen. Uiteraard is werk, op maat van de ouders, belangrijk. Ook onderwijs is cruciaal met huiswerkbe­geleiding, het stimuleren van taalontwik­keling, de bevorderin­g van een sociale mix in scholen… En we werken aan het fysieke en mentale welzijn, met het beleid rond geestelijk­e en dagelijkse gezondheid­szorg maar ook vrijetijds­participat­ie. Vanaf daar start het werk van de kinderkans­enambassad­eur. We hopen echt dat er heel wat kandidaten reageren op de vacature zowat we nog dit voorjaar iemand kunnen aanstellen. Door de aanhoudend­e coronacris­is hebben we immers geen tijd te verliezen.”

 ?? FOTO STAD HASSELT ?? Het Huis van het Kind in Hasselt doet al aan taalstimul­ering bij kansarme kinderen. De ambassadeu­r moet bij elk gezin afzonderli­jk zoeken naar kansen voor de kinderen.
FOTO STAD HASSELT Het Huis van het Kind in Hasselt doet al aan taalstimul­ering bij kansarme kinderen. De ambassadeu­r moet bij elk gezin afzonderli­jk zoeken naar kansen voor de kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium