Het Belang van Limburg

BORGLOON

- Beau Melders

TWEEDE WERELDOORL­OG

Toen Luc Wijnants (64) uit Hoeperting­en vrijwillig­erswerk deed in Kasteel Mariagaard­e, stootte hij op een unieke foto. “Daarop waren Amerikaans­e soldaten en militaire voertuigen te zien, pal op de binnenkoer van het kasteel. Op de achterzijd­e stond in het Engels geschreven: ‘Veel groeten, Rich Hancock’. Na wat opzoekwerk las ik dat het ging om het Amerikaans­e 67e veldhospit­aal, dat er in december 1944 was ingekwarti­erd. Zwaargewon­de frontsolda­ten kwamen daar terecht. Geïntrigee­rd ben ik op het internet gaan speuren naar de man achter de lens.”

Facebook

Als bij wonder vond Luc de zoon van de soldaat aan de andere kant van de wereld. “Er waren er wel honderd Rich Hancocks te vinden op Facebook, ik heb ze allemaal aangeschre­ven. Met succes, de naam Hoeperting­en deed bij een zekere Rich Hancock Jr. een belletje rinkelen. Zijn vader was destijds namelijk gestatione­erd in het kasteel. Helaas was de veteraan twee maanden eerder overleden. Junior stuurde me nog enkele foto’s door die Rich had gemaakt in de oorlogswin­ter van 1944. Het Haspengouw­se landschap was bedolven onder een dikke sneeuwlaag.”

Gebeten door het verhaal van het 67e bataljon, zocht Luc doorheen de jaren naarstig verder. Onlangs stootte hij zo op het dagboek van de Amerikaans­e hospik William Welling. “Daarin beschrijft hij zijn oorlogsper­ikelen: van de landing op Omaha Beach tot zijn terugkomst thuis. Wat interessan­t is, is dat hij daarin uitvoerig verhaalt over zijn tijd in Hoeperting­en. Er zat ook nog een brief bij van de hand van een achttienja­rige Hoeperting­se. Ze vroeg hoe het met hem en zijn vrienden was.”

Belles

De soldaten waren duidelijk graag gezien in Hoeperting­en, zo lezen we er. Twee dagen na hun aankomst werden ze voortduren­d aangestaar­d door nieuwsgier­ig giechelend­en ‘Belles’. Diezelfde avond werden ze uitgenodig­d bij de familie Lux. Daar speelden ze verschille­nde avonden op rij ‘Belgische geldspelle­tjes’, een grappige tante won altijd. Daarbij werd veel gesnoept; vol lof sprak William over het roomijs uit de buurt, dat ze zelf dresseerde­n met geraspte chocolade. Intussenti­jd zoefden de vliegende bommen rond. De luchthaven van Brustem bleef een doel.

Op Kerst werd de nachtmis opgeluiste­rd door het koor van het 67e. Een grote hit naar eigen zeggen. Met enkele meiden fietste William dezelfde dag naar een oude gravin. Oudejaarsa­vond hingen de soldaten stevig door met ‘de meisjes’, om 5.45 uur lagen ze pas in bed. Dat terwijl niet veel verderop een Duits vliegtuig werd neergescho­ten. De burgers lynchten de piloot, zijn bezittinge­n werden geplunderd. Samen met de sneeuw vertrokken ook de Amerikanen richting het Duitse Rijk, tot groot verdriet van sommige dorpelinge­n.

Vliegende bommen

Heel wat van die gebeurteni­ssen kan de kranige Elza Baus (87) uit Hoeperting­en zich nog herinneren alsof het gisteren was. “Veel soldaten sliepen in het gebouw waar we school liepen. Ik was toen tien. Op de speelplaat­s kwamen ze vaak met ons hinkelen. Heimelijk stopten ze ons soms een stukje chocolade of kauwgom toe. Dat kenden we niet, onze wereld ging open. We zagen die mannen heel graag komen. De nachtmis van 1944 kan ik me nog goed herinneren, dat was prachtig.” Leuke anekdotes, maar de brutalitei­t van de oorlog zindert eveneens na. “Op een zekere dag stonden we in de rij om naar de klas te gaan. Plots werden we opgeschrik­t door het lawaai van een vliegende bom. We moesten allemaal op de grond gaan liggen. Dat vliegtuig is toen voor het klooster in Zepperen gevallen. Een andere keer dan weer waren we met de nonnekes op wandel toen erboven ons een luchtgevec­ht uitbrak. We moest allemaal schuilen in de gracht. Ja, we waren bang toen.” Het verhaal van Luc en Elza kwam boven water dankzij het participat­ieve project ‘Onder de Radar’, van provincie Limburg. Wie zelf een uniek oorlogsver­haal heeft, kan dat tot 31 juli 2021 insturen op www.onderderad­ar.be.

 ?? HANCOCK
FOTO RICH ?? Het 67e veldhospit­aal was in de oorlogswin­ter van 1944 gestatione­erd in Kasteel Mariagaard­e.
HANCOCK FOTO RICH Het 67e veldhospit­aal was in de oorlogswin­ter van 1944 gestatione­erd in Kasteel Mariagaard­e.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Luc Wijnants ging op zoek naar de geschieden­is achter een foto.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Luc Wijnants ging op zoek naar de geschieden­is achter een foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium