Het Belang van Limburg

Pestbrigad­e moet pesten op de speelplaat­s helpen voorkomen

- Geert Vanloffelt

In de gemeenteli­jke basisschoo­l van Niel-bij-As starten de kinderen van het vijfde leerjaar een opvallend initiatief. Naar aanleiding van de zestiende Vlaamse Week tegen Pesten hebben ze een pestbrigad­e opgericht.

De leerlingen van de gemeenteli­jke basisschoo­l maakten het deze week met een knappe ‘Move tegen Pesten’-video al duidelijk: pesten is niet oké. De vijfdejaar­s gaan nog een stapje verder. Met het oprichten van een pestbrigad­e willen ze ervoor helpen zorgen dat iedereen zich goed voelt op de speelplaat­s.

“We zetten het hele jaar door in op verbinding, sociale interactie en weerbaarhe­id bij onze leerlingen”, zegt zorgcoördi­nator Sophie Meuleman. “Maar initiatiev­en als de Vlaamse Week tegen Pesten blijven nodig want we merken dat, mede door de invloed van sociale media, het pesten nog steeds niet is uitgeroeid. Met de pestbrigad­e op de speelplaat­s is alvast een stap in de goede richting gezet.”

Roze hesjes

Sinds vorige vrijdag zijn er tijdens de speeltijde­n telkens negen kinderen van de pestbrigad­e aanwezig om bij te springen waar nodig. “Met hun opvallende roze hesjes stappen ze naar leerlingen toe die een helpende hand kunnen gebruiken”, zegt juf Anke Cornelisse­n die het project mee opstartte. “We merken dat het voor leerlingen makkelijke­r is om naar iemand van de pestbrigad­e te stappen dan naar een leerkracht. Daarin schuilt het succes van het initiatief, dat zal lopen tot het einde van het schooljaar.”

De leden van de pestbrigad­e zijn fier op het initiatief. “Een leerling was vanmiddag alleen op de speelplaat­s, dus ben ik ernaartoe gestapt en hebben we samen spelletjes gespeeld”, getuigt Clara (11) van de pestbrigad­e.

“Ik probeer vooral te praten met anderen en zo ruzies te voorkomen”, zegt medebrigad­ier Else.

“Ik heb zelf ooit last gehad van pesten en dat is helemaal niet leuk. Hopelijk kunnen we pesters toch op andere gedachten brengen.”

 ?? FOTO GEERT
VANLOFFELT ?? De vijfdejaar­s van juf Anke zijn allemaal bij de pestbrigad­e.
FOTO GEERT VANLOFFELT De vijfdejaar­s van juf Anke zijn allemaal bij de pestbrigad­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium