Het Belang van Limburg

“Eindelijk opnieuw tijd voor Zornik”

-

Wegens corona dit jaar geen MIA Awards, wel een Week van de Belgische Muziek. Elke dag laten we een Limburgse ex-winnaar aan het woord. Vandaag: Koen ‘Zornik’ Buyse (43).

Goed nieuws voor wie heimwee heeft naar Zornik: bezieler Koen Buyse broedt op plannen om de groep te laten herrijzen. De jongste jaren was de geboren Zonhovenaa­r wat uit beeld verdwenen. Op podia vertoonde hij zich vooral met het metalcurio­sum Brides of Lucifer en op tv als jurylid en hulpcoach in talentente­njachten als Idool en The Voice Kids.

Wat vind jij van de Week van de Belgische Muziek?

“Ons land heeft veel creatief talent en goeie muziek waarvoor niet altijd genoeg plaats is. Daarom is een initiatief als dit heel goed. Zo komen mensen ook eens nummers tegen die ze nog nooit of al lang niet meer gehoord hebben. Zelf luister ik weinig naar de radio, maar in een Week van de Belgische Muziek wordt ook Zornik her en der zeker wel weer opgepikt.”

Wat is voor jou de ultieme Belpopklas­sieker?

“Oei, dat verandert vaak bij mij. Een van de betere nummers van de jongste tijd vind ik Surface, de nieuwste single van Whispering Sons. Niet origineel, want een dikke knipoog naar new wave, maar wel straf. Lang geleden dat ik nog eens iets Belgisch gehoord heb dat zo internatio­naal klinkt.”

Welke muzikale landgenoot zouden meer mensen mogen ontdekken?

“Op een coronaproo­f concertje dat ik onlangs voor een klant ineengesto­ken heb, speelde onder meer de groep Lili Grace. Die twee zussen, Nelle en Dienne uit Ham, zijn al lang bezig en werken heel hard. Toch zijn ze nog een beetje onontdekt gebleven, hoewel Radio 1 momenteel geregeld hun nieuwe single Traveller speelt.”

Aan welk muzikaal lichtpunt trek jij je op in deze barre tijden?

“Een van de weinige voordelen van corona is dat je tijd vindt voor dingen die anders niet lukken. Zo hebben de muzikanten van Zornik elkaar vorige lente opnieuw gevonden. In april is het twintig jaar geleden dat onze eerste single Love Affair is uitgekomen. Daar wilden we sowieso wat rond doen. Inmiddels hebben we ook zin gekregen om samen weer nummers te schrijven. We hebben al een hoop nieuw materiaal waarmee we rustig aan het experiment­eren zijn.”

Tot slot: waar bewaar jij de MIA’s die je in 2007 en 2010 met Zornik gewonnen hebt?

“Die voor Best Video staat in de hal van de studio, daar passeer ik elke dag. De MIA voor Best Alternativ­e ligt verstopt in mijn sportkamer tussen een stuk of vijftien TMF Awards. Altijd fijn om daar naar te kunnen kijken!”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium