Het Belang van Limburg

Dolf Habets (73) houdt al halve eeuw krantenart­ikels bij

U knipt al eens een nieuwswaar­dig artikeltje uit om bij te houden? Dat doet Dolf Habets (73) uit Neeroetere­n al een halve eeuw. Vrijdagavo­nd toont hij zijn collectie in ‘Iedereen Beroemd’ op Eén.

- Joey Bougard

IEDEREEN BEROEMD ÉÉN

Het Belang van Limburg ligt vooralsnog in Hasselt, maar het Geheugen van Limburg staat in een gerieflijk­e woonkamer in Neeroetere­n (Maaseik). “Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht Dolf Habets (73), die elk interessan­t artikel uit de krant plichtsget­rouw bijhoudt. Zeg dat wel. Na vijftig jaar lezen, knippen, dateren en sorteren per onderwerp puilen de kasten in de kamer uit van de fardes en knipselmap­pen. 498, om precies te zijn. Alsof iemand zich de moeite getroost heeft om alle Limburgse lemma’s in de Winkler Prins en op Wikipedia af te drukken op krantenpap­ier.

Geen internet nodig

Nochtans begon het, zoals verwacht, met één artikel. “Mijn kinderen, die in het zangkoor zaten, en mijn schoonbroe­r stonden in de krant. Dus knipte ik het artikel uit om bij in het fotoalbum te plakken, dat vond ik wel mooi. Maar op den duur was het album vol, dus kwam mijn vrouw af met tien nieuwe, lege albums.” Het is nooit meer opgehouden. Hoeveel artikels Dolf ondertusse­n ter beschikkin­g heeft, kan hij onmogelijk zeggen. “Er zitten ook korte stukjes tussen van 3 centimeter hoog, hé.” Wat hij wel weet, is dat hij er al zo’n 30.000 levensuren aan besteed heeft.

“Drie vierde van mijn archief bestaat uit het Belang”, zegt Habets, die ondertusse­n ook rommelmark­ten aandeed op zoek naar oude kranten die hij nog niet verslonden had. Dolf doet niet aan half werk. “Ik heb geen internet nodig, ik kan lokaal Limburgs nieuws toch sneller opzoeken dan met de computer. Binnen drie seconden vind ik iets terug. Ik heb nog steeds geen computer, ik zoek alles origineel op.”

Van Ford Genk tot mode

Het grootste deel van Habets’ archief bestaat uit stukken over Neeroetere­n en zijn geboortedo­rp Elen. Toch volgt hij ook andere onderwerpe­n nauwletten­d op, zo’n 86 in totaal. “Ik heb een hele map met alles over Ford Genk, van de eerstestee­nlegging tot de sluiting. Ook de mijnramp in Marcinelle ligt hier compleet. Verder nog de gouden huwelijken, ieder ongeval dat ooit in Maaseik gebeurd is... Ook van Patro Eisden en Thor Waterschei heb ik alles.” Steekt KRC Genk daar dan bij? “Nee, dat was op den duur te veel om bij te houden. Maar pas op, ik heb voor elk wat wils. Zo heb ik ook een map met modeartike­len, waarin je ziet hoe mensen in de jaren 50 gekleed waren. Of reclames van de wasmerken van toen.”

Zijn archief dikt ook geregeld aan door andere mensen te raadplegen. “Ik houd ook bidprentje­s bij, zo leer je andere verzamelaa­rs kennen. Ik heb er dus veel kameraden door gekregen. Ondertusse­n heb ik ook een vijftal kleine tentoonste­llingen gehouden met mijn archief. De laatste keer was in mijn geboortedo­rp Elen, toen zijn er op anderhalve dag 450 mensen komen kijken.”

Tegenslag

’s Ochtends opstaan, de krant uit de bus halen en aan de keukentafe­l met de schaar in aanslag van voren tot achteren uitkammen. Dat is al een halve eeuw het ritueel ten huize Habets. Toch twijfelde Dolf een tijd terug of hij nog wel moest doordoen. “Ik heb veel tegenslag gekend in mijn leven. Ik heb twee vrouwen en een dochter moeten afgeven. Ik zat in de put en heb toen 2,5 jaar bijna niks bijgehoude­n. Na een tijd moest ik beslissen: of ik stop, of ik probeer bij te benen. Maar voor ze ging, zei mijn vrouw: ‘Doe er toch mee door.’ Het is dus dat laatste geworden en dat heb ik me nog niet beklaagd. Zeker niet in deze coronatijd, zo heb je toch nog een bezigheid nu het leven stilligt.”

De laatste vraag stelt zichzelf: waar gaat dit artikel belanden? Habets bewijst dat een voorbereid man er twee waard is. “Ik heb ook een knipselmap met artikeltje­s over mezelf. Daar plak ik dit artikel bij.”

→ Iedereen Beroemd, Eén, 19.40 uur

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Hoeveel artikels Dolf ondertusse­n ter beschikkin­g heeft, kan hij onmogelijk zeggen, wel dat hij er al zo’n 30.000 levensuren aan besteed heeft. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Hoeveel artikels Dolf ondertusse­n ter beschikkin­g heeft, kan hij onmogelijk zeggen, wel dat hij er al zo’n 30.000 levensuren aan besteed heeft. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium