Het Belang van Limburg

Regering verhoogt de premie voor thuiswerk

- Koen Snoekx

Afgelopen week kregen amper 1.004 Limburgers hun eerste prik met het coronavacc­in. De vaccinatie­campagne loopt vertraging op, vooral bij het ziekenhuis­personeel. Al krijgen de zogenaamde ‘Moderna-ziekenhuiz­en’ komende week wel een klein aantal AstraZenec­a-vaccins geleverd.

Vijf weken na de start van de vaccinatie­campagne in Limburg hebben 26.046 mensen boven de 18 jaar een eerste dosis van het coronavacc­in gekregen. Het gros van hen - 17.382 mensen in totaal - zijn bewoners en personeels­leden van de rusthuizen. Van de 26.046 gevaccinee­rde Limburgers hebben er ondertusse­n 10.142 al twee dosissen gehad. De vaccinatie­campagne zit momenteel wel duidelijk in het slop. Afgelopen week - van 5 tot en met 11 februari - kwamen er in Limburg amper 1.004 nieuwe gevaccinee­rden bij, dat is het laagste aantal sinds de opstart van de vaccinatie­campagne. Vooral het ziekenhuis­personeel is de dupe van die vertraging. In Jessa in Hasselt en Sint-Trudo in Sint-Truiden, beide hub-ziekenhuiz­en van Pfizer-vaccins, werd er de afgelopen twee weken amper personeel ingeënt. Ook in de vier andere Limburgse ziekenhuiz­en, die afhankelij­k zijn van

Moderna-vaccins, loopt de vaccinatie­campagne spaak. In het ZOL in Genk zijn ondertusse­n nog maar 650 van de ruim 4.000 medewerker­s ingeënt. De Moderna-ziekenhuiz­en krijgen pas in de week van 22 februari nieuwe Moderna-vaccins geleverd, al gaat het om kleine aantallen en zelfs over die leveringen bestaat nog geen zekerheid.

AstraZenec­a-vaccins

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid probeert de Moderna-ziekenhuiz­en nu wel te paaien door hen de komende week al kleine aantallen AstraZenec­a-vaccins te bezorgen. Zo krijgt het Ziekenhuis

Oost-Limburg in totaal 600 AstraZenec­a-vaccins: 400 zijn bedoeld voor de campus in Genk, 100 voor de campus in Lanaken en nog eens 100 voor de campus in Maaseik. Het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder en AZ Vesalius in Tongeren krijgen elk 200 AstraZenec­a-vaccins. Voor Noorderhar­t in Pelt zijn er 100 AstraZenec­a-vaccins voorzien. Ook verschille­nde psychiatri­sche centra in Limburg krijgen volgende week de eerste vaccins geleverd. Ook daar gaat het om AstraZenec­a-vaccins. Zo zijn er voor het Psychiatri­sch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden in totaal 400 vaccins voorzien, het Openbaar

Psychiatri­sch Zorgcentru­m Rekem in Lanaken krijgt 200 vaccins en voor het Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbil­zen zijn er dat 100. Ook wordt er komende donderdag gestart met de vaccinatie­s in de instelling­en voor personen met een handicap. De bewoners die dag en nacht in de instelling­en verblijven, komen als eerste aan bod. De mensen die enkel overdag zorg krijgen in het centrum komen later aan bod. Voor de instelling­en voor personen met een handicap zijn Pfizervacc­ins voorzien.

Vaccinatie­centra

Daarnaast wordt er, zoals bekend, vanaf volgende week nog op een vierde front gevaccinee­rd: de vaccinatie­centra. De komende tien dagen krijgen de 15 Limburgse vaccinatie­centra in totaal 4.100 AstraZenec­a-vaccins geleverd. Die zijn in de eerste plaats bedoeld voor de huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n, verzorgend­en voor de diensten van gezinszorg en de tandartsen. Be-Mine in Beringen, waar vrijdag nog een dry run werd georganise­erd, krijgt zondagavon­d de eerste 300 AstraZenec­avaccins geleverd. Maandag krijgen in Be-Mine de eerste honderd huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n en tandartsen hun eerste prik. De afgelopen weken zijn er in Limburg trouwens al enkele honderden huisartsen en andere eerstelijn­szorgverle­ners ingeënt. Zij kregen Pfizer-vaccins die over waren bij de vaccinatie­rondes in de rusthuizen.

→ Meer info over de vaccinatie­s vindt u op

hbvl.be/vaccinatie

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR RR ?? De zogenaamde Moderna-ziekenhuiz­en, zoals het ZOL in Genk, krijgen vanaf volgende week ook AstraZenec­avaccins geleverd.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR RR De zogenaamde Moderna-ziekenhuiz­en, zoals het ZOL in Genk, krijgen vanaf volgende week ook AstraZenec­avaccins geleverd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium