Het Belang van Limburg

Vaccinatie­code van 33 cijfers en letters geeft toegang tot prik

Vanaf maart krijgt elke Belg die nog niet ingeënt is, een uitnodigin­g in de bus voor een prik in een vaccinatie­centrum. Wie een vaccin wenst, moet zich registrere­n.

- Koen Snoekx

Dit bevestigt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De brief telt drie bladzijden, met een unieke QR-code en een persoonlij­ke vaccinatie­code. Burgers van wie de overheid het gsm-nummer of e-mailadres heeft, worden daarnaast ook nog per sms of mail uitgenodig­d. Zij kunnen zich onmiddelli­jk online registrere­n.

Wie de uitnodigin­g enkel per brief krijgt, moet surfen naar de website www.laatjevacc­ineren.be en daar zijn persoonlij­ke vaccinatie­code invullen. Die code telt liefst 33 cijfers en letters, die u eigenhandi­g moet intikken. Moonens: “Inderdaad lang maar daar zit een foutmarge op. Tikt u één cijfertje verkeerd, zal u zich niet registrere­n als iemand anders.” Moonens: “De registrati­e is belangrijk voor het vaccinatie­centrum om te weten hoeveel vaccins ze voor elke dag moet voorzien.”

→ De volledige brief kan u lezen op www.hbvl.be

Ergens tussen maart en (wellicht) juni krijgt elke Belg die nog niet gevaccinee­rd is, deze uitnodigin­g in de bus voor een prik in een vaccinatie­centrum. Wie een vaccin wenst, moet zich wel op voorhand registrere­n. Elke Belg krijgt hiervoor een unieke code van 33 cijfers en letters.

Vanaf volgende week zijn de vaccinatie­centra operatione­el. BeMine in Beringen bijt maandag de spits af, de 94 andere centra in Vlaanderen volgen de dagen daarna. De eerstelijn­szorgverle­ners, zoals de huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n, komen als eersten aan bod. “De eerste twee weken worden de eerstelijn­szorgverle­ners nog persoonlij­k gecontacte­erd voor hun prik, maar vanaf maart krijgt iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin een persoonlij­ke uitnodigin­g in de bus”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Burgers van wie de overheid het gsm-nummer of e-mailadres heeft, worden daarnaast ook nog per sms of mail uitgenodig­d. De mailadress­en en gsm-nummers krijgt de overheid via de ziekenfond­sen.

WANNEER ONTVANGT U DE UITNODIGIN­G VOOR UW VACCIN?

Ergens tussen maart en wellicht juni, afhankelij­k van hoe snel er vaccins in ons land geleverd worden. “Elke Belg die nog niet is ingeënt, ontvangt de brief twee weken voor zijn vaccinatie”, zegt Joris Moonens.

Op de brief staan twee tijdsloten vermeld. De datum en het tijdstip waarop u uw eerste dosis van het vaccin kan gaan halen (bijvoorbee­ld: 15/03/2021 om 14:15 uur) en de datum en het tijdstip voor uw tweede prik. Ook het vaccinatie­centrum waar u verwacht wordt, staat vermeld op de brief. “Een ander vaccinatie­centrum kiezen, is niet mogelijk”, zegt Moonens. De brief telt in totaal drie bladzijden. Naast een unieke QR-code en persoonlij­ke vaccinatie­code wordt ook nog eens uitgelegd waarom het belangrijk is om u te laten vaccineren. ‘Alleen als bijna iedereen zich laat vaccineren, kunnen we de ziekte onder controle krijgen’, zo staat er te lezen. “Belangrijk is ook dat u de brief goed bijhoudt, zodat u zich bij aankomst in het vaccinatie­centrum kan laten registrere­n”, zegt Moonens.

MOET U ZICH OP VOORHAND REGISTRERE­N VOOR UW PRIK?

“Het is heel belangrijk dat u zich eerst registreer­t voor u naar het vaccinatie­centrum komt”, zegt Moonens. “Wie zijn uitnodigin­g via sms of mail ontvangt, kan zich onmiddelli­jk online registrere­n. Wie de uitnodigin­g enkel per brief krijgt, zal moeten surfen naar de website www.laatjevacc­ineren.be en daar zijn persoonlij­ke vaccinatie­code invullen.” Die code telt liefst 33 cijfers en letters, die u eigenhandi­g moet intikken. “Het is inderdaad een lange code, maar daar zit een foutmarge op. Als u één cijfertje verkeerd zou tikken, zal u zich niet registrere­n als iemand anders”, zegt Moonens. “Voor wie moeite heeft met de registrati­e staat er ook een telefoonnu­mmer op de uitnodigin­g vermeld, waarmee u in contact komt met het callcenter van uw vaccinatie­centrum.”

Wat als de datum op de uitnodigin­g niet past? “Wie absoluut niet kan komen op het voorgestel­de tijdstip, kan online of telefonisc­h een nieuwe afspraak maken.”

WAT ALS MENSEN ZICH VERGETEN TE REGISTRERE­N?

“De registrati­e is belangrijk voor het vaccinatie­centrum om te weten hoeveel vaccins ze voor elke dag moet voorzien”, zegt Joris Moonens. “Mensen die zich vergeten te registrere­n en zich toch aanmelden in het vaccinatie­centrum, gaan we niet naar huis sturen. Zij zullen hun vaccin toch krijgen, tenminste als er voldoende vaccins voorzien zijn. Al vragen we toch met aandrang dat iedereen zich op voorhand registreer­t.”

Elk vaccinatie­centrum heeft ook een zogenaamde ‘populatiem­anager’. “Als blijkt dat in een bepaalde straat, wijk of doelgroep weinig mensen zich registrere­n voor hun vaccin, dan kan die populatiem­anager beslissen om deze mensen te contactere­n”, zegt Moonens. “Als we bijvoorbee­ld zien dat veel ouderen zich niet registeren, dan is het mogelijk dat we deze mensen ook zelf gaan opbellen.”

WAT ALS U GEEN VACCIN WENST?

“We hopen uiteraard dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Wie toch geen vaccin wilt, vragen we om dat telefonisc­h of online te melden”, zegt Moonens. “Op die manier kunnen we het vaccin aan iemand anders geven. Wie zich afmeldt, krijgt ook geen herhalings­brief, sms of e-mail meer.”

Mensen die geen vaccin wensen en zich niet afmelden, zullen dus nog eens opnieuw opgeroepen worden. “Wie aanvankeli­jk een vaccin weigert maar zich nadien bedenkt, kan zich ook nog altijd op een later tijdstip laten vaccineren. Je zal dan wel achteraan in de rij moeten aanschuive­n en pas aan de

beurt komen na de mensen die wel onmiddelli­jk een vaccin willen”, zegt Moonens. “Ook wie al is ingeënt maar toch nog een uitnodigin­g zou krijgen, vragen we om dit te melden.”

WAT MOET U MEENEMEN NAAR HET VACCINATIE­CENTRUM?

Ook dat staat in de brief vermeld. “Belangrijk is dat u uw identiteit­skaart meeneemt en ook de brief, omdat daarop het e-ticket staat afgedrukt met barcode en QR-code. Met die codes kan u zich laten registrere­n in het vaccinatie­centrum”, zegt Moonens. Daarnaast moet u ook een chirurgisc­h of stoffen mondmasker dragen, dus geen sjaal of bandana. “Ook vragen we de mensen om makkelijke kledij te dragen omdat de vaccinatie in de bovenarm gebeurt. We vragen de mensen ook om zoveel mogelijk alleen te komen, tenzij je hulp nodig hebt. Ook wie symptomen van een infectie heeft, zoals koorts boven 38 graden, vragen we om de afspraak te annuleren en opnieuw te reserveren bij genezing.”

“Vanaf maart krijgt

iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin een

persoonlij­ke uitnodigin­g in de bus. Elke Belg die nog niet is ingeënt,

ontvangt de brief twee weken voor zijn

vaccinatie”

Joris Moonens

Woordvoerd­er van Agentschap Zorg en Gezondheid

 ?? FOTO RR ?? Deze brief valt vanaf maart in de bus. Met de code kan u zich registrere­n voor een prik in het vaccinatie­centrum in uw buurt.
FOTO RR Deze brief valt vanaf maart in de bus. Met de code kan u zich registrere­n voor een prik in het vaccinatie­centrum in uw buurt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De volledige brief kan u lezen op www.hbvl.be
De volledige brief kan u lezen op www.hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium