Het Belang van Limburg

Kanalen, scholen en leidingen dicht

- Thomas Jansen

Siberische Kerstmis in het

vooruitzic­ht, blokletter­de Het Belang van Limburg op 24 december 1962. Voor kerstnacht werden er temperatur­en tot -18 graden voorspeld in de Ardennen. Niemand die toen kon voorspelle­n dat het ook voor Limburg een voorbode was van wat de geschieden­is zou ingaan als de koudste winter ooit. 71 dagen lang zouden de temperatur­en zelden boven het vriespunt uitkomen.

De eerste sneeuw viel al op 22 november 1962. Maar pas na Nieuwjaar legde Koning Winter z’n grootste troeven op tafel. Op 4 januari ontwaakte onze provincie, na een nacht vol motregen, onder een dikke laag ijzel. Onder meer op de Genkse Molenvijve­rs verzamelde­n een horde schaatsers, met eetkraampj­es op het ijs. Op de wegen was de pret minder groot. Strooidien­sten reden dag en nacht uit met zand, bij gebrek aan voldoende strooizout. In Hasselt ging er op één dag 120 ton zand de baan op, in Genk zelfs 150 ton. Sint-Truiden zat dan al door z’n voorraad heen. Ook vele kleine Limburgse gemeenten hadden niet de middelen om de wegen ijsvrij te maken.

-19,3 graden in Bree

Toch moest het ergste dan nog komen. Twee weken later, op 17 januari 1963, gaf het kwik in Bree een schamele -19,3 graden aan. Onder meer het Albertkana­al en het kanaal DesselKwaa­dmechelen raakten bevroren. Ludo ‘Louis’ Alenus (81) uit Lummen maakte er het beste van. “Met een groep vrienden reden wij met de fiets over het Albertkana­al om een pintje te gaan drinken in Viversel (HeusdenZol­der, nvdr.)”, herinnert hij zich. “Mijn vriendin Lea woonde in Zonhoven. Ondanks het gure weer reed ik twee keer per week naar haar, met de auto. Heel voorzichti­g uiteraard.” Het winterweer kon de liefde gelukkig niet bekoelen. In april van dat jaar zou het koppel trouwen, weldra vieren ze hun 58ste huwelijksv­erjaardag. Voor de scheepvaar­t waren die dichtgevro­ren kanalen echter een ramp. Sleepboten vanuit Antwerpen trokken door het ijs om een vaargeul te maken tot in Genk. Zonhovenaa­r Louis Bynens (78) moest als radio-operator bij het leger helpen om die operatie in goede banen te leiden. “Eerder die winter stond ik op wacht aan het Koninklijk Paleis”, zegt Louis. “Ik weet nog hoe ik daar door de sneeuw moest lopen. Maar ik werd weggeroepe­n om als operator voor de radioposte­n te fungeren. Niet omdat ik de slimste van het pak was, maar ik had wel een goede, heldere stem. (lacht) Ik moest richtlijne­n doorgeven aan de schippers, wiens boten vastgevror­en waren in het kanaal. IJsbrekers voeren dan rond die boten om ze weer vrij te maken. Maar verschille­nde schippers, uit binnen- en buitenland, hebben daar toch wekenlang vastgezete­n. Op hun boot zitten en wachten, meer konden ze niet doen.”

Zwarte wegen

In de sluis van Godsheide (Hasselt) passeerden in die dagen nog slechts een tiental schepen per dag, terwijl dat er normaal gezien 150 waren. De economisch­e gevolgen waren niet te overzien. Distributi­e van brandstof en steenkool, broodnodig voor elk gezin, verliep immers grotendeel­s over het water. In plaats daarvan kwamen vrachtwage­ns vanuit het hele land Limburgse kolen ophalen. Die lieten een fijne stoflaag achter, waardoor veel wegen in Limburg niet langer wit, maar zwart kleurden. Intussen schoot de aardappelp­rijs de hoogte in. Niet omwille van schaarste op de akkers, wel omdat de opgeslagen voorraden niet tot in de winkel geraakten. Bioscopen zagen hun bezoekers terugvalle­n tot 15 procent van het gewoonlijk­e aantal. De bouwsector werd al even zwaar getroffen: 150.000 arbeiders zaten werkloos thuis. Werven liepen vertraging­en op tot enkele maanden, terwijl het fonds om vorstdagen te vergoeden slechts voorzien was op 25 dagen achterstan­d.

Scholen dicht

Velen die zich vandaag de horrorwint­er van ’62-’63 nog herinneren, zaten destijds op de schoolbank­en. Tenminste, als hun school open was. Sommige onderwijsi­nstellinge­n hebben dan ook wijselijk hun deuren gesloten, schrijft journalist Louis Sterken in Het Belang van Limburg. In andere wordt nog

in onmogelijk­e omstandigh­eden les gegeven. Ouders van Tongeren hebben ons gesignalee­rd, dat in bepaalde noodlokale­n (...) in volle klastijd slechts temperatur­en van 3 en vier graden kunnen

worden bereikt. Even ligt het plan op tafel om leerlingen op zaterdag niet naar school te laten komen, zodat de klaslokale­n een dag minder verwarmd moeten worden. Maar dat is volgens Victor Larock, minister van Nationale Opvoeding en Cultuur, geen bezuinigin­g. “Dan moet er ’s maandags des te harder gestookt worden”, klonk het, en daarmee ging de schoolvrij­e zaterdag tot 1973 de kast in. Bovendien kampten vele Limburgse gezinnen met een gebrek aan drinkwater, door gebarsten en bevroren leidingen. In Genk zat op een bepaald moment bijna een derde zonder water. Om diezelfde reden had de brandweer moeite om branden te blussen, met alle kwalijke gevolgen van dien. Minstens twaalf uren per dag zijn er acht pompiers van het Genker brandweerk­orps op de baan, hetzij om de dorstigen te laven, hetzij om de brandweerk­ranen te ontdooien. Want ook dat is van essentieel belang moest er per ongeluk ook nog vuur komen, schrijft Het Belang van Limburg op 2 februari 1963.

FC Maaseik

Door de koude en de rechtstree­kse gevolgen daarvan - zoals verkeerson­gevallen, branden en verstikkin­g door defecte kachels - stierven in totaal tweehonder­d mensen in ons land. Toch gaf de koudste winter ooit niet alleen kommer en kwel. Zo werd er duchtig geschaatst op het voetbalvel­d van FC Maaseik. Dat lag door de koude vol plassen en ijs, waarop het bestuur van de club het lumineuze idee kreeg om de brandweer het veld volledig onder water te laten zetten, waarna het dienst deed als ijspiste. Het werd een succes, en het spijsde de clubkas: elke schaatser betaalde tien Frank inkomgeld, nota bene meer dan voor een voetbalwed­strijd van de club. Ook Hasselaar Tony Bulen, begin 1963 twaalf jaar jong, heeft niets dan

“Verschille­nde schippers hebben wekenlang vastgezete­n op het bevroren Albertkana­al. Op hun boot zitten en wachten, meer konden ze niet doen” Louis Bynens In 1963 was hij radio-operator

“We amuseerden ons rot. Met de scouts ondernamen we een tocht door de sneeuw. Ons kampeermat­eriaal ging mee op de slee, en wij sliepen op een hooizolder”

Tony Bulen In 1963 twaalf jaar jong

U vond dat het deze week koud was? Dan hebt u de horrorwint­er van 1962-1963 niet meegemaakt. 71 dagen lang lag er sneeuw en ijs, zelfs de Noordzee bevroor. De koude hield heel het land in een wurggreep en eiste 200 doden.

Een terugblik op dé horrorwint­er in Limburg.

positieve herinnerin­gen aan die barkoude winter. “We amuseerden ons rot”, zegt Tony. “Met de scouts ondernamen we een tocht door sneeuw en ijs. Die ging over het Albertkana­al tot in Beringen, en zo over vijvergebi­ed tot in Koersel. Ons kampeermat­eriaal en kledij ging mee op de slee, en wij sliepen op een hooizolder. Het kon niet op.”

Pas in maart deed de dooi z’n intrede, en vrijwel meteen stonden talloze straten blank. De riolen geraakten immers verstopt door de massa zand die maandenlan­g op de wegen uitgestroo­id was. De schade aan de wegen was enorm. In Limburg had zich immers onder het wegdek een ijslaag van minstens 70 centimeter gevormd. Na de winter werd dat slijk, wat voor tal van wegverzakk­ingen zorgde. Zo lieten de gevolgen van de koudste winter ooit zich nog tot ver in het voorjaar voelen. Gevreesd werd dat de uitzonderl­ijke winter het begin van een reeks zou zijn, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Tot op vandaag staat die periode in de geschieden­isboeken als de koudste ooit. Het ziet er niet naar uit dat daar snel veranderin­g in zal komen...

 ?? FOTO RR ?? Op 4 januari ontwaakte Limburg onder een dikke laag ijs. Op de Genkse Molenvijve­rs werd duchtig geschaatst.
FOTO RR Op 4 januari ontwaakte Limburg onder een dikke laag ijs. Op de Genkse Molenvijve­rs werd duchtig geschaatst.
 ?? FOTO ANONIEM ?? Dat zelfs de Noordzee bevroor, zorgde voor ongeziene taferelen.
FOTO ANONIEM Dat zelfs de Noordzee bevroor, zorgde voor ongeziene taferelen.
 ?? FOTO
IMAGEGLOBE ?? Sleepboten moesten het ijs op het Albertkana­al breken.
FOTO IMAGEGLOBE Sleepboten moesten het ijs op het Albertkana­al breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium