Het Belang van Limburg

Diepenbeek­se coronapati­ënt mag na 109 dagen intensieve verlaten

- Ruben Steegen

REVALIDATI­E

DIEPENBEEK

Praten gaat moeizaam en voor hij weer zelfstandi­g kan stappen wacht hem nog een lange revalidati­e. “Frustreren­d, maar ik ben vooral ontzettend dankbaar dat ik hier nog ben”, vertelt de Diepenbeke­naar, voor wie de besmetting met het coronaviru­s ei zo na fataal werd. “Nochtans begon de ziekte ook bij mij met eerder milde symptomen zoals koorts, hoesten en smaakverli­es.” Omdat zijn toestand thuis niet beterde en Serge als diabetespa­tiënt tot een risicogroe­p behoorde, bracht zijn vrouw Anja hem op 19 oktober naar de spoedafdel­ing van het Jessa ziekenhuis. “De zuurstofwa­arden in zijn bloed gingen er dag na dag op achteruit”, vertelt Anja, zelf hoofdverpl­eegkundige in het Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen. “Toen ik met Serge de spoedafdel­ing in Hasselt binnenwand­elde, maakte ik mij aanvankeli­jk weinig zorgen. Een paar weken uitzieken en weer naar huis, dacht ik.”

Dubbele longontste­king

Twee weken werden uiteindeli­jk drie lange maanden waarin Serge tussen leven en dood balanceerd­e. “Door het virus ontspoorde zijn immuunsyst­eem, met een dubbele longontste­king tot gevolg. Na vijf dagen al is Serge naar de Covid-afdeling intensieve zorgen overgebrac­ht waar hij moest worden geintubeer­d. Helaas zonder resultaat. Zijn toestand ging van kwaad naar erger.” Half november werd de Diepenbeke­naar aan een hart-longmachin­e gelegd, die de functies van de longen volledig overnam. Na ruim zes weken in een kunstmatig­e coma - zowat de maximumduu­r dat Covid-patiënten normaal aan zo’n longmachin­e hangen - was er geen enkele verbeterin­g zichtbaar.

“Kerstmirak­el”

“Iets voor kerst kreeg ik van de dokters te horen dat ze hem nagenoeg geen overleving­skansen meer gaven en het weinig zin had om mijn man nog veel langer te behandelen”, vertelt Anja, die zich voorbereid­de op het ergste. “Ik was ervan overtuigd dat ik Serge kwijt was en had zelfs al zijn hele uitvaart geregeld, inclusief de liedjes die op de begrafenis zouden worden gespeeld.” Op kerstavond gebeurde wat haast geen enkele dokter nog voor mogelijk had gehouden: Serge ademde voor het eerst weer voorzichti­g zelfstandi­g. “Een kerstmirak­el”, glimlacht de Diepenbeke­naar, die op 5 januari weer wakker werd. “De twee maanden daarvoor waren één zwart gat en mijn benen leken wel honderd kilo te wegen. Bovendien moest ik nog altijd worden beademd, maar ik voelde wel dat het elke dag ietsje beter ging dan de vorige.”

Lange revalidati­e

Half januari kon Serge weer volledig zelfstandi­g ademen en afgelopen maandag - op zijn 49e verjaardag - mocht de Diepenbeke­naar na 109 dagen de dienst intensieve zorgen inruilen voor een gewone afdeling. “Toen kon ook onze zoon na drie maanden vol onzekerhei­d zijn papa voor het eerst weer zien”, vertelt Anja, die haar collega’s van het Medisch Centrum ontzettend dankbaar is voor hun emotionele steun de voorbije maanden.

Serge wacht nu een maandenlan­ge revalidati­e. “Eten, slikken, wandelen,...ik moet alles opnieuw leren”, vertelt de patiënt, die hoopt dat zijn verhaal de ogen opent van mensen die het virus relativere­n. “Covid-19 is veel meer dan ‘zomaar’ een griepje. Ik ben hier als gezonde veertiger binnengega­an en mag van geluk spreken dat ik het vandaag nog kan navertelle­n. Ook de scepsis over de vaccins kan er bij mij niet in als je weet dat nog elke dag zoveel coronapati­ënten in onze ziekenhuiz­en worden opgenomen.”

echtgenote van Serge

EU

Langste behandelin­g

Dat een patiënt na zo’n lange periode op intensieve zorgen het nog haalt, is volgens intensivis­t dr. Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis zeer uitzonderl­ijk. “Dit is zonder twijfel de langste behandelin­g van een coronapati­ënt in ons ziekenhuis. Op een bepaald moment zag het er zó slecht uit dat we twijfelden of het nog wel zin had om de behandelin­g verder te zetten. Je wilt mensen immers geen valse hoop geven. Dat Serge er uiteindeli­jk toch is doorgekome­n, is een hart onder de riem voor het hele team. Al moeten we eerlijk zijn: een dergelijk intensieve behandelin­g kan je slechts aan een beperkt aantal mensen aanbieden. Op het hoogtepunt van de crisis was dit wellicht niet mogelijk geweest.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Serge en zijn vrouw Anja. “Toen ik met Serge de spoedafdel­ing in Hasselt binnenwand­elde, maakte ik mij aanvankeli­jk weinig zorgen. Een paar weken uitzieken en weer naar huis, dacht ik.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Serge en zijn vrouw Anja. “Toen ik met Serge de spoedafdel­ing in Hasselt binnenwand­elde, maakte ik mij aanvankeli­jk weinig zorgen. Een paar weken uitzieken en weer naar huis, dacht ik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium